Inlägg från: FrökenErika |Visa alla inlägg
  • FrökenErika

    Bröllop med 75 gäster för 15 000:- Inte svårt om man vill...

    Popaulolinona skrev 2013-07-08 14:52:35 följande:
    Serveringspersonal: 2 19-åriga "kusin-kompisar" 2000:-

    Jag vill inte vara den som är den, men två tjejer på 75 pers känns, väldigt lite...


    Jag vet ju inte hur det är tänkt, om gästerna ska ta för sig mat själva eller om tjejerna ska gå ut och servera, om porslinet är hyrt och kan ställas undan till nästa dag, eller måste diskas direkt.


     


    Men när jag och min syrra som naiva 18-åringar tog för oss ett bröllop på ca 65 gäster, vart det en jäkla massa jobb på två pers. Det var buffé, så vi behövde inte gå ut till varje bord och servera, men vi skulle plocka fram maten, och försöka hänga med och se till att använda tallrikar och glas kom undan, och upptäckte sedan att porslinet måste diskas upp direkt. Dels för att vi skulle få plats i köket, och dels för att det helt enkelt inte fanns tillräckligt med porslin. Alla gäster ställde ifrån sig sina gamla glas, och hittade dom inte igen, och då gick dom och bad om nya tex. Detta resulterade i slutändan med att en av oss stod och ständigt servade diskmaskinen med disk, sorterade och staplade den, medans den andra hade mer än fullt upp med att plocka undan tomma övergivna glas och tallrikar, serva folk med nya glas, se till att tårta, kakor och kaffe inte tog slut, mm mm. I slutändan kände vi att 1000:- (som vi också fick betalt) inte var värt besväret egentligen, speciellt som vi egentligen var lite för unga för att hålla i alla trådar utan någon äldre, mer erfaren som hjälpte oss hålla ordning. Vi klagade aldrig, eftersom vi tagit på oss det, men vi förstod på brudparet att dom tyckte att vi tjänat väldigt lätta pengar, eftersom det var buffé och all sprit stod framme, vi behövde ju liksom aldrig "server".


     


    På vårt bröllop kommer vi ha fyra eller fem tjejer som serverar 80 pers (beroende på om den femte tjejen kan) och vi har hyrt allt porslin från firman vi caterar maten ifrån, så det finns porslin till varje rätt, och när tjejerna plockat ut de från borden, kan de bara ställa allt i backar från catering firman, som sedan skickad tillbaka odiskat till dom. Vi kommer även köpa vinglas från Rusta eller Ö&B, som vi skriver varje gästs namn på och ha som bordsplacering, vilket jag hoppas kommer göra att alla håller bättre reda på sina glas. Annars kommer övrigt serveras i plastglas. De flesta tjejerna är 18-19, men den äldsta tjejen är 21, och det är henne vi känner, och hon kommer hålla i trådarna, och har själv fått välja ut dom andra tre/fyra. Även dom kommer få 1000:- var för ca 6 timmars servering, emellertid kommer två stycken vara kvar som bartendrar efter middagen, och dom får yttligare 100:-/timmen. Vi har pratat igenom allt noga flera gånger med tjejen som kommer hålla i det för att vara säkra på att dom har koll på vad dom ska göra och hur dom ska lägga upp det.


     


    Jag känner lite såhär: alla har inte råd med ett överdådigt bröllop i 100 000 kr klassen, och inte alla tycker det är värt det. Det respekterar jag. Vi har räknat med 75 000 kr på 80 pers, nu gifter vi oss i augusti och kan konstatera, budgeten kommer hålla. Till det bröllopet har vi sparat i 1 ½ år, och vi har sparat på en billig men fin lokal, även jag har kina klänning, och en kompis fixar hår och smink, men vi vill inte att någon ska behöva stressa ihjäl sig för vårat bröllops skull, inte ens serveringspersonalen. Man behöver ju inte catera maten som vi gjort, men man får nog räkna med att det blir en del jobb för tjejerna.

Svar på tråden Bröllop med 75 gäster för 15 000:- Inte svårt om man vill...