• amerika

    Balkan-tråden

    Det där med allsång, lekar, tipspromenad och frågesport är väl inget som är vanligt på bröllop nere på Balkan väl?

    Jag kan gilla allsång, bara det inte blir för mycket, utan folk får äta ifred. Men lekar har jag väldigt svårt för...  

  • amerika

    Bokat! Åker till Montenegro den 11 sept och hem igen 20 sept. Och hoppas hoppas hoppas hoppas att papprena är klara så han kan följa med tillbaka då!!

    Jag flyger från Skavsta till Belgrad, sedan blir det buss till Bijelo Polje (eller Berane). Ska bli spännande att träffa hans familj, men jag kan ju förstås inte alls prata med dem Förvånad men det får ju A hjälpa till med såklart. Mest nervös för att han ska sticka iväg o göra något så jag blir kvarlämnad m svärmor...

  • amerika

    Välkommen hem! Ja, semestrar tar alltid slut för fort!

    Okej, då har vi rett ut det där med Bijelo Polje!! Det blir väl så när det är samma språk fast i olika länder.

    Min blivande  är lite orolig att jag ska få tråkigt när jag är där så han håller på o kollar om vi kan åka till kusten några dagar. Det skulle ju vara trevligt Solig

  • amerika

    Ja, vi ska verkligen försöka få till det. Det är ju fortfarande i mitten av september varmt i vattnet och fantastiskt väder därnere så man kan bada. Vore riktigt härligt! Solig

  • amerika

    Vad är det för slags träning och kost du skulle vilja köra? Springa & LCHF? Eller 5:2 och gym? typ...

    För min egen del vet jag precis vad som funkar för mig: noll socker (fast jag äter kolhydrater men inte i dens tora omfattningen), mycket vatten (är dålig på det) samt snälljogging/snabbpromenader + Korpenjympa i skolans gymnastiksal! Sen är det ju lite si och så med motivatioenn och att orka hålla ångan uppe.

    Sambon är en riktig gottegris och har varit ruskigt vältränad men nu har han lagt av sig lite och han behöver dra ned på godsakerna om det inte ska sätta sig på kroppen Flört Men han tycker jag är sååååå tråkig när vi är o handlar och han inte fårköpa nåt godis eller några kakor!!

  • amerika

    Ja du, livet är sannerligen inte rättvist!!

    Jag har flera vänner som kör 5:2 och gillar det. Jag försökte i somras men det funkar inte för mig att fasta, jag mår helt enkelt inte bra av det.

    Varför måste det vara så gott att äta??? Tungan ute 

    Sen har ju sambon inget emot min bulldegsmage och mjukrumpa, tvärtom, men för min egen del så hade jag gärna minskat i omfång. 

  • amerika

    Nu börjar det närma sig min resa ner till Balkan-land...

    Några tips på vad jag bör packa? Har försökt fråga min blivande vad jag ska ta med för kläder, men han har svårt att precisera:
    han: Det är inte så varmt här nu så du kanske ska ta med en tröja
    jag: men vaddå, det är ju 31 grader???
    han: jaha, men det var varmare förut...
    jag: ska jag packa regnkläder?
    han: står det på din väder-app att det ska regna?
    jag: nja, men brukar det regna hos er såhär års?
    han: vet inte...

    Blev inte mycket klokare på det där!

     

  • amerika

    Strålande sol - självklart!! Tungan ute Solig

    Tack för tipsen!!


    24 maj 2014
  • amerika

    Åh, vilken fantastisk resa, på alla plan, i såväl själ som i hjärtat och på vägarna Solig Hjärta

    Hade sällskap på flyget och bussen Belgrad-Berane av släktingar t fästmannen som festligt nog bokat samma flyg som jag, så jag fick skjuts t flygplatsen oxå - super! Flyget tar bara 2h 20 min men bussresan tar 8 timmar...

    Sen kom min fästman och hämtade oss vid bussen på kvällen, han hade lånat en bil under hela min vistelse. Vi skulle bo på hotell i Berane första natten men det hade varit problem m vattnet där dagarna innan så A ville inte att vi skulle riskera att bli sjuka. Så vi åkte till den lite större staden Bijelo Polje istället och sov i hans fasters hus, perfekt!
    Dagen därpå tog vi oss upp för de slingriga grusvägarna 5 km rakt upp i bergen till hans lilla by Kostici. Blev bemött och behandlad som en prinsessa: bara sitta i soffan och äta av allt gott som bjöds (ost, salami, prosut, inlagd paprika, burek m spenat & nässlor), fick inte lyfta ett finger - fick t o m sängen bäddad på kvällen!!
    Nästa dag besökte vi hans mormor och annan släkt (som dessvärre bjöd frikostigt på förkylningsbacillerna!) i en annan bergsby och sedan bar det av mot kusten. Vi kom fram t Budva på kvällen och fick fatt i en apartman där A dealade m hyreskvinnan och vi fick tre nätter för 80 €, det var helt okej tycker jag.
    Vi strosade i Budva stari grad, åkte t Sveti Stefan (som numera är privat och ägs av en rik kines fr Singapore, man får bara tillträde om man bor på hotellet där, skumt!) och upp i bergen till en liten liten kyrka med en vidunderlig utsikt! Dagen därefter blev det Kotor och Herceg Novi, Budva boulevard på kvällen.
    På kvällen fick jag en febertopp och var jättedålig, A blev orolig och ville åka t sjukhuset med mig, men jag vägrade, så han hällde ouzo på mina strumpfötter istället och jag vrålade högt för det blev så kallt!! 
    Tyvärr badade vi inget i Budva eftersom vi båda blev sjuka Rynkar på näsan

    På väg tillbaka besteg vi Lovcen och tittade på Njegos mausoleum och på kvällen åt vi mat på lyxkrog i Cetinje för 14 € och sedan sov vi i fasterns hus igen. 
    Efter det två nätter hemma hos hans familj och vilka underbara människor de är! Det finns inte mycket pengar men så generösa, varma och härliga!

    Sen gjorde A sällskap med mig på bussen t Belgrad (8h), vi sov på ett billigt hotell nära flygplatsen och han vinkade av mig där kl 05 på morgonen för att sedan åka bussen tillbaka igen (8h) - det är kärlek det! Hjärta 

    Vi pratade lite om bröllpsplanerna och A oroar sig mest för att vi inte ska ha pengar att kunna fixa en bra fest. Nu ska vi ju bara bjuda ca 60 pers och inte 300 Balkan style, men självklart vill vi att det ska vara fint, festligt och stämningsfullt. Men han vet inte att jag och min mamma är suveräna festfixare och kan ordna ett party av en varmkorv! Flört Så det är inget som oroar mig... 

    Nu väntar vi med spänning på att Migrationsverket ska fatta beslut, för jag har varit där för min intervju och då bör det gå snabbt. Så kan han äntligen komma hit och vi kan bo tillsammans som en familj! Och på riktigt planera för bröllopet!

    Hur går det för er??


    24 maj 2014
  • amerika

    Han kommer imorgon!!! Migrationsverket var riktigt snabba så alla papper blev klara i fredags - hurraaaa!! 

    Och så ska vi sälja det lilla radhuset vi bor i för vi har hittat drömlägenheten inne i stan. A har inte sett den men han "godkände" ändå att vi tackade ja. Vi ska dit o titta tillsammans när han är här så han vet vart vi ska flytta... Barnen är oxå supernöjda.

    Kul att det går bra med 5:2 för dig! Jag försökte mig på det i somras tillsammans m en kollega, vi skulle stötta och peppa varandra, men fastedagarna funkade inte för mig, jag mådde skit av dem. Men jag behöver ta tag i vikten nu när allt annat verkar ordna sig, jag vet at jag inte kan tänka på sånt när jag stressar, oroar mig eller mår dåligt över något.

    Vi har inte heller bokat VF. Jag skulle gärna ha någon jag känner. Synd att vi inte ska vigas av en präst för det känner jag massor!!

    Och det är ju perfekt att du ska på Balkanbröllop i november! Du kommer att se allt med andra ögon och noggrant lägga allt på minnet!! Vad är vanligast när det gäller mat, är det buffé el 3-rätters?

    Vi kommer att ha buffé. Vi gillar båda tanken att kunna fixa själva med maten, att folk får röra på sig, att det finns lite av varje så kan alla välja det de gillar. Vi ska laga all mat själva, det är roligt oxå.

    Har ni skickat era save the dates? Vi kommer att köra ut nån slags blänkare i oktober, det blir på fb/sms. 


    24 maj 2014
  • amerika

    Vi ska på bröllopsmässa i ett köpcenter här i stan nästa helg och titta lite. Jag tror inte vi kommer kunna göra några fynd eller så, men kanske få lite inspiration. 

    Håller med om att det är lite farligt att ha glappet... Men vi är långt ifrån färdigplanerade, det är egentligen bara datum och festlokal som är spikat för oss (eftersom vigseln ska vara utomhus). Men nu kan vi ju planera på riktigt när fästmannens alla papper är klara! Vi har pratat ganska mycket om bröllopet sedan han kom hem och vi märker att det är flera saker som vi behöver prata mer om och komma fram till beslut. Vi är oxå riktiga velpottor så ibland är det riktigt jobbigt att bara bestämma sig!!!

    Vi flyttar 1 december eller däromkring. Visning av huset i helgen, så sjukt mycket att göra med det innan visningen! Verkligen tur att A är hemma och kan hjälpa mig!


    24 maj 2014
  • amerika

    Gullmarsstrand!! Där är sååå fint!!

    Vi har haft fullt upp med försäljningen av huset. De första köparna drog sig ur och vi fick gå in i en andra vända med budgivning osv. Lite jobbigt men nu är det klart. Vi flyttar på första advent, söndag 1 december. Sen får jag betala dubbla hyror i två månader, inte så kul men vad ska man göra...

    Fästmannens syster kommer o hälsar på oss o ska hjälpa oss med att packa, flytta, packa upp och städa. Låter inte så kul för henne kanske, men hon har aldrig varit utomlands o tycker det är spännande att få komma till oss. Hon kommer att åka hem igen i början av januari.

    Det har varit ohälsosamt mycket att göra på jobbet oxå men för tillfället ligger jag i fas och vill försöka hålla det så. Den här veckan har vi varit sjuka hemma, idag blev det min tur....

    När det gäller bröllopsplaneringen, så blev bröllopsmässan inställd. Jag har tänkt att bara för skojs skull prova några klänningar när fästmannens syster är här, det kan väl hon tycka är roligt. Vi ska spika gästlistan då oxå, A säger att hon vet vilka som bör bjudas från hans familj. I februari, tror jag det är, är det en större bröllopsmässa i Sthlm på Grand Hotel, den tänkte jag vi skulle åka på för att komma in i känslan. Fästmannen tycker det är roligt, spännande och nervöst. Han blir ibland så nervös att han säger att vi ska bara springa in på Stadshuset en torsdag, men sen när vi pratar mera om det så vill han ju inte det, utan vill klä sig fint, få fina foton osv.

    Lokalen är bokad, vigselplatsen är bestämd. Men vi kommer att hinna, jag känner ingen stress. 6 månader kvar, exakt, nästa vecka Glad


    24 maj 2014
  • amerika

    Idag är det exakt 6 månader kvar - iiiiiihhh! Spännande, pirrigt, kul och lite lite läskigt!

    Igår kom fästmannens syster för att hälsa på oss samt hjälpa till lite m att packa, flytta o städa. Stackars tjej! Men  hon ser det som ett stort äventyr, hon har ju aldrig ens varit utanför landet, än mindre flugit!

    Jag fyndade ett par skor på en facebooksida, supernöjd! De är ju begagnade men ser knappt använda ut. Fick dem för mindre än halva priset, inkl frakt. Fästmannen gillade dem oxå (han var lite orolig att jag skulle gå i gympaskor, typ, då jag har problem m fötterna och inte alls är van att gå i klackskor!) och jag är mest glad att ha fått tag på snygga och bekväma skor! 



     
    24 maj 2014
  • amerika

    Åh va härligt det låter med ett riktigt Balkanbröllop! *avundsjuk*
    Har jag tur, får vi vara med på ett i sommar Skrattande 

    Här har allt stått stilla vad gäller bröllopsplaner. Vi flyttade första advent och sedan har jag fokuserat på att få iordning hemma till jul och nyår.

    God fortsättning!!

Svar på tråden Balkan-tråden