• amerika

    Balkan-tråden

    Jag är svensk och min blivande make kommer från Montenegro. Vi gifter oss i maj 2014 i Sverige och kommer att ha en borgerlig cermoni då min blivande är (icke utövande) muslim. 

    Det är ju både inspirerande och utmanande att mixa två olika kulturer och olika seder och traditioner och jag skulle gärna bolla idéer, dela tips och råd med andra i samma utgångsläge.

    Därför undrar jag: Finns det fler här på BT som ska gifta sig med någon från Balkan eller som själva kommer från Balkan och ska gifta sig med en svensk? 

  • Svar på tråden Balkan-tråden
  • amerika

    Kul!! Nån mer med Balkan-stuk....

    Hur stort blir ert bröllop?  

  • amerika

    Vi blir oxå nånstans mellan 50-60 personer, om det inte är fler av mannens släktingar som dyker upp...
    Vi ska ha själva festen i en bygdegård där vi bor men vigseln ska vara utomhus under en stor ek som vi har blivit förälskade i Hjärta  Vi bor i Linköping och ska gifta oss här, fast på landet och vi ska fixa det mesta själva med mat och sånt.

    Har du din släkt i Bosnien eller i Sverige?

  • amerika

    Låter som en fantastisk lokal ni har fått tag på! Vår bygdegård är ett klassiskt rött hus som ligger mitt i det pyttelilla samhället där vi bor. Men det är ju hur smidigt som helst, gångavstånd hem! Flört (fast vi ska sova i hotellsvit i stan, dock)

    Eken finns hos en bonde där min blivande jobbat lite. Vi hade siktat in oss på en annan ek först, men så såg han den här som står inuti en syrenberså och i mitten av maj blommar syrenerna, så det kommer bli vackert.

    Min blivande har massor med kusiner och sysslingar i hela Europa, men alla de ska inte komma. Och han har sin familj därnere men morbröder med familjer här i Linköping.

    Vi ska göra det allra mesta själva, dels av ekonomiska skäl men oxå för att jag är lite av kontrollfreak och gärna vill ha koll på hur allt ser ut. Vi vill att det ska bli ett enkelt, men stiligt och stämningsfullt bröllop. 

    Då antar jag att ni har bokat lokalen redan?  

  • amerika

    Och ett fantastiskt bra pris oxå att hyra den lokalen, va kul!!!

    Jag har försökt fråga min blivande hur det går till på deras bröllop men han vet inte riktigt, han har inte varit på något i vuxen ålder. Men jag skulle gärna ha med något specifikt från hans land. Jag får kanske försöka prata m hans mamma (hur nu det ska gå till, hon pratar bara bosniska m mig och jag svarar "dobro dobro" haha)

    Just det där med språket är det jag tänker mest på som ett "problem". Min och hans familj kan inte kan prata m varandra, hans familj kan inte ett ord engelska. Men man får väl använda teckenspråk eller nåt! 

    Vad ska ni ha med för traditioner? 

  • amerika

    hehe, jag gillar lamm så för mig är det inget problem. Vi ska ha buffé och vi tänkte ha både lamm och sånt där torkat nötkött vad det nu kan heta, det är jättegott. Så blir det förstås kyckling och kanske även lax, jag gillar varmrökt lax och det är väl lite typiskt svenskt, tror jag.

    Ja, det där med att köra runt i bilar har jag sett på nätet. Det ger väl inte så mycket här ute på vischan, finns ändå ingen som ser haha. Men corsagerna låter fint, är de i tyg eller? Tror att jag har sett det på bilder och videoklipp men jag trodde att folk stod för det själva.  

    Sen skulle jag tycka det var kul om vi dansade kolo, det kan ju nästan alla vara med på, även de som är lite äldre. Efter lite vin och slivovic tror jag nog att det spritter i benen hos de flesta Flört

  • amerika

    Ja, de där blommorna borde man kunna göra själv. Det kan väl svärmor hjälpa mig att visa så man kan pyssla med... Ska det vara färger som matchar färgtemat eller är det färger från trakten eller släkten, vet du det?

    Jag har fattat det som att det är tärnorna eller yngre systrar som pinnar fast dem på gästerna och sedan går efter med nån burk att samla pengar i (symbolisk summa). Får väl bli makens systrars uppgift då, jag har varken systrar eller döttrar.

  • amerika

    Hittade en video på YouTube med såna där korsaz, inte precis hur man gör dem, men hur de ser ut, så kan man ju fixa själv

    ">

  • amerika

    Kan inte vara så svårt. Och material finns i närmsta sybehörsbutik! Eller Panduro hobby, typ. Lite pilligt är det nog men en kul grej. Man får väl öva några ggr.....

Svar på tråden Balkan-tråden