• Mustikka

  Tandblekning hemma någon?

  Nu är det så att jag vill ju gärna ha ett fint leende när jag gifter mig, Man vill inte titta tillbaka på bilderna och säga usch vilka gula tänder Tungan ute. Har inte jätte gula tänder men är kaffedrickare så tillräckligt för att störa mig. 
  Hemma blekning är ju väldigt billigt och det finns massor att välja mellan, men vilken är den som är bäst och fungerar, finns allt från tandskenor med gelé, whitestrips, pennor och tandblekning med ljus. 

  Har någon provat dessa och fungerade det? själv tror jag mest på skenan med gelé men har aldrig provat det.

  Hjälp mig och andra intresserade brudar att få ett vitare leende Skrattande 

 • Svar på tråden Tandblekning hemma någon?
 • MariaochDaniel

  Jag har provat skenor med gelé. Jag tycker mig se en skillnad på tänderna, MEN det tar tid, det går inte på en dag.
  Och jag hade i skenorna på nätterna så jag tyckte det gjorde ont sen på morgonen. Och det är ganska dyrt, men som sagt, för mig funkade det .

  Och skenorna kan du ju behålla och använda många gånger och bara fylla på gelén.

 • karamell

  Jag köpte skenor med gelé från folktandvården.
  Jag märkte skillnad direkt! Gjorde det för 3 år sen och det har hållit ganska bra, har gjort lite till nu inför mitt bröllop för att de ska bli extra vita, men jag får alltid kommentarer på hur vita tänder jag har, kan rekomendera det Det tar väll kanske en vecka innan man märker en stor skillnad, kostade ca.2000 

 • Knasen

  Jag skulle inte sova med skenorna i om det var väteperoxid då det är fräntande (biverkning: ilningar och irriterat tandkött). Stor risk du skadar emaljen då, så det är viktigt att följa anvisningarna med tandblekning.

  Vid ett bröllop är där så mycket utgifter att det skadar kanske inte att komma billigt undan. Jag hade kört på någon produkt du kan använda hemma, men precis som vanligt hade jag bokat in en rutinkontroll för att laga hål hos tandläkaren. Inga tänder vare sig det är hos folktandvåren eller hemma ska blekas om de inte är lagade eller friska i övrigt.

  Jag funderar själv på det just nu och du kan hitta mycket om det på http://www.tandblekningar.net/ 

 • FruForsmark
  karamell skrev 2013-06-26 08:31:22 följande:
  Jag köpte skenor med gelé från folktandvården.
  Jag märkte skillnad direkt! Gjorde det för 3 år sen och det har hållit ganska bra, har gjort lite till nu inför mitt bröllop för att de ska bli extra vita, men jag får alltid kommentarer på hur vita tänder jag har, kan rekomendera det Det tar väll kanske en vecka innan man märker en stor skillnad, kostade ca.2000
  Har detsamma som Karamell och är supernöjd. Satsa på tandläkarens skena och gele och köp inget skumt på nätet för tänderna blir lite känsliga efter en behandling. Jag hade inte blekt tänderna på ett år innan mitt bröllop och jag sov med skenan två dagar innan och tyckte resultatet blev så bra att jag inte behövde mer :) men som sagt då kände jag till effekten tidigare då jag brukade bleka förr. Så testa ett tag innan bröllopet så du ser vilken effekt en behandling har på just dina tänder om du väljer skena med gele :)
 • Knasen
  FruForsmark skrev 2013-06-26 09:39:24 följande:
  Satsa på tandläkarens skena och gele och köp inget skumt på nätet för tänderna blir lite känsliga efter en behandling.
  Har du någon erfarenhet av att bleka själv hemma förutom med tandskenan och blekmedlet du fått från tandläkaren? Bara för det är dyrare hos en tandläkare innebär det inte att det på automatik är bättre.

  Det du får hos en tandläkare är att betala deras lön för att första gången applicera blekmedelet på dina tänder och gå igenom processen med dig så du kan göra det hemma sen. Tandskenan du får från tandläkaren kostar också mycket mer. Den är i bättre kvalite än de du formar själv efter dina tänder, men den bidrar förmodligen inte till ett bättre resultat.

  Det enda tandläkaren är vettig för när det kommer till tandblekning är att säkerställa din munhälsa. I övrigt kastar du pengar i sjön om du frågar mig.

  Sedan Oktober-November 2012 trädde en ny lag igenom som innebär är att endast tandläkare får bleka tänderna med väteperoxid up till 6%. Tidigare har de använt blekmedel som är betydligt starkare än så. Produkter som säjs direkt till konsumenter får endast innehålla maximal 0,1% väteperoxid och detta är något som gäller för hela EU.

  Som jag skrev ovan så är väteperoxid frätande och din emalj påverkas negativt av det. Att sova med väteperoxid på tänderna avrekommenderas starkt. Det finns en hel del forskning som är gjord de senare åren på just väteperoxid och hur det reagerar på emaljen. Ni kan själva läsa om det här.

  Tandläkare har inga magiska krafter utan tar beslut på det de lärt sig i sin utbildning och vilka nya direktiv som träder i kraft. Läkmedelsverket är t.ex. en instans som kan påverka men för att ta beslut på något som kan vara farligt tar tid.

  En metafor inom sjukvården kan t.ex. vara vinter/vår-deprision där man länge delat ut antidepresiva tabletter. När det på senare år visat sig att det i många fall förmodligen bara rör sig om D-vitamin-brist. Anledningen till det är att man haft fel gränser för vad som ska anses som en brist. Söker du vård idag mot depresion är det inte ens säkert att de kollar ditt värde i blodet och ger dig något annat. Går du till Apoteket och säger att du behöver D-vitamin tillskott så har de tabletter som ger 200IE, men du behöver förmodligen ta 2000-4000IE per dag för att komma ur en depression (om det är orsakat av D-vitaminbrist).

  Kontentan är att det är inte säkert att du får rätt vård bara för att du förlitar dig på någon "yrkeskunnig".

  Tidigare använde tandläkare och hemmaprodukter exakt samma substans i blekmedel för att göra tänderna vita, där endast tandläkarens medel var stakare än det man använde hemma. Idag fortsätter tandläkare att bleka med väteperoxid (fast det tar längre tid pågrund av 6%-gränsen) och förmodligen är det ingenting som tänderna tar skada av även om forskning på området visat olika resultat.
 • jimmyojennifer

  Var på middag för några veckor sen hos en av mina bästa kompisar. Vid bordet satt två tandläkare och en tandhygienist. Självklart dök det här samtalsämnet upp med hemma blekning.
  Skälet till att man inte ska göra hemma blekningar är för att du kan ha "tillstånd" i munnen som du inte vet om som kan vara riktigt skadligt eller rent av farligt att kombinera med blekmedel, fick jag lära mig då.


  Sen om man tänker efter, hur smart är det att hälla blekmedel i munnen på sig själv när man inte riktigt vet vad man pysslar med?


  Man har bara en uppsättning tänder och att komma "billigt undan" genom att bleka hemma och något går helt åt skogen, förstå hur dyrt det blir att gå till tandläkaren och åtgärda det!


  Tänk på att något kan gå fel och blir det fel bara dagarna innan bröllopet kan jag tänka mig att man förbannar sig själv över att tycka att dom där små kaffe/rödvins -missfärgningarna var ivägen.


  Nu målar jag upp värsta senariot, men att bleka tänderna hemma känns enligt mig inte som någon bra idé. Sen eftersom en av mina absolut bästa vänner är tandhygienist och avråder mig starkt från att göra det, så litar jag på att hon har rätt eftersom hon faktiskt har 3½ års utbidning och arbetar med det.


  Framtiden är den du själv skapar
 • Knasen

  Fråga din bästa kompis varför man inte ska bleka hemma om en tandläkare ger grönt ljus för blekning av tänderna :) Det har visat sig så många gånger att det enda dåliga med att bleka tänderna hemma är om tänder och tandkött inte är friskt/lagat och/eller om du inte följer anvisningarna som följer med. Själva blekningsmetoden skiljer sig inte direkt åt.

  Det stämmer inte att det är farligt att bleka hemma så länge du gör en förundersökning hos tandläkaren. Det är så onödigt att betala för att tandläkaren ska vara med och applicera tandgel första gången.

  Min tandläkare visste inte varför hon avrekommenderade tandblekning hemma. Jag frågade först om det var bättre att bleka hos dem, och det var givetvis ett blankt "Ja". Min följdfråga "varför det?" fick ett otydligt svar om farlig tandblekningsgel och att tänderna måste vara friska. Men när jag sedan konstaterade "Men om munnen är frisk, jag använder samma (fast svagare) blekmedel än er hur kan det då vara sämre?" så ändrade hon sig och sa att det säkert fungerar bra.

  Nu var detta ca 4år sedan när även tandblekningsprodukter för hemmet använde väteperoxid. Det är inte tandläkarens uppgift att känna till alla olika typer av tandblekningsprodukter, vad de innehåller och vad som anses om dem. Det är givetvis så att de avrekommenderar det eftersom de inte vet själva. 

 • Kalaspinglan

  Utan att ta desto mer ställning till blekning av tänderna, så kan jag säga att en ordentlig putsning av tänderna, utförd av tandhygienist eller tandläkare också gör att tänderna ser vitare ut.

  Min man har tendenser att få tandsten mellan typ varje tand, och tandhygienisten hade förklarat för honom att det är tandstenen som lätt blir missfärgad av kaffe och te. Tar man bort tandstenen och polerar tänderna ser de vitare ut/kommer deras riktiga färg fram.

  Dessutom hade tandhygienisten rekommenderat såna här: www.oralb.se/products/prowhite/ tandborstar för att hålla tänderna (naturligt) vitare jämfört med vanliga tandborstar. Min man har nu använt dem morgon och kväll i över en månad, och hans tänder är betydligt vitare än tidigare (dvs. före besöket hos tandhygienisten).

 • Knasen

  Bra tips. Beläggningarna på tänderna är det som först missfärgas och för det behövs inget blekmedel. Visste faktiskt inte att oralb putsade så bra, tack för tipset :) Jag dricker själv för mycket cola som fräter bort all tandsten (enda fördelen med den drycken) Drömmer 

  Men är själva tanden missfärgad kommer något blekmedel dock vara tvunget för att få dem vitare. Man kan ju alltid prova simma med munnen öppen i en simbasäng för att få träning och blekning (av klor) samtidigt Skrattande

 • Mustikka
  Knasen skrev 2013-06-26 23:28:12 följande:
  Bra tips. Beläggningarna på tänderna är det som först missfärgas och för det behövs inget blekmedel. Visste faktiskt inte att oralb putsade så bra, tack för tipset :) Jag dricker själv för mycket cola som fräter bort all tandsten (enda fördelen med den drycken) Drömmer 

  Men är själva tanden missfärgad kommer något blekmedel dock vara tvunget för att få dem vitare. Man kan ju alltid prova simma med munnen öppen i en simbasäng för att få träning och blekning (av klor) samtidigt Skrattande
  Hahahaha det sista var klockrent!
  Har faktiskt oral b prowhite och tycker den är super bra. Man känner sig fräshare i munnen efter varje tandborstning. Nu när man läser allt så finns ju både för och nackdelar. Har faktiskt inte besökt en tandläkare på lite över ett år. Kanske borde man få munnen undersökt innan man provar på något hemma.
  Fast att gå med tandskena från tandläkare och tandskenor man köper hem så tror jag det är samma sak fast billigare. Finns ju en som inte ska skada tänderna på apoteket, det borde väl vara bättre eftersom dem har tillstånd för att sälja den?! 

  Tack för alla svar, ska ta mig en riktigt funderare, vill ju inte heller att det ska se ojämt ut osv eller att tandköttet infekteras dagar innan den stora dagen. Nu har jag nog allt en del att fundera på Skrattande
Svar på tråden Tandblekning hemma någon?