• Marjas­inus
    Äldre 4 Jun 21:04
    8721 visningar
    35 svar
    35
    8721

    Kan man önska sig pengar i present fast man inte behöver det?

    Vi har haft sån tur att vi inte drabbats av någon sjukdom eller något annat som påverkat vår inkomstsituation att det har gått över förväntan med sparandet. Nu har vi önskat oss bidrag till bröllopsresan men nu har vi mer på kontot än vad som vi tror behövs både för resa och bröllop.

    Det är väl egentligen inget man behöver redovisa för gästerna men hur hade ni reagerat om några ni visste hade det gott ställt och knappast behövde något ekonomiskt bidrag önskade sig pengar i present? Det är ju så förtvivlat svårt att komma på saker att önska sig liksom när man bott ihop ett bra tag... 

  • Svar på tråden Kan man önska sig pengar i present fast man inte behöver det?
  • Marjas­inus
    Äldre 4 Jun 21:33
    #3
    Chicita skrev 2013-06-04 21:21:01 följande:
    Nu är det ju lätt att säga "måste ni önska er något alls då?" men jag vet ju av egen erfarenhet att det faktiskt kan bli sura miner när man säger att man faktiskt inte vill ha något.. Tungan ute
    Jag försökte på min 30-årsfest, fick massa presenter ändå :)
    Chicita skrev 2013-06-04 21:21:01 följande:
    Vi gjorde helt enkelt så att vi la lite mer pengar på festen än vad vi kände att vi riktigt hade råd med, och så satte vi tillbaka en del av pengarna vi fått som bidrag till resan på sparkontot. Vi typ lånade av oss själva för att ge gästerna en bättre upplevelse än vi hade råd med så att säga.
    Jag funderade lite på det där men jag har inte kommit på något som vi skulle kunna fläska på med. Har du några exempel på saker som ni lade till?
  • Marjas­inus
    Äldre 4 Jun 23:01
    #7
    daniiel skrev 2013-06-04 22:19:03 följande:
    Jag hade inte önskat mig något i den situationen faktiskt. Vi hade nog hellre sett att dom som nödvändigtvis ville ge något, skänkte en slant till Hjärtebarnsfonden (sådan sak som Allis nämnde ovan). Nu är det ju lätt för mig att säga, eftersom vi är så pass insyltade i allt det där. Hur vi hade tänkt om vi inte hade varit det, det vet jag inte. Jag tror ändå att jag skulle ha svårt att önska mig pengar, när jag inte behöver det.
    Jag köper rakt av det du säger, men jag borde kanske omformulera frågan: "Vad gör man när man önskat sig pengar för en men inser att man inte behöver dom för just det syftet." Inbjudningarna har ju gått ut för 4 månader sedan och vår önskan står ju på dom. Det är lite sent att backa samtidigt som man tycker att gästerna har rätt att få reda på vad deras gåvoslant går till - det kan ju faktiskt vara så att man dimensionerar den lite olika beroende på syfte.
  • Marjas­inus
    Äldre 4 Jun 23:06
    #8
    Helipa skrev 2013-06-04 22:46:37 följande:
    Ni kan ju alltid önska er att pengar sätts in på ett sparkonto till era barn (om ni har några) eller att det doneras till välgörenhet i ert namn.
    Eller så använder ni pengarna ni sparat till resan till en familjeresa/renovering/framtiden och så önskar ni er resebidrag och använder presentpengarna till resan istället.

    Slutligen kan ni ju spendera mer pengar på att uppgradera er fest eller ge give aways till gästerna.

    Ni kan ju skriva typ såhär: "Er närvaro är nog som bröllopsgåva för oss men för de som ändå vill ge något ber vi er att ha [valfri välgörenhetsorganisation] i åtanke och skänt en slank till någon som behöver det mer än oss." Så får gästerna själva välja hur de vill göra. Då har ni ju gett dem ett bra alternativ istället för att skriva att ni inte vill ha något. 
    På något sätt är det ju så att man alltid har parallella sparanden. Vi sparar egentligen till ett hus också även om det sparandet legat på is lite under bröllopssparandet. Det är långt ifrån att vi badar i pengar och har mer än vi behöver...

    Det är ju som sagt tyvärr för sent att ändra texten till gästerna och jag ska fundera över vad vi kan göra för uppgraderingar. Tycker vi inte på något sätt har snålat in på sådant som kan förgylla dagen för våra gäster.
  • Marjas­inus
    Äldre 6 Jun 12:26
    #19

    Tack för kloka och trevliga svar.

    Dock tror jag ändå att det går en gräns nånstans när man börjar tycka att ekonomiska bidrag inte är ok - om man är väldigt välbergad (Wallenberg-style liksom). 

  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 16:00
    #23
    passionsblomman skrev 2013-06-07 15:33:28 följande:
    Däremot förstår jag frågeställningen om det här med att önska sig pengar och jag tycker det kan finnas en liten känsla i den som inte är nämn än. Nämligen att det numera är så detlajstyrt, det här med "önskningar" om present/gåva, att det inte finns något utrymme alls kvar för givarens fantasi, kreativitet eller önskan om att få ge något efter eget hjärta.
    Fast det är rätt många som vill ha en önskelista ifrån brudparet... Jag t ex :) Jag hatar att vara kreativ och ge presenter och det är en fröjd när folk önskar sig pengar.

    Men det är klart, man borde kanske ha gett folk lite utrymme för eget kreativt tänkande. Men vi var ju lite osäkra på om vi skulle kunna spara ihop till drömresan - som verkligen var det vi ville ha. 
  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 18:44
    #27
    Moignon skrev 2013-06-07 16:31:58 följande:
    Passionsblomman: Jag kan hålla med i vissa delar i det du skriver men tyvärr har jag varit med om allt för många bröllop där folk har gått knepiga saker. När folk struntat i att paret inte vill ha presenter och istället använt "kreativiteten". Jag tycker det är onödigt med alla materiella ting, men när det finns tanke bakom så är det så mycket mer värt. Jag kommer få min brudklänning sydd av min syster och ett pianoproffs som spelar i kyrkan. Detta är en gåva som jag verkligen uppskattar! När jag var student målade jag och en kompis varsin mugg till brudparet, kostade inte många kronor och jag vet att de faktiskt använde dem en del!
  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 18:45
    #28

    Suck, klantklick.

    Det jag skulle säga är att jag håller med moignon också. Den här "krativiteten" kan verkligen gå överstyr och bli helt fel också! 

  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 22:18
    #30
    passionsblomman skrev 2013-06-07 19:26:54 följande:
    Men berätta-det är ju skitkul med sådana där galna exempel på presenter! Vad är det folk gjort när de varit sådär kreativa???Tungan ute
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Det behöver inte vara sådär vansinnigt kreativt för att det kanske inte skulle gå hem hos mig. Men mitt liv är ganska hårt planerat i kalendern med hobb och ganska långt fram i tiden också. Så alla typer av "upplevelser" på tider där jag inte får vara med och bestämma blir lite problem.

    Jag är dessutom matnörd så köksgeråd väljer jag ut med omsorg och kostar skjortan. Jag vill helst köpa det själv och dessutom är det inte riktigt i prisklass för en gäst.

    Jag är sjukt tråkig att köpa presenter till inser jag när jag skriver detta..... 
  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 22:19
    #31
    Marjasinus skrev 2013-06-07 22:18:31 följande:
    Men mitt liv är ganska hårt planerat i kalendern med hobb och ganska långt fram i tiden också.
    Hobb = Hobby och jobb (jag vet inte hur jag tänkte)
  • Marjas­inus
    Äldre 7 Jun 23:42
    #33
    passionsblomman skrev 2013-06-07 23:01:24 följande:
    Då är det nog flera av dina gäster som är glada att du önskat dig bidrag till bröllopsresan. Det är hemskt att försöka tänka ut något åt folk man vet vill välja allt själva. Fast, om du är matnörd, borde väl upplevelser som inbegriper mat gå att ge utan att tidspunkten är så låst? Bara som ett exempel på bra pesent tänker jag.
    Ja jo, egentligen. Men det är 22 dagar kvar till bröllopet så det är lite sent påtänkt. Men nästa bröllop ska jag tänka på det ;)
Svar på tråden Kan man önska sig pengar i present fast man inte behöver det?