Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Buffe vs 3-rätters som bröllopsmiddag?

    Fördelen med buffé är att det finns fler alternativ och oftast något för alla även om man inte gillar samma saker.
    Nackdelen kan vara att saker tar slut innan alla ha fått eftersom dom var mer populära. Att det kan ta lång tid att få maten (även på en buffé kan den kallna om man inte har bra varmhållningsmöjligheter) och att det kan bli spring och avbrott i tal och annat.

    Fördelen med sittande trerätters är att det ofta känns lite lyxigare. Man behöver inte avbryta ett samtal med bordsgrannarna för att hämta mat. Man behöver inte köa, maten tar inte slut osv.
    Nackdelen är att man inte får några naturliga bensträckare, och om man hamnade på en dålig plats där ingen pratar med en vid bordet så är man fast i flera timmar.

    Vi hade något mittemellan.
    Serveringspersonalen bar fram stora fat och ställde ut på borden med jämna mellanrum. Varje fat räckte till 6-8 personer. Så man fick skicka runt faten lite och det gjorde ju också att man behövde prata med varandra.
    Under tiden som en rätt dukades av och nästa dukades fram så hade vi underhållning i form av musik och gycklare (men man kan ju ha tal och spex då) och då passade en del på att springa på toan, röka eller annat... 

  • Chicita
    Marjasinus skrev 2013-05-06 07:34:25 följande:
    En annan faktor jag glömde skriva var att flera av de bröllop vi varit på med sittande middag så minns jag i efterhand inte vad som serverades. Det jag minns är att vi satt och väntade på varmrätten i över en timme och att när vi väl fick den blev man inte mätt. Nej, det blir buffé så folk blir mätta och får bestämma själva när de vill ha mat.
    Fast en buffé som inte har tillräckligt med folk som sköter den kan också bli besvärlig på så sätt att inte alla blir mätta.Och att det tar lång tid.
    Och dom som har väntat längst på maten får nöja sig med halvkalla rester liksom.
    Så man behöver rätt bra med personal här med. Tyvärr är det något som många snålar med för dom förstår inte vilket jobb det är...
    På gamla hotellet jag jobbade på så räknade dom personal baserat på antal personer som skulle äta, oavsett om det var buffé eller inte.
    För ju fler som äter, destå fler tag-möjligheter måste finnas för att det ska gå snabbt och smidigt och då behövs det fler som bemannar dom olika stationerna och ser till att det är påfyllt, rent och snyggt.

    Det mest ultimata om man har en speciell ingång till köket är att duka upp ungefär såhär men man kan ha borden en bit från väggen så att personalen kan komma ut mellan vägg och bord om det inte finns en till utgång som dom kan använda för att plocka disk och sånt. (Om det räcker med 2 ställen att hämta mat på alltså)


    En gång väntade jag närmare en timme på min mat när det var buffé.
    Dom hade bara ett ställe att ta maten på. Gästerna stod i vägen så personalen kom inte åt att fylla på och allt stannade hela tiden upp när maten tog slut.
    Så när jag äntligen kunde gå och ställa mig i kön så kom det hela tiden folk som redan hade tagit mat och skulle fylla på. Dom tyckte att dom kunde gå före eftersom dom "skulle bara ha lite.... och lite...., inte en hel portion" Skrikandes Maten var kall, och många saker var slut när jag äntligen kom fram och fick äta. + dom som var bland dom första som tagit mat nu var otåliga och ville att vi "slöfockar" skulle slänga i oss maten så dom kunde gå vidare i programmet liksom (dom sa inget men det var känslan man fick)

    Poängen är att oavsett om man väljer buffé eller serverad trerätters så kan saker gå fel.
    Det tyder på dålig planering och har inget att göra med vad man väljer för typ av servering, utan hur den genomförs... Glad

     
Svar på tråden Buffe vs 3-rätters som bröllopsmiddag?