• Chicita

    Jobbigt att välja gäster och hur gör vi med ekonomin?

    Jag tror inte att ni ska säga "vi vill ha 5000:- av dig och dig och dig (föräldrar mm) till vårt bröllop".
    Alltså en fast summa som alla ska hjälpa till med.

    Att kunna prata om pengar och vad saker kostar är inget fult eller konstigt.
    Men att på sätt och vis begära pengar kan vara det...

    Jag vet inte hur realtionen mellan pengar och familjer ser ut TS men skulle ni kunna sätta er ner med var och en av dom som kan tänkas bidra och fråga om dom är villiga att hjälpa er att få ert drömbröllop och vad dom i så fall vill hjälpa till med.
    Oavsett om det är fysisk hjälp med att laga mat, ta hand om disk eller baka tårtan eller om det är ekonomisk hjälp så är det ju givarens val och det är för mig A och O.

    Min mamma var svårt sjuk, men hon ville givetvis vara med och hjälpa till och då blev det ekonomiskt. Jag frågade helt enkelt hur mycket hon ville bidra med / månad i sparandet fram till bröllopet.
    Svärföräldrarna är duktiga på olika saker. Så vi bad svärfar att snickra en pulpet där gästboken kunde ligga och som även var låsbar och hade en springa där dom som ville ge en pengagåva kunde stoppa ner kuverten.
    Och svärmor hjälpte oss att sy servetter och stolstäcken.
    Sen kom dom månaden innan bröllopet och frågade hur mycket mamma hade bidragit med i pengar (vilket jag vägrade berätta) för dom ville ge oss lika mycket dom också.
    Vi tackade nej eftersom vi ansåg att det dom hjälpt oss med fysiskt var värt mycket mer i slutänden. Men jag tror att dom la ner dom pengarna i ett gåvokuvert istället Flört 

  • Chicita

    Det finns ju många alternativ för att minska kostnaderna utan att dra ner på gästantal eller bli bankrutt.

    Ni kan ha kuvertavgift. Och den kan vara så liten som 50:- eller upp till 300:- där smärtgränsen verkar gå (och då förväntar man sig en riktigt riktigt bra middag för det mesta Flört)
    Eller man kan avsäga sig fysiska presenter och säga att ni hellre tar en slant i present som får gå till fest eller resa. Lämna ut ett kontonummer till ett konto ni startar enbart för detta, men avstå från frestelsen att kolla vem som gett vad, utan avsluta bara kontot efter bröllopet. I ert fall skulle jag då sagt att man gärna ville få slanten  ungefär samtidigt med att man berättar om man kommer eller inte så ni vet hur mycket pengar ni har att lägga på middag och fest (som en sorts frivillig kuvertavgift).
    Man kan ha knytis och be någon hålla i trådarna och "dela ut" uppgifter så att inte alla kommer med en form med potatisgratäng och ingen tänker på kött exempelvis Flört 

    Möjligheterna är många.
    Men även om någon har gett en slant till ett annat bröllop så skulle jag aldrig förvänta mig att få något själv.
    Mitt bröllop är ju mitt så att säga Glad 

    Det låter bra att ni ska prata med dom. Men gå försiktigt fram när det gäller ekonomin. Ni kan ju fråga om ni tror att folk skulle ha något emot att betala någon hundring i kuvertavgift så ni fick lite bidrag till mat och dryck och på så sätt styra in det på ekonomi och bidrag... 

Svar på tråden Jobbigt att välja gäster och hur gör vi med ekonomin?