• Äldre 5 Apr 06:53
  7933 visningar
  14 svar
  14
  7933

  Min svärmor kan inte uppföra sig!

  Sjukt jobbig situation och jag har inga känslomässiga råd att ge.


   


  Men å andra sidan har jag ett praktiskt: Man kan spärra sig från kreditupplysningar, det innebär att ingen kan ta en kreditupplysning på dig och ingen kan ta lån eller handla på kredit i ditt namn (inte heller du). Om jag var du skulle jag övertyga min sambo om att göra det omedelbart.


   


  Man spärrar sig genom att ringa till kreditupplysningföretagen och lägga in en spärr på sitt telefonnummer. UC och solidet är de största men det finns ett par mindre. Telefonnummer mm här: http://www.stoldskyddsforeningen.se/Sakerhetsradgivning-for-privatperson/Sakerhet-for-identitet-person/Bedragerier-och-id-stold/


   


   


  Ring också till cash2you och undersök ifall några lån har tagits. Säg till dem att ni är rädda för att han utsatts för identitetsstöld och att inte ge några lån. Ifall de är hävar att de inte kan göra så eftersom de inte kan veta vem det är som ringer så säg till dem att ta en ny kreditupplysning om några dagar, då kan de se att personnummret är spärrat. Om de redan gett ut ett lån har de säkert procedurer, de kan ev ta tillbaka pengarna från kontot (?).


   


  Jag skulle faktiskt rekommendera alla att göra det här. Jag utsattes själv för identitetsstöld och någon som köpte grejer i mitt namn. Det mesta gick lyckligtvis inte igenom eftersom jag jobbar i utlandet och därför inte är kreditvärdig. Men om de lyckats med allt hade de kommit över ca 25-35 000 innan jag upptäckte något, vilket jag gjorde genom att jag fick ett kreditupplysningsbrev hem, precis som ni. Alla företag där de lyckades var väldigt förstående när jag pratade med dem. Det rörde sig mest om abonomang med prylar man fick knutna till. Men alla gick med på att bara säga upp abonomangen utan vidare förutsatt att jag gjorde en polisanmälan. Nu rörde sig det om lite pengar de förlorat och det spelade säkert in.


   


  Om din sambo inte vill ta tag i det så påpeka för honom att det faktiskt inte alls behöver vara hans mamma, det kan vara vem som helst. Så var det för mig. Jag hade inte blivit av med något körkort eller liknande innan.

 • Äldre 5 Apr 08:52
  #3

  Har precis läst att man inte får lov att spärra sig i preventivt syfte. Det är det ju inte i din sambos fall eftersom han utsats för bedrägeri el bedrägeri försök.


   


  Förövrigt är det personnumret man spärrar, inte telefonnumret som jag råkade skriva på ett ställe ovanför.


   


  En bra att veta sak om spärrar är också att ifall man tex ska ta ett banklån måste man ta bort dem för att banken ska kunna göra en kreditupplysning på dig.

Svar på tråden Min svärmor kan inte uppföra sig!