• Rin

    Toastmaster/Toastmadame?

    Toastmaster/toastmadames uppgift är ENDAST OCH ENBART att hålla redan på talarlistan under middagen. De är ju "master of the toast" alltså skålande, dvs ofta tal.
    Sedan innebäre det ju i praktiken att de måste ha viss kontakt med serveringspersonalen för att inte planera in tal samtidigt som huvudrätten ska serveras. Vore ju tråkigt om potatisgratängen kallnar med morbror Göran drar ut i tjugo minuter med berättelser om alla dumheter brudgummen hittade på den där sommaren när han var fem.

    De flesta andra uppgifter som nämnts i tråden är mer värduppgifter och skulle förr i tiden fallit på brudens föräldrar. Eftersom brudpar nu vanligen står som värdar för sitt eget bröllop kan det vara klokt att be någon annan ta hand om detta.
    Det kan kombineras med toastmaster-rollen (och görs nog ganska ofta därav viss förvirring kring begreppen) men personligen rekommenderar jag att man sprider ut sådant för att inte slita ut sina vänner. Det som Festochfoto beskriver låter mer som en betald bröllopskoordinator i mina öron. Man vill ju gärna att ens gäster också ska kunna njuta av festen.

  • Rin
    Marjasinus skrev 2013-03-27 09:26:22 följande:
    Du är lite för kategorisk, dock är det naturligtvis huvuduppgiften under middagen. Men läser du här så ser du att det kan ingå ganska mycket mer:

    www.vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp...

    Vad som ska ingå är naturligtvis en fråga som varje brudpar måste diskutera med de som de väljer att fråga. Det gäller ju alla ansvarsområden som man delegerar att man måste vara noggrann med att tala om vad som förväntar sig.
    Som du kan se lite längre ner i mitt inlägg så är det självklart att toastmastern kan ha fler uppgifter. Men i just toastmaster-rollen ingår traditionellt sett inte något annat än att hålla reda på tal och liknande. Det är en roll som börjar och slutar med middagen. Toastmaster är ju verkligen inte heller något som är unikt för bröllop utan en roll som utvecklats från forna tiders ceremonimästare, något som för övrigt fortfarande förekommer t.ex. inom studentvärlden.
    Jag tycker att det är viktigt att skilja på vad som ingår i olika roller eftersom det är beklagligt vanligt att brudpar läser felaktiga råd på nätet och liknande och plötsligt förväntar sig att toastmastern ska göra en väldig massa saker som ofta kommer som en total överraskning för toastmastern i fråga. 
Svar på tråden Toastmaster/Toastmadame?