Inlägg från: josvi558 |Visa alla inlägg
  • josvi558

    Kinaklänning WTF?!

    och jag behöver inte vara anonym... men jag är fortfarande irriterad

  • josvi558

    Okej irritationen var kanske lite väl, men jag blir så trött på när folk handlar och handlar och inte tänker på konsekvenserna..


     


    Jag tycker inte att det är okej att kopiera andras arbete. Så var inte så snabb att döma..


     


    Jag arbetar själv som designer och jag VET vad det innebär när någon skickar efter saker som man själv gjort från kina... Det betyder att någon stjäl från mig.. att göra om klänningen då är det ju inte längre samma klänning. No problem!

  • josvi558
    goli skrev 2013-03-11 21:20:54 följande:
    Vad ger TS rätten att kritisera folk för det? Det är mina pengar o pga av min ekonomi så vill jag hellre lägga ut mer pengar på annat. Dessutom är jag jättenöjd med min kinaklänning. Har haft mina stunder av tvivel men har tillsammans med min mor justerat klänningen (väldigt billigt) och jag älskar min klänning nu!

    Jag tycker man ska, återigen, betänka vad som blir konsekvenserna av att alla helt plötsligt ska handla saker som tillverkas sjukt långt bort och ofta är piratkopior...


     


    Du gör precis vad du vill med dina pengar, men jag har ändå rätten att säga vad jag tycker om att du köper en klänning gjord i kina istället för i svedala.


     


    Vad kul att du tycker om din klänning, jag tycker också om min klänning, det jag tycker om med den är att det är JAG som har ritat den, den är tillverkad på samma ort som jag bor och den är inte dyr.

  • josvi558
    Aniara4 skrev 2013-03-11 21:26:04 följande:
    Det argumentet kan jag förstå. På ett sätt utnyttjar man ju att lagstiftningen ser annorlunda ut i Kina, och att den sortens idéstöld som är förbjuden på många andra håll tillåts hålla på där. Det är klart att det är surt för en designer att se andra kopiera ens saker.

    Samtidigt kan jag tänka att den som köper en kopia för 2000:- förmodligen inte hade varit en presumtiv kund till en klänning för 15 000:- ändå. Om kopian inte hade funnits hade den kunden inte gått till originaldesignern, utan försökt hitta någon helt annan klänning som hon hade råd med.

    Precis, jag menar dock inte att man kommer gå till samma designer (som man inte har råd med). Det är inte troligt.


    men det är ju alltid någon som ritat sakerna man köper.. billigt eller dyrt..

  • josvi558
    PiaB skrev 2013-03-11 21:43:57 följande:

    Hur vet du att ingen tänker på konsekvenserna? Jag har tänkt jättemycket på det innan jag köpte. Men jag kan inte alltid göra rätt. Jag gör rätt så ofta jag kan. Jag är miljömedveten, jag betalar för musik på nätet, har aldrig laddat ner en film. Jag har varit i Kina och besökt fabriker och är alltför väl medveten om hur arbetarna har det. Ovärdigt. Men det är fortfarande ett betalt arbete. Sedan kan man tycka vad man vill om förhållandena och lönen, men det är ett betalt arbete.


     


    Däremot tror jag kopieringen är omöjlig att bli av med. Det går ju inte att köpa någonting nästan utan att fundera på om det är äkta. Tråkigt för upphovsmakaren, men ändå.


     


    I mitt fall hade jag inte mycket val. Jag är väldigt överviktig och de som syr upp klänningar här i Sverige som jag besökt, skulle ta en månadslön för att sy en klänning till mig. Inget jag har lust med. Om jag har råd är ointressant för er. Att man köper billigt behöver inte nödvändigtvis betyda att man inte har råd med något annat.


     


    Så av en slump hamnade på jag på kinasidor när jag började titta på Ebay och sökte på plus size. Där insåg jag att det går att måttbeställa klänningar för en bråkdel av det affären skulle tagit här. Och för mig är det inte viktigt om det är ett visst märke. Gillar jag klänningen eller något annat för den delen, spelar det ingen roll om det är grannen som ritat, eller något tjusigt namn som gör att klänningen kostar 20000 mer.


     


    Det finns nog lika många anledningar som det finns människor, till varför man köper en kinaklänning.


    Jag tycker väl att man kan bli av med piratkopiering om folk tänker mer på vad dom köper, då menar jag inte dig, . Det är klart att det är bra att arbetarna i kina har ett jobb, det har jag inte sagt något om, men det känns inte som att man köper en klänning från kina av välgörenhetsskäl.


     


    Det är ju superbra för dig att du hittat en klänning som du kan ha, men jag har svårt att tro att alla som köper kinaklänningar har samma bekymmer


     

  • josvi558
    daniiel skrev 2013-03-11 21:57:15 följande:
    Nej, alla som köper kinaklänningar har olika anledningar, ibland bekymmer, och det är deras val. Precis som det är någon annans val att köpa en klänning på HM till bröllopet eller en jättedyr designerklänning.

    Alla kan vi ha våra åsikter om det ena och det andra, pga diverse anledningar, men i slutändan måste alla få göra sitt eget val. Vad det nu än må vara.
    Ja, men på samma sätt som ni får tycka vad ni vill om det här så får ju också jag göra det OCH uttrycka det.
  • josvi558
    PiaB skrev 2013-03-11 22:07:43 följande:

    Försöker igen. Nej självklart har inte alla samma bekymmer som mig. Men det frågas i trådstarten om varför man köper en kinaklänning, och jag gav min anledning. Hoppas det inte var fel att svara på en fråga?


    Det var ju absolut inget fel på det. Det sa jag väl inte.. Jag svarade bara på det du skrev och tyckte att det var jättebra att du hittat en lösning på ditt problem..
  • josvi558
    daniiel skrev 2013-03-11 22:07:17 följande:
    Absolut, det handlar mer om på vilket sätt man väljer att göra det. Jag tycker tex inte att TS sätt är det bästa kanske.
    Det kanske inte är det bästa, men man måste ju få vara upprörd eller?
  • josvi558

    Det är ju en åsikt snarare än att man vill bestämma över hur andra ska göra. En åsikt som man måste få uttrycka..

  • josvi558

    Ja, kanske kineserna tar illa upp, eller kanske den globala uppvärmningen, kanske den lokala sömmerskan. Jag håller med, jag tar illa upp, av att det är så många som blir upprörda över att en person skrivit sin åsikt angående ett enligt hen känsligt ämne Men det är ju inte direkt så att världen gick under..

Svar på tråden Kinaklänning WTF?!