Inlägg från: Skyfall |Visa alla inlägg
  • Skyfall

    Bolån för par som bara har en som jobbar?

    Två år sedan vi köpte lägenhet och minns att jag slet mitt hår av ilska innan vi fick allt klart. Jag hade fast anställning, sambon ett vik, vi hade kontantinsats och allt klart, men blev nekade av två banker (inklusive den där vi båda hade varit kunder sedan 10 år, snopen man känner sig då), den ena ville inte ens boka möte eftersom vi inte klarade deras online formulär, den andra bokade men ställde sedan in och ringde aldrig upp. Blev till slut rätt bråttom, hittade vår drömlägenhet och blev hoptussade med mäklarens bank som gick med på att boka möte och efter det beviljade oss lån. 

    Problemet då när vi ville låna var att bankerna vägrade räkna in sambons lön eftersom han inte hade fast anställning, vilket ledde till att min lön (då 30,000) skulle räcka till bådas förbehållsbelopp samt klara räntenivå på 8%. Slutade med en kompromiss - då det framgick att sambons företag stod inför en stor expansion och hans chanser att få fasttjänst inom det närmaste året var stora gick banken med på att slopa hans förbehållsbelopp från uträkningen, men utan att räkna på hans inkomst, dvs han ansågs försörja sig själv och lånet räknades bara på min inkomst. Vi fick båda stå som låntagare. Tror personligt intryck blir vktigare när man inte kan visa önskade säkerheter, att man framstår som ordningsam, vettig, har sparat ordentligt med pengar innan etc.

    Rekommenderade vidare vår nya bank till en kompis som stod inför liknande situation och inte lyckades få lån hos sin bank, hon hade vik som sjuksköterska, hennes sambo fastanställning på kommunen, jämförelsevis låg grundlön på båda och bankerna räknar aldrig med ob. Efter personligt möte gick vår bank med på att räkna in även hennes lön (dvs snäppet bättre än för oss) trots att hon inte var fastanställd eftersom alla vet att sjuksköterska här i stan är ett enormt bristyrke, dvs hon kommer alltid ha jobb, även om kommunen snålar med anställningsformen.

    Så. Om du har rätt i att in sambo har ett bristyrke kan han kanske beviljas lån oavsett anställningsform, bara han har ett jobb, men får han en tillsvidareanställning är det naturligtvis otoligt mycket enklare och eftersom du är läkarstudent (och antar jag har csn kvar) kan ni säkert argumentera för att du inte ska belasta er budget eftersom du har försörjning klar under studietiden och sen är garanterad jobb. 27000 ska räcka för ett lån på 1-1,2M med billig månadsavgift och förbehållsbelopp endast för en. Gäller att ni hittar en bank som vill lyssna på er bara, var vårt första problem, de flesta då var inte intresserade av annat än "idealkunder" - som ngn annan sa, när du är färdigutbildad däremot, jäklar vad dom kommer smöra :D 

Svar på tråden Bolån för par som bara har en som jobbar?