• Äldre 9 feb 16:25
  58639 visningar
  156 svar
  Inlägg från sommar2014 Visa alla inlägg
  156
  58639

  Vad anses om bröllop med kuvertavgift?

  Koyal skrev 2013-02-09 15:37:56 följande:
  Sedan har vi även en grupp arbetskamrater som vill komma och som är välkomna om de betalar kuvertavgift. Förväntar mig ingen present då.
  Måste bara få flika in här ... arbetskamrater som vill komma på bröllopet - inte är det så att de förväntar sig att bli inbjudna? Jag vet inte vad det är med folk, jag skulle aldrig förvänta mig en bröllopsinbjudan eller räkna med att jag var inbjuden till någons bröllop. Eller be att få bli bjuden ... Kanske är det detta att man känner att man "måste" bjuda kusiner och arbetskamrater som gör att det blir fler gäster än man har råd att bjuda, vilket leder till att man måste ta kuvertavgit?

  När det gäller kuvertavgift skär jag hellre ner på gästantalet och lyxnivån på mat och dryck. Om man räknat med fri bar + kuvertavgift tycker jag att det känns trevligare med betalbar + ingen kuvertavgift. Vad man väljer att köpa eller inte köpa i baren är ju frivilligt, kuvertavgiften är det inte.
 • Äldre 13 feb 00:26
  #62
  Emelinen skrev 2013-02-12 22:54:19 följande:
  Jag reagerar över en sak folk skriver här, att de inte vill känna sig tvingade att betala något för att gå på ett bröllop... Men man köper väl en bröllopspresent? Är det inte väldigt oartigt att komma till ett bröllop UTAN bröllopspresent? Och då undrar jag, vad är skillnaden mellan att köpa en el-visp eller våffeljärn för 200 kr och att betala 200 kr? Pengar som pengar...  
  Jag skulle inte heller vilja gå på bröllop utan att ha med mig någon present. Men om jag tillfälligtvis, eller för all del mer långvarigt, hade väldigt dåligt med pengar skulle jag inte lägga jättemycket pengar på en bröllopspresent (och särskilt inte om bröllopsparet inte stod mig jättenära). Ett fint kort eller något jag gjort själv skulle jag kanske ge. Eller gå ihop ett par stycken och köpa en present.

  Men om brudparet i stället för present vill ha kuvertavgift så måste jag ju oavsett min ekonomiska situation ge 200 kr. Som par blir det då 400 kr, det är nog mer än vi hade gett en kompis som gifte sig, då vi har väldigt låga inkomster just nu.

  Skillnaden mellan bröllopspresent och kuvertavgift tycker jag också är frivilligheten. Även om det är artigast att ha en bröllopspresent med sig är det ju inget tvång. Jag ger en gåva till brudparet för att jag VILL det, till skillnad från när jag betalar kuvertavgift för att jag måste (om jag vill komma).

  Att man ska betala kuvertavgift på bröllop sänder också en signal om att "du är välkommen om du betalar" och även "du får gärna betala för att fira OSS". Det är en annan sak tycker jag att ha kuvertavgit eller knytis då man inte firar sig själv - t.ex. på nyår, jul, midsommar, klassfest etc. Då är ju festföremålet så att säga en högtid. Bjuder jag till midsommarfest är det ju inte för att gästerna ska fira mig/oss, utan för att alla tillsammans ska fira midsommar. Då tycker jag att det är mer naturligt att dela på ansvaret för att betala för kalaset.

  Sen är jag inte superanti kuvertavgift och jag skulle inte klaga om jag blev bjuden på ett bröllop med kuvertavgift, men jag skulle inte vilja ha det på mitt eget bröllop. Men nu frågade du hur man kan tänka, och då svarade jag hur JAG upplever kuvertavgift. Solig
Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?
Logga in
Bli medlem