• maxmamma

    Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...

    ojojoj

    där ser man vad kulturkrockar kan ställa till det,  vad som är kutym i grekland är inte samma sak i sverige.

    Det kanske du måste förklara för din blivande så han förstår att det inte är samma kutym i sverige att överösa folk med dyrbara äkta smycken??

    Sen kan väl jag om du ursäktar tycka att nog är det väl endå barnens högtid o de ska ha gåvor. Vuxet folk bör väl kunna inhandla de saker de vill ha själv??

    mina föräldrar ger min sambo julklappar, jag får inga julklappar av hans föräldrar och det stör mig inte ett dugg, de köper till vår gemensamma son o även till mina barn som jag har sedan ett tidigare förhållande.

    de julklappar min sambo får av mina föräldrar är husgeråd typ kökssaker som stekpannor, kastrull underlägg o han fick faktiskt en Axe deodorant o Axe showergel nu i julklapp förutom stekpanna o varma strumpor.

    Tycker nog att det är lite småaktigt o anklaga sin mor för att handla snikgrejer, det hade varit ännu sämre om hon inte hade köpt alls om man ska se på saken på det viset.

    så bara för att du får rikemanssmycken av dina svärföräldrar så betyder det inte att din mamma måste ge din sambo rikemanssmycken eller andra dyrbara grejer, alla har inte råd att köpa dyra rikemans smycken o andra väldigt värdefulla dyra saker.

    Visa att du är vuxen o sluta klaga på din mor som ändå köpte nått åt din sambo även om det "bara" var deodorant o hårgele... 

  • maxmamma

    kan även tillägga att: om TS tycker mamman köper för billiga o snikiga julklappar, varför inte köpa julklappar till din sambo själv då så han får sånt som du anser  att man ska få i julklapp??

    tycker din mamma gjorde ett försök iaf o ge nått o som sagt känner man inte varandra så där jätteväl kanske man inte riktigt vågar sig på¨att köpa riktigt dyra presenter eller julklappar?!

    Då  skulle jag ha världens jätteanledning att vara väääldigt besviken på mina svärföräldrar som aldrig köper nån present eller julklapp till mig?!  men äh jag är vuxen o kan köpa det jag vill ha själv om jag känner att jag saknar något.

    min sambo fick av mig en upplevelse julklapp, svärfar fick oxå upplevelse julklapp o min far fick oxå upplevelse julklapp.

    svärmor samlar på tomtar av alla dess  slag så till henne köpte jag en jättefin tomte som sitter på en släde med julklappsäck bak på o så fick hon ett gäng trisslotter för hon gillar skraplotter.

    min mamma fick presentkort på en skönhetssalong, hon blev jätteglad för den julklappen, det är nått hon verkligen får nytta av o som hon dessutom tycker om.

    jag fick av mina föräldrar presentkort på klädbutik, några varma strumpor o  sen var det nå mer enkel o jag är jätteglad för det jag fick av mina föräldrar

    av min sambo fick jag supervarma o sköna gummistövlar som är perfekt att ha på sig när jag ska ner till stallet o sköta hästarna o ha på mig när jag kör snöskoter. kunde inte ha blivit bättre än så här.

    tycker inte man ska haka upp sig så väldigt på vad julklapparna kostar, vad gör det om man får en härlig spa upplevelse istället för dyra smycken?

    jag förväntar mig inte att få nått varken när jag fyller år eller i julklapp o får jag nått oavset pris så blir jag jätteglad för att nån tänkte på mig o ville ge mig en gåva. men så här resonerar jag o det är jag detTungan ute 

  • maxmamma
    Annamolly skrev 2012-12-31 17:57:34 följande:
    "Rikemassmycken", ursakta men vad ar det? Och som jag skrev har hans familj valdigt lite pengar och vissa saker jag far av dom ar saker som dom sjalva har haft. Dom ar generosare med det dom har. Jag kan tycka att Svenska ar jakligt snala pa gransen till att det blir pinsamt ibland. Det kanske ar for att jag har erfarenhet av andra kulturer dar man inte sitter och raknar oren pa en restaurang for att splitta notan exakt, exempelvis.

    Lat bli att anklaga mig for att vara bortskamd och barnslig. Jag var faktiskt bara orolig for att min fastman skulle tro att min familj inte gillar honom. Nu har jag insett att han inte har reagerat pa detta sa jag kan slappna av.

    Sedan har vi inga barn som du ser ovan, sa det ar inte aktuellt att diskutera huruvida barnen ska ha alla presenter.
    2013.06.22 Samos, Grekland
    Kom ihåg att det var DU som skrev att DU minnsan fick äkta smycken av hans föräldrar, och höjde det till skyarna att det minnsan var riktiga julklappar.
    Medans det din morsa gav bort var sniket o snålt gjort, för DU tycker att din morsa borde ge bättre o dyrbarare gåvor.
    Inse då att när det inte finns den kutymen i sverige och sitt inte o bli förbannad för att DU får höra vad som är brukligt i Sverige.
    Sen är inte alla så sugen på att sprätta iväg tusen lappar till andra i ju´lklappar och kanske inte till någon de knappt ens känner.
    Din morsa verka inte hålla med dig om att din fästman måste få dyra rikemanssmycken.
    Det är barnsligt om något att sitta o gnöla över prislappen på julklapparna.
    Bara för att DU har erfarenhet av andra kulturer så sitt inte o förvänta dig att andra har det, och näe det är inte pinsamt att dela på notan när man äter på restaurang.
    Prislappen på julklappen har INGET med att göra om man är uppskattad o älskad av andra.
    Nä du får sitta där o vara sur o gnällig o besviken på din "snåla" morsa men bete dig som en vuxen o agera som en vuxen.
    Sånt här resonemang om vem som får dyraste julklapparna gör mitt mellersta o äldsta barn o då är de 10 o 15 år o om de klagar kan jag förstå men inte när en vuxen kvinna gör det.
    För många av oss andra är känns det barnsligt o bortskämt åt att sitta o gnälla över prislappen på en gåva.
    Vi andra har kanske lixom insett att man kanske ska vara glad över att man ens får nån julklapp oavsett om gåvan kostar 50kr eller 5000kr.
    Men fortsätt du med ditt resonemang du kommer nog på vad som är mest rätt när du blivit lite äldre o vuxnare.
  • maxmamma

    och som jag skrev sist oxå


     


    Köp julklappar till honom själv då om det inte duger med det han får av din familj.


     


    Gör det så slipper du bli besviken över att din mamma inte sprätter iväg tusenlappar på en julklapp.


     


    För är det endast prislappen som gäller ja då har man missat nått med vad det handlar om när det gäller att ge bort gåvor.


     

  • maxmamma

    Ser det inte som ett övertramp, hade min dotter haft de tankarna om mig så hade jag sagt att då kan hon fixa o dona med presenter bäst f-n hon vill om inte det jag köpt duger.

    TS satt ju visst o tala om hur bra o fint det var att hennes svärföräldrar gav dyrbara äkta smycken och att det var pinsamt att hennes egen morsa inte ställde upp o köpte dyrare gåvor än det han nu fick

    jag har inte läst in några ord som inte finns. Jag får hoppas du är läskunning PiaB iom att du ända har läst vad hon skrivit.

    Hade det  varit bätte om morsan gett fan i o köpa nått o låtit svärsonen bli helt utan grejjer?? Nä man lär sig vad vilka människor här inne som är vettig o sen finns det de som tycker det är okej att en vuxen kvinna sitter o gnäller om vad  hennes morsa gett den blivande svärsonen i julklapp.

    Sen ska man komma ihåg, det finns en vardag efter julafton som oxå innehåller räkningar som ska betalas o andra utgifter som kostar oxå för att få vardagen att gå runt.

    väljer man att ge gåvor för dyra pengar, vad ska man då leva av efter julafton? springa hos  Soc o tigga o tala om att man sprätte iväg tusenlappar på julklappar så nu har man inga pengar att leva för restenn av månaden året.

    Bara för att TS mamma kanske har lite extra kosing att röra sig med betyder det inte att mamman vill slösa bort massa pengar på julklappar.

    om dyra gåvor inte ligger i mammans natur att ge då får man väl acceptera att det blir billigare grejjer som ges bort även om det råkar vara hårgele o deodorant.

    Nä sitt där ni på era höga hästar, får hoppas ni vaknar en vacker dag o  inser att allt är inte pengar som räknas.

    Vet inte vad ni lever i för värld o vad ni har för bekanta o vad era premisser ligger men ingen i min vänskapskrets skulle sitta på ett forum på internet o gnälla över sin morsas presenter.

    Vi i vår vänskapskrets tycker att det finns mer här i livet än dyra gåvor, hellre en billig men genomtänkt sak än en dyr sak som inte det finns nån tanke bakom. 

  • maxmamma

    om inte annat, kan du inte försöka förklara för din sambo att. morsan ids inte att springa runt på stan o leta julklappar utan man får det man får o då kan det råka bli billiga lättinköpta grejjer och försöka  få honom att förstå att det inte är honom det är fel på bara för att det blev billiga grejjer utan det är bara inte hennes stil o jaga julklappar??

    och istället så kan väl du försöka  överraska honom med nån ny finare sortens skjorta/t-shirt eller vad han nu gillar för kläder? eller nått annat excklusivare som han kanske uppskattar?

    Han kanske blir mindre besviken o kan se genom fingrarna med hennes lättskaffade saker om han vet att hon inte är nån presentjagare?

    för om hon har brist på fantasi så kanske du kan fixa åt honom o få pengar av henne för de utlägg du gör? eller om du har syskon skulle inte de o din mamma kunna gå ihop gemensamt o köpa 1 julklapp men som är lite finare o roligare då så blir det ju inte så fjuttigt?

    Du får väl ta ett snack med din morsa o försöka förklara för henne hur sederna ser ut i Grekland o att  din sambo kanske inte riktigt har förstått att det skiljer sig markant på hur o vad man köper när man bor i sverige o inte utomlands där han är ifrån.

    Bättre o försöka förklara för båda parter om hur olika landsseder ser ut så slipper det bli besvikna truttiga miner när  man har mer förståelse för hur mkt det faktsiskt skiljer sig.

    Men sen att hans syskon o fastrar o mostrar osv ger dig gåvor kan ju inte din morsa göra så mycket åt och hon ska väl ändå inte behöva kompensera för det själv genom att ge i samma utsträckning som de gör?

    Du får nog acceptera att de ger mest o de på din sida ger inte på samma sätt även om du så önskar att de gjorde det.

    och även om de ger billigare saker försök på peka liite fint då att det är helt okej med billigare saker bara det ligger nån tanke bakom den där billiga grejjen , för en billig grejj kan vara nog så betydelsefull för mottagaren om det finns en känsla bakom grejjen.

    och som sagt jag tar hellre emot en bok för 149kr än ett par slalom skidor för 2000kr ddå jag älskar att läsa böcker men inte är lika förtjust i slalom o då blir den där dyra gåvan inte så rolig trots att den kostade mer, jag hade väl inte klagat så men visst hade det varit roligare med nått jag gillar iaf.

    det var som sambon frågade förut, vad jag önskade mig i present, en ny sadel åt hästen eller en ny iphone telefon, jag hade blivit glad för telefonen men ville hellre ha en ny sadel o då betalade han halva kostnaden på sadeln och det gick på 4000kr o jag betalade 4500kr på sadeln, 

    visst en telefon är fin men sadeln gladde mig mer men tyvärr hann jag bara provrida i sadeln 2ggr innan hästen blev sjuk o blev avlivad, jag är fortfarande glad över att han såg till att jag fick det jag önskat mig mest istället för att ge mig nått bara för att ge om man så säger.

    Så visst din morsa kanske gjorde det lätt för sig med att ge dessa enkla ting o visst kanske hon kunde ansträngt sig mer men du får nog acceptera att hon är den bekvämare sortens gåvodonator...Trist men sant!! 

  • maxmamma
    Annamolly skrev 2013-01-0

    om du inte gillar mina svar låt bli o läs dem då. det kan inte vara svårare än så eller hur?!

    om du sen inte gillar att man tycker det verkar konstigt att anklaga sin morsa för o vara snål o inte bry sig om din sambo får stå för dig.

    ja du lilla gumman, hoppas du får fortsatt fina gåvor av hans släkt, när inte din mamma vill ge honom detsamma.

    Tycker iaf att hon hade honom i åtanke trots att det var enkla grejjer hon skänkte honom.  Hade hon struntat i honom totalt hade hon väl knappast bemödat sig o ens ge nått överhuvudtaget.

    Ger du gåvor o presenter  till folk du inte bryr dig om? jag tror du ger presenter till folk du bryr dig i o har i åtanke.

    jag köper inte presenter till folk som är betydelselös för mig, jag köper åt dem som jag bryr mig om o har i åtanke o jag ger det jag tror de blir glad över, gillar någon parfymer så köper jag väl en parfym o nån som gillar böcker får väl en bok, men det måste inte kosta skjortan bara för att ge en gåva.

    Var det inte tanken som räknades när man väljer att ge nån en present? jag ger hellre en billigare sak som blir uppskattad än en dyr som inte betyder nått för givaren.

    har man ansträngt sig mindre som givare bara för att man ger nått som inte är superdyrt? jag kan väl ha ansträngt mig som tusan för o hitta en bra present fast den inte var superdyr.

    jag kan gå o köpa en dyr present utan särskilt stor ansträngning att införskaffa men blir den presenten roligare bara för att den är dyr men som jag inte behövde anstränga mig för att hitta?

    Tror nog en enklare o billigare present kan vara jätterolig att få när man vet att givaren ansträngt sig för att hitta den o ge den till mig o vet att jag blir glad för den trots att den inte var särskilt kostsam.

    och vill inte din mamma anstränga sig o leta personligare grejjer säg åt henne att om hon inte orkar anstränga sig o bara ger blä prylar så kanske hon ska låta bli att ge om hon ändå inte har för avsikt att få mottagaren glad o känna sig uppskattad. 
  • maxmamma

    om vi lägger ner alla trista kommentarer så kanske du kunde säga så här till din sambo att:

    ja morsan har så trist fantasi så då blir det sånna här enkla grejjer o du kanske kunde på ett lite humoristiskt sätt även säga nått i stil med att: hon köpte siliconpensel o kokbok för hon trodde du gillar att laga mat?

    för varför ska DU ta på dig skulden för hennes dåliga fantasi? Det är väl hon som ska skämmas över sin fantasilöshet o inte du för du är väl inte hon? 

    Och kan ni inte ge tillbaks siliconpenslarna och hoppas hon fattar piken?

    sen kanske du kan ta ett snack med morsan o säga att det får gärna vara enkla grejjer men med lite känsla bakom dem? för om han låt säga gillar böcker, skulle hon inte kunna tänka sig att köpa en bra bok till honom även om den inte är nån dyr present nästa gång han kommer på besök eller kan få i present eller julklapp?

    kanske inte så lätt o köpa personliga gåvor när man inte vet vad mottagaren gillar att få?! 

    hon kanske gav honom sånt hon själv vill ha i present/julklapp??

    och kanske förklara svenskars sätt att ge gåvor inte är på samma sätt som i hans hemland och förhoppningsvis kan han inse att i sverige där ger man inte gåvor på samma sätt som han o hans familj är van vid?

     

  • maxmamma
    Sebastiána skrev 2013-01-08 11:00:28 följande:
    Jag håller med om att maxmamma är väl hård i sina kommentarer, men vill ändå påpeka att TS skrev att presenterna till fästmannen signalerade: "'dig kostar vi inte på vare sig tid eller pengar'." Jag misstänker att det är detta maxmamma hängt upp sig på.
    Stämmer bra det du påstår här.
  • maxmamma

    Detta inlägg är menat för annamolly. Nu när du förklarat lite mer om din o din blivandes bakgrund, hur olika seder ser ut i det land han är från o hur din mammas åsikter o tankegångar ser ut o hur du försöker få allt att fungera trots kulturkrockar så kan jag bara säga att: jag ber så mycket om förlåt o inser nu att du är INGEN snobb. Ber alla om ursäkt för mina hårda kommentarer. Jag kan inte vrida tillbaka tiden o få mina kommentarer ogjord men kan erkänna att jag tog helt fel på annamollys personlighet. Jag kan bara än en gång säga förlåt mig för min dumhet som tolkade det helt fel. Förlåt annamolly o förlåt till PiaB. Hoppas du annamolly kan ta mitt förlåt för jag menar det verkligen o är så ledsen över min dumhet. Du verkar vara en godhjärtad ömsint härlig blivande brud. Ska lämna dig i fred nu o förstår om du inte vill ha med mig att göra mer. Förlåt mig..,

  • maxmamma
    Annamolly skrev 2013-01-08 23:39:01 följande:
    Sjalvklart accepterar jag din uppriktiga ursakt. Men snalla, tank pa att inte vara sa hard mot dom du inte haller med i diskussioner. Vi lamnar denna traden nu, och later detta bli en bra avslutning! Tack for ditt inlagg, maxmamma. Jag blev glad nar jag laste det. Glad
    2013.06.22 Samos, Grekland
    tack själv annamolly vi lämnar detta nu o så blickar vi framåt mot våra stundande bröllop o jag ska verkligen tänka mig för innan jag säger saker igen.

    tack än en gång för att du hade orken o förmågan att kunna förlåta mig. 
    och jag blev glad när jag fick detta svar av dig.Solig{#emotions_dlg.flower}Hjärta

    kram o många lyckönskningar med ditt o sambons kommande bröllop.
  • maxmamma
    Annamolly skrev 2013-01-09 09:27:53 följande:
    Absolut, vi lagger det bakom oss nu. Manga lyckonskningar till er ocksa och hoppas brollopet blir toppen! Glad
    2013.06.22 Samos, Grekland

    Tack du får gärna bjuda på lite bilder osv om hur din o sambons bröllop tar form, vad ni ska ha för mat o kläder ringar osv.  
Svar på tråden Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...