• Annamolly

    Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...

    Min fastmans foraldrar brukar ge mig smycken i julklapp och fodelsedagspresent (ibland saker hans mamma haft, ibland nya men alltid akta). Dessutom far jag alltid presenter av hans mostrar och fastrar, till exempel en handvaska eller en klanning. Hans familj har annu mindre pengar an min. Men dom ar Greker och gavor och gastfrihet ar viktigt.

    I ar gav min mamma foljande julklappar till min fastman nar vi kom till Sverige over julen:

    En silikon-pensel man ska ha nar man bakar. Hon gav honom en exakt likadan forra aret som present (inte vid jul).

    En kokbok fran Arla, dar alla recept inneholl Arla-ingredienser som "Arla's kesella med lok och timjansmak", tex. Jag ar ganska saker pa att hon fatt den gratis eftersom hon brukade jobba pa Arla, och det vet min fastman om.

    En helt vanlig Nivea deodorant som man kan kopa vart som helst.

    En helt vanlig burk med har-gele som man kan kopa vart som helst.

    En ask med chokladtryffel som vi sedan sag var pa rea pa den lokala narbutiken.

    Egentligen var det ju ganska manga saker, men jag tror att hon har kopt allting pa ICA nere pa hornet, och det verkade aven fastmannen inse. Det ar inte sakerna eller kostnaden jag bryr mej om, men jag undar hur jag sjalv skulle kanna mig om jag kom till hans familjehem over jul, dar ingen pratar engelska med mig, och sedan fa gavor som verkar signalera "dig kostar vi inte pa vare sig tid eller pengar". 

    Han har inte sagt nagot rent ut men jag tror att han blev lite lessen, speciellt som att jag fick en massa fina klader i present medan han satt dar med sin lilla hargele. Jag vet inte om jag borde be om ursakt till min fastman for min mammas presenter eller lata bli att gora en grej av det?


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Svar på tråden Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...
  • Annamolly

    Min mamma alskar att kopa julklappar till mig. For henne ar jag fortfarande ett barn, haha. Jag bor utomlands och vi traffas bara nagon gang om aret, sa var relation har nastan stannat i tiden. Jag foreslog att vi inte skulle kopa saker i ar men hon sa att hon sa hemskt garna ville och da kunde jag inte neka henne att vara "mamma" nu nar jag ar hemma for forsta gangen pa 2 ar.

    Jag menar nog inte riktigt att jag ska be om ursakt a hennes vagnar, utan att jag kanske skulle saga nagot om att jag inte heller tyckte det var nagra bra grejer hon kopte? Jag vill inte att han ska tro att min familj inte gillar honom, speciellt som att hans ar sa super-valkomnande nar jag ar dar.


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    maxmamma skrev 2012-12-29 22:55:59 följande:
    ojojoj

    där ser man vad kulturkrockar kan ställa till det,  vad som är kutym i grekland är inte samma sak i sverige.

    Det kanske du måste förklara för din blivande så han förstår att det inte är samma kutym i sverige att överösa folk med dyrbara äkta smycken??

    Sen kan väl jag om du ursäktar tycka att nog är det väl endå barnens högtid o de ska ha gåvor. Vuxet folk bör väl kunna inhandla de saker de vill ha själv??

    mina föräldrar ger min sambo julklappar, jag får inga julklappar av hans föräldrar och det stör mig inte ett dugg, de köper till vår gemensamma son o även till mina barn som jag har sedan ett tidigare förhållande.

    de julklappar min sambo får av mina föräldrar är husgeråd typ kökssaker som stekpannor, kastrull underlägg o han fick faktiskt en Axe deodorant o Axe showergel nu i julklapp förutom stekpanna o varma strumpor.

    Tycker nog att det är lite småaktigt o anklaga sin mor för att handla snikgrejer, det hade varit ännu sämre om hon inte hade köpt alls om man ska se på saken på det viset.

    så bara för att du får rikemanssmycken av dina svärföräldrar så betyder det inte att din mamma måste ge din sambo rikemanssmycken eller andra dyrbara grejer, alla har inte råd att köpa dyra rikemans smycken o andra väldigt värdefulla dyra saker.

    Visa att du är vuxen o sluta klaga på din mor som ändå köpte nått åt din sambo även om det "bara" var deodorant o hårgele... 
    "Rikemassmycken", ursakta men vad ar det? Och som jag skrev har hans familj valdigt lite pengar och vissa saker jag far av dom ar saker som dom sjalva har haft. Dom ar generosare med det dom har. Jag kan tycka att Svenska ar jakligt snala pa gransen till att det blir pinsamt ibland. Det kanske ar for att jag har erfarenhet av andra kulturer dar man inte sitter och raknar oren pa en restaurang for att splitta notan exakt, exempelvis.

    Lat bli att anklaga mig for att vara bortskamd och barnslig. Jag var faktiskt bara orolig for att min fastman skulle tro att min familj inte gillar honom. Nu har jag insett att han inte har reagerat pa detta sa jag kan slappna av.

    Sedan har vi inga barn som du ser ovan, sa det ar inte aktuellt att diskutera huruvida barnen ska ha alla presenter. 
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    Aniara4 skrev 2012-12-30 11:20:35 följande:
    Min familj ger också finare julklappar till mig än till min man, särskilt min mamma. Och hans familj gör lite likadant, fast de ger billigare julklappar generellt. Min mamma är nog lite så att hon vill passa på och ge oss barn något fint och rejält till jul. Våra respektive får en hygglig julklapp men inte lika stor och dyr. Fast när jag tänker efter brukar nog svägerskan få dyrare julklappar än min man, och det har börjat skava en aning. Å andra sidan finns det nog anledningar till det, förutom att hon har funnits med mycket längre i familjen, och det spelar ingen större roll för oss. Jag tror inte ens att min man har noterat det. Han får saker i stil med en bok eller en mössa, och är nöjd med det. Ibland får vi också gemensamma julklappar, och då blir ju inte skillnaden så tydlig.

    Det jag reagerade mest på i TS var att det var så många halvtaskiga julklappar. För samma totalsumma hade ju mamman kunnat hitta en enda hyfsad julklapp istället, en fin halsduk eller så. Något som inte ser ut att vara köpt på ICA, utan visar att man faktiskt pallrat sig ut på stan och aktivt letat efter någonting.

    Vet hon om vad du får för julklappar från hans släkt?

    Annars säger jag som flera innan, prata öppet med varandra om olika gåvokulturer. Det behöver ju inte bara vara mellan olika länder, det finns ju också stora skillnader mellan familjer. Och kanske anpassa er lite, så att ni i er tur ger dyrare julklappar till hans släkt där det är förväntat, och lite enklare saker till din mamma.
    Tack, det ar precis det som traden handlar om. Det handlar om tanken bakom. Att det ser ut som att man bryr sej. Inte bara snabb-koper nagot pa lokala ICA butiken i all hast.
     
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    Grodprinsens brud skrev 2012-12-30 20:44:30 följande:
    Visst beror det på vilken familj man lever i men i min värld så skulle vi aldrig ge bort äkta smycken, klänningar och sådant dyrt. Om vi ger till andra än syskonbarn så är det för max 200 kr t.ex ett bak-kit, en nötknäppare eller en stor chokladask!

    Kan det vara så att din mamma bara är svensk?

    Av mina svärföräldrar fick jag i år:
    en mössa
    en bok med mammakåserier 

    Av min egen mamma fick jag och sambon en bärbar telefon som hon fått med på köpet i sitt mobilabonnemang,
    jag fick också en flaska vin och sambon fick en kvarting whisky.

    Pengar är liksom inte det viktiga under julen. Det viktiga är att framförallt barnen får en mysig jul.
    Som sagt, smyckena ar ofta saker som hans mamma haft sjalv. Dom ar alltsa inte alltid kopta at mig utan hon ger mig nagot hon redan har, eftersom hon inte har sa mycket pengar men anda vill ge nagot fint.

    Jag forvantar mig inte att min mamma gor sa. Det var mer for att visa hur stor skillnad det blir pa vad jag far av hans familj och vad han far av min.

    Men jag accepterar att det antagligen handlar om kulturskillnader. Jag har inte bott i Sverige pa narmare 12 ar nu sa jag glommer val lite ibland hur det funkar. 
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    maxmamma skrev 2012-12-31 19:18:18 följande:

    och som jag skrev sist oxå


     


    Köp julklappar till honom själv då om det inte duger med det han får av din familj.


     


    Gör det så slipper du bli besviken över att din mamma inte sprätter iväg tusenlappar på en julklapp.


     


    För är det endast prislappen som gäller ja då har man missat nått med vad det handlar om när det gäller att ge bort gåvor.


     


    Du har inte fattat vad mitt inlagg handlar om sa jag tanker inte bry mej om att svara dej. 
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly

    Tack Pia B och Victoria E. Det ar inte kul nar man har ett dilemma och soker hjalp pa forumet och sedan blir anklagad saker man inte har skrivit, av nagon som verkar har last mellan raderna med stor entuseasm och blivit provocerad till tusen av saker man inte ens har skrivit.

    Maxmamma: Jag orkar inte forklara an en gang vad det egentligen var jag menade eftersom jag tycker det framgar redan av diskussionen ovan. Dina 'rad' ar helt missriktade for det handlar inte om att kopa en storre och dyrare present. Min pappa (mina foraldrar ar skilda, sa det ar tva olika familjer han ska bli accepterad av!) kopte en bok med fina bilder av Svenska landskap, vilket jag tyckte var personligt och fint. Den var inte dyr.

    Det ar jattesvart nar man har en partner som inte talar samma sprak som ens foraldrar, han vet ju inte vad dom sager sa han far ju sin uppfattning om vad dom tycker om honom av annat - till exempel en julklapp som visar att dom har forsokt hitta nagot som passar honom. Eller en kram. Min mamma ar inte nagon kramig manniska medan hans familj ar det. Sa dar ar en annan skillnad. 

    For ovrigt har jag har sett att du bara for nagra dagar sedan skrev ett inlagg under rubriken “Ett STORT tack till er alla här inne på BT!”  www.brollopstorget.se/Forum-1-86/m4254663.html dar du hyllar brollopstorgets medlemmar for den trevliga stamningen och avsaknad av pahopp i forumet, eftersom du sjalv haft daliga erfarenheter fran ett hast-forum dar man agnade sig at personangrepp. Tank lite pa ditt eget bidrag till den goda tonen da! Hur tror du jag kanner mig nar du skriver att jag ar en hemsk dotter och en materialistisk och girig manniska. Sluta med sadant! Det ar inte OK! Vad du an tycker om det jag skriver sa gar det faktiskt att diskutera det pa ett sansat satt dar man inte attackerar en annan persons karaktar.


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly

    Maxmamma, hur kan du skriva en san har trad:

    www.brollopstorget.se/Forum-1-86/m4254663.html

    Och samtidigt halla pa och mobba andra anvandare har? 

    Du har inte ens reagerat pa att andra ar upprorda over dina elaka kommentarer. Flera har poangterat din otrevliga ton men du valjer att ignorera det och forstatta skriva en massa 'rad' till mig (som ar helt irrelevanta eftersom du inte ens har forstatt vad mitt problem var - det var inte pengar, men det hade du vetat om du hade last ordentligt).

    Du kan sluta nu. Och i framtiden, tank lite pa vad du skriver, vi ar faktiskt riktiga manniskor bakom skarmen. Man kan ju undra om det verkligen var alla andra pa det dar hastforumet som skapade san otrevlig stamning eller om du hade en roll att spela dar ocksa.

     


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    smisa skrev 2013-01-01 22:42:43 följande:
    Jag förstår att du blir ledsen för det hade jag också blivit. Det handlar inte om pengarna utan tanken bakom presenten, hon hade kanske kunnat köpa något mer "betydelsefullt" för samma pengar som hade tytt på en större omtanke... men till hennes försvar kanske hon har väldigt mycket annat att tänka på och att din fästmans present inte var en hög prioritet mot allt annat som ska fixas inför jul och hon gjorde det bästa hon kunde då :)
    Jag tror absolut att det ar sa. Hon hade mycket att sta i. Jag ar inte alls 'arg' pa henne, sjalvklart inte. Jag var bara orolig for att min blivande man skulle tro att min mamma inte bryr sig. Men det tror han inte, vi har pratat om det. Jag tyckte bara att skillnaden blev sa pataglig, vilket ar andledningen till att jag skrev vad jag far av hans familj. 
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly

    Chicita: Tack for ditt insiktsfulla inlagg. Det kanske kan fa utgora slutet pa den har traden. 


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    majjja skrev 2013-01-02 14:55:25 följande:
    Oj, vilken dålig stämning det blev. ts, Jag hoppas att mitt inlägg inte tolkades som kritik, det var i så fall inte min mening.
    Nejda, ditt inlagg var inte taskigt alls, tank inte pa det!
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly

    Det kanske hade blivit mindre missforstand om jag hade forklarat bakgrunden mera.

    I julas var det tredje gangen min blivande man (som ar grek och inte kan nagon svenska alls) traffade min mamma (som inte kan mycket engelska). Vi har varit ett par i ca 3,5 ar, bott ihop i 1,5 ar och ska gifta oss i sommar. Da kommer aven vara familjer att traffas for forsta gangen. Sa forhallandet ar fortfarande ganska 'nytt' for bada vara familjer eftersom vi bor i England och inte traffar nagon av dom speciellt ofta.

    Alltsa ar vi fortfarande i ett relativt tidigt stadie med att lara kanna varandras familjer och det finns alltid risk for sma missforstand och upprorda kanslor nar man inte kan varandras modersmal. Jag vet ju sjalv hur det kanns att sitta och lyssna pa folk som pratar grekiska i timtal under en middag och undra vad det ar for ton i rummet och vad folk sager om mig. (Ibland hor man sitt namn och en massa skratt och undrar om dom skrattar at mig.) Att hans varma, snalla mamma kramar mig jamt och visar stor generositet pa alla satt och vis, det hjalper verkligen mig att kanna att jag ar valkommen och viktig for dom. Det ar inte sjalvklart nar man som sagt inte vet hur tonlaget ar eller vad folk sager. Sedan kommer vi bada fran ganska sma stallen dar det inte direkt kryllar av 'utlanningar', i alla fall inte pa vintern och da kanner man sig annu mer avvikande.

    Jag koper alltid juklappar till mina foraldrars partners aven fast jag knappt kanner dom, mest for att det ar viktigt att ha en bra relation och visa att jag respekterar och accepterar dom som en del av min familj efter mina foraldrars skilsmassa. Jag vet att det ar viktigt for mina foraldrar att jag uppmarksammar och respekterar deras partners. Min mammas sambo fick en filt av mig med sma renar pa. Och min pappas flickvan fick en drom-fangare jag kopt pa en hantverksbod. Jag glomde kopa nagot alls till min mammas sambo en gang for nagra ar sedan och hon var inte imponerad och jag kande mig skitelak.

    Jag tyckte det var en san uppenbar skillnad pa det min fastman fick och det som alla andra fick pa julafton (som vi spenderade hos min mamma och hennes sambo). Och aven stor skillnad mot vad hans foraldrar brukar ge mig nar jag traffar dom. Darfor blev jag lite orolig att han skulle kanna sig lite utstott, som om han inte var viktig nog att anstranga sig for. Men han forstar att det inte betyder nagot och han ar inte upprord sa denna diskussionen ar inte viktig langre. Han ar inte lika kanslig som jag...

    Om nagon (eller snarare du, maxmamma) fortfarande tror att jag ar en snobb som bara bryr mej om statussymboler sa far du val fortsatta att tro det om du vill.


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    maxmamma skrev 2013-01-08 21:24:12 följande:
    Detta inlägg är menat för annamolly. Nu när du förklarat lite mer om din o din blivandes bakgrund, hur olika seder ser ut i det land han är från o hur din mammas åsikter o tankegångar ser ut o hur du försöker få allt att fungera trots kulturkrockar så kan jag bara säga att: jag ber så mycket om förlåt o inser nu att du är INGEN snobb. Ber alla om ursäkt för mina hårda kommentarer. Jag kan inte vrida tillbaka tiden o få mina kommentarer ogjord men kan erkänna att jag tog helt fel på annamollys personlighet. Jag kan bara än en gång säga förlåt mig för min dumhet som tolkade det helt fel. Förlåt annamolly o förlåt till PiaB. Hoppas du annamolly kan ta mitt förlåt för jag menar det verkligen o är så ledsen över min dumhet. Du verkar vara en godhjärtad ömsint härlig blivande brud. Ska lämna dig i fred nu o förstår om du inte vill ha med mig att göra mer. Förlåt mig..,
    Sjalvklart accepterar jag din uppriktiga ursakt. Men snalla, tank pa att inte vara sa hard mot dom du inte haller med i diskussioner. Vi lamnar denna traden nu, och later detta bli en bra avslutning! Tack for ditt inlagg, maxmamma. Jag blev glad nar jag laste det. Glad
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly

    Absolut, vi lagger det bakom oss nu. Manga lyckonskningar till er ocksa och hoppas brollopet blir toppen! Glad


    2013.06.22 Samos, Grekland
Svar på tråden Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...