Inlägg från: stormhelen |Visa alla inlägg
  • stormhelen

    förlovningsring?

    Från början var det tradition (även här i Sverige) att endast kvinnan fick en förlovningsring för att visa att hon var upptagen. Brukligt var då att man skall gifta sig innom ett år.


    Men nu för tiden då förlovningar tenderar att dra ut på tiden (man är förlovade i många år innan man gifter sig) har det börjat bli allt vanligare att både mannen och kvinnan får en varsin förlovningsring. Men kvinnan får yttligare en ring då hon gifter sig medan mannen bara låter sätta in vigsel datumet gemte förlovningsdatumet.


    Så man kan idag välja om man vill följa den ursprungliga seden eller den moderna.


    I mona ögon spelar det ingen roll hur man gör så länge båda i förhållandet är nöjda med det beslut de tar.

  • stormhelen
    BlackWIngedAngel skrev 2012-12-29 09:02:22 följande:
    Stormhelen; Jag vet inte vad du menar med "från början", eftersom äktenskap är en väldigt gammal sed, även om traditionerna naturligtvis har varierat beroende på religion, status och tillståndet i landet. I Sverige har ju religionen varierat från asatro via katolicism, till protestantism så självklart har traditionerna sett olika ut under denna tid, även om jag inte är helt övertygad om att vikingarna körde med frieri och ettårsregeln. I slutet av artonhundratalet var vi protestanter likt idag, men Sverige på den tiden, var så fattigt att förlovningsringen inte var något som vanligt folk hade råd med. Då gifte sig kvinnan i svart dessutom, så även om den traditionen är äldre än den jag tog upp tidigare, så stämmer den väldigt dåligt med hur vi lever nu och jag tyckte därför inte det var applicerbart på frågan och därför tog jag upp de senare traditionerna eftersom ringväxling vid förlovning och ytterligare en ring för kvinnan vid vigseln har varit det vanligaste under den tid när vi tillhört protestantiska tron, haft råd med förlovningsringar och gift oss i vitt.
    Herre gud hur orkar folk anmärka så mycket på ord? Blir SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ trött på det. 

     


     

Svar på tråden förlovningsring?