Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Chicita skrev 2012-12-08 12:26:51 följande:
    Jag tror inte att det har så mycket med avundsjuka att göra, utan mer att det känns som att någon ser ner på en själv pga de val man gjort. Så man hamnar liksom i en liten försvars-position där man tar åt sig på en personlig nivå.

    Jag kan ärligt säga att jag ger blanka FN i vad era ringar kostar, vad klänningen kostar och hur mycket pengar ni lägger på lokal mat och underhållning.
    Jag tror lite som Chicita. Det är inte vad man säger, det är hur man säger det.

    Om man säger "vi lägger bara 10 000 på hela vårt bröllop, för vi tycker att kärleken är det viktigaste", eller om man säger "vi lägger 10 0000 000 på vårt bröllop, för vi tycker att kärleken är det viktigaste" antyder man samtidigt att de som gör på ett annat sätt inte tycker att kärleken är det viktigaste. Och det tas sällan väl emot.

    Jag är också fundamentalt ointresserad av hur mycket andra lägger på sina bröllop, och blir varken imponerad eller avundsjuk av att någon spenderar mycket pengar på något.
     
    Ibland gör folk saker som jag inte skulle ha gjort, och väljer saker som jag inte skulle ha valt. De kanske väljer att flytta till något ställe där jag inte skulle vilja bo, eller umgås med någon jag inte har något gemensamt med, eller köper någon sak som jag tycker är ful. De kanske lägger en månadslön på en handväska, eller köper en asful tröja bara för att den var billig. Så skulle inte jag göra. Men så länge det inte är en person som jag har gemensam ekonomi med är det ju ingenting som berör mig på något sätt. Särskilt inte om det är en person jag inte ens känner utan ett anonymt nick på ett nätforum!

    Och en del personer har ringar som jag inte tycker är fina, som har kostat mer eller mindre än jag skulle ha spenderat. Just min personliga smak ligger mer åt kvalitetsringar utan för mycket grejs på, och JAG tycker inte det är så snyggt med väldigt stora stenar. Men det är onödigt att göra ner alla som har en annan smak och tycker det är fint. Kul för er.
  • Aniara4

    Sen kan man såklart börja lägga på moraliska aspekter och hävda att om man har så mycket pengar borde man hjälpa någon annan istället för att lägga dem på något så meningslöst som en ring, men då hamnar vi i den där diskussionen som var för ett tag sen om varför det är "fult" att lägga mycket pengar på "kvinnliga" saker som handväskor och förlovningsringar men inte på sportbilar, jättegammal whisky, och "manliga" nördgrejer.

  • Aniara4
    Anonym skrev 2012-12-10 11:48:39 följande:

    Låt oss undvika att lägga in moraliska aspekter i denna diskussion.


    Håller ej med om att man har ett moraliskt ansvar att hjälpa andra människor bara för att man väljer att inhandla en dyrbar förlovningsring. Den diskussionen känns tröttsam och har en socialistisk klang vilket känns avlägset för mig.


    Jag sa att man kan. Jag sa inte att vi skulle.

    TS undrar varför dyra förlovningsringar väcker så starka känslor. Jag har själv inga såna starka känslor och har inte heller sett så många hos andra, men liksom Passionsblomman läser jag heller inte ringtrådar särskilt ofta eftersom jag inte är så intresserad, så de kanske finns.

    I mina två inlägg spekulerade jag om anledningar till att det kan bli upprörda känslor i såna diskussioner. Som jag sa i det första inlägget bryr jag mig personligen väldigt lite om vad andra gör med sina pengar.

    Men en tanke som slog mig var att det kanske för en del kan verka stötande att lägga så mycket pengar på ett föremål, samtidigt som så många människor inte har mat för dagen. Och så drog jag paralleller till en diskussion som fanns för några år sedan om dyra handväskor och hur obscent en del tyckte det var att bära omkring på en sån, och hur det sen blev en motdiskussion om varför det bara var kvinnors lyxkonsumtion som ansågs stötande.

    Det här var alltså lite tankar jag hade om en hypotetisk anledning till att hypotetiska personer (som jag själv inte riktigt har träffat på) blir upprörda över att andra köper dyra ringar.

    Det betyder inte att jag tycker att alla som köper dyra förlovningsringar har ett särskilt ansvar att hjälpa andra. (Inte mer än vad vi alla har moraliskt ansvar att hjälpa andra.)

    <observera att resten av inlägget inte riktar sig specifikt till Anonym trots att jag citerat henom i början)

    Med tanke på hur lätt det verkar vara att hitta eller tolka in saker i andras inlägg som man kan bli upprörd över tror jag vi är ytterligare en förklaring till eventuella uppskruvade diskussioner på spåren.
  • Aniara4
    Ladurée Addict skrev 2012-12-11 05:15:59 följande:

    Passionsblomman: Du verkar ha ett livligt intresse för att aktivt vilja ta del i debatter. Som jag förstått det är du en av veteranerna här på BT, och sedan länge gift. Man bör ha en viss förståelse för att alla som kommer hit inte har samma intresse eller energi att lägga ner på att diskutera. Faktum är att även jag fått en fadd eftersmak i munnen efter att ha läst vad vissa författat i denna tråd. Har full förståelse för om man väljer att koncentera sig på dom positiva delarna i sin planering istället för att delta i ändlösa diskussioner


    Um, det här är ett diskussionsforum. Och det här är en diskussionstråd. Det var ju du som startade diskussionen genom att fråga "Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?". Då utgår man ju ifrån att tråden ska handla om att diskutera den frågan. Och eftersom det inte finns något facit, utan alla spekulerar och gissar så gott de kan, så blir det ju just diskussion, eftersom alla inte tror likadant om varför det är så. Eller ens om det är så.

    Den här tråden skiljer sig på så sätt från en tråd som heter "ooooh, titta på min fina ring". I en sån tråd skulle man kunna vänta sig glada tillrop och möjligen ett och annat "inte den ring jag skulle ha valt, men kul att du är nöjd".

    Att någon är gift och har varit här länge har väl verkligen ingenting med sakfrågan att göra? Frågan var varför dyra förlovningsringar väcker starka känslor, om de gör det, och det tycker jag är ett intressantare ämne än att diskutera Passionsblomman som person!
  • Aniara4
    Ladurée Addict skrev 2012-12-11 07:58:23 följande:

    Jag tycker man bör respektera att vissa inte orkar delta i ändlösa diskussioner med mer passionerade medlemmar. Är man i planeringsstadiet finns det en uppsjö av saker och ting som behöver kordineras och inköpas. Jag förutsätter att den biten behöver man icke koncentrera sig på om man redan är gift och varit med ett bra tag på BT.


    Och då kanske man ska fokusera på såna trådar och inte delta i diskussionstrådar om man inte vill diskutera? Som du säger så är vi ju olika och har olika intressen. Jag har all respekt för att någon kanske inte har lust att diskutera längre och därför lämnar diskussionen.

    Själv tyckte jag det var jätteroligt att diskutera även innan jag gifte mig, så det är ingen större förändring.
  • Aniara4

    Men om vi återgår till ämnet då... (Jag tycker som sagt att det är mer intressant att diskutera ämnet än att diskutera enskilda medlemmar.)

    Jag är tydligen inte ensam om att inte ha sett de där starka reaktionerna som trådstarten pratar om. Jag antar att de finns i någon av ringtrådarna som jag inte brukar vara inne i. Det skulle underlätta en del att få konkreta exempel eller en pekning mot var de här reaktionerna förekommer, så att vi vet vad det är vi pratar om. Annars sitter vi ju som sagt bara och gissar i blindo!

Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?