Inlägg från: stormhelen |Visa alla inlägg
  • stormhelen

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Jag tror att det kan vara en kombination av jantelagen och att vi i Sverige har en tradition av släta förlovningsringar. Att ha en diamantring till förlovningsring är lite banbrytande. Det är en tradition som vi börjat anamma från USA mycket tack vare media skulle jag tro. Vi ser dessa stora diamantringar i både filmer, reality serier och olika tidsskrifter.


     


    Att vara banbrytande och ha en förlovningsring med en (eller flera) diamant(er) kan nog sticka lite i ögonen på folk, och hos vissa människor kan det även skapa avundsjuka, då de kanske inte har möjligheten att köpa sig en sådan typ av ring. Andra kanske bara tycker att man är extravagant och att man bör nöja sig med en vanlig traditionell slät förlovningsring då detta är normen i Sverige.


     


    Jag själv anser att man ska trivas i den ring man själv har oavsett prisklass. Du ska ju trotts allt bära den varje dag i resten av ditt liv. Jag tycker att det är jätte kul att det har börjat bli allt populärare med förlovningsringar med diamanter i, det gör att det finns ett större utbud att välja mellan. Alla har olika smak och kan då välja därefter (efter plånbokenst storlek givetvis). Förhoppningsvis får vi inte en utveckling av att människor desperat måste ha en förlovningsring med diamanter då inget annat är tänkbart (lite den mentaliteten som TS skrev om som tycks existera i USA) som gör att folk skuldsätter sig upp över öronen bara för att man "ska ha" en sådan typ av förlovningsring.

  • stormhelen
    Annamolly skrev 2012-12-08 12:20:27 följande:
    Stormhelen:

    Det ar inte "Amerikanskt" med en diamant i forlovningsringen, jag tror det ar nastan bara Nordeuropa som inte har det. Jag forstar vad du menar, for den mesta popularkulturen ar val Amerikansk, men jag tror det ar Sveriga som ar i minoritet i varlden med detta.
    2013.06.22 Samos, Grekland

    Jag vet att det inte enbart IDAG är en amrikansk sed att ha en stor solitärring, men som du säger så kommer det mesta av populärkultueren (som jag även skrev i mitt förra inlägg) från USA, och det är därifrån som vi inspireras av deras livsstil och seder osv. eftersom det är det landet som dominerar film - tv- och musik industrin. USA har i sin tur kvar gamla seder och kulturer från exempelvis England som fortfarande lever vidare. Och det är som du skrev i ditt tidiagre inlägg att det är flera länder än just USA där det är vanligt med solitärringar. Men de syns inte lika mycket i media, därför blir det som att vi anammar denna sed om stora solitärringar från USA. Flört Det är samma sak att vi här i Sverige har börjat anamma stora "amrikanska" bröllopsfester och tårtot som ska vara mer spektakulära än en vanlig traditionell svensk sådan.


     


    Sedan så var det under 1930 - talets USA som det blev på modet att bära diamantringar som förlovningsring tack vare en marknadsföringskampanj som sattes igång av diamat företagen då diamanter hade sålt mycket dåligt under två årtioneden.


    Så jag är ju inte helt fel ute i att säga att det är en amrikansk sed, vi i Sverige (är som vanligt) bara mycket senare än andra länder att anamma nya traditioner.


    Källa:


    www.slate.com/articles/news_and_politics/weddings/2007/06/diamonds_are_a_girls_worst_friend.html


     


    (i 4:e stycket står detta)


    I övrigt så är det mycket intressant läsning för den som är intresserad. Solig

  • stormhelen

    Ja, absolut det var det. Ett av de bättre genom tiderna skulle jag vilja påstå. Kanske till vår nackdel, då det inte precis är billigt med diamantringar. 

  • stormhelen
    Anonym skrev 2012-12-10 11:48:39 följande:

    Låt oss undvika att lägga in moraliska aspekter i denna diskussion.


     


    Håller ej med om att man har ett moraliskt ansvar att hjälpa andra människor bara för att man väljer att inhandla en dyrbar förlovningsring. Den diskussionen känns tröttsam och har en socialistisk klang vilket känns avlägset för mig.


     


    Håller med Anonym här. Detta är inte rellevant i denna diskuton. 
  • stormhelen
    passionsblomman skrev 2012-12-10 12:56:19 följande:
    Det här håller jag inte med om. Vilka länder skulle det isåfall vara som är så himla snabba med att anamma nya traditioner?
    Faktum är att vi i Sverige är ganska dubbla i vårt sätt att vara. Å ena sidan är vi ganska konservativa och årstidsbundna när det kommer till sådant som färger. Försök sälja glittriga dekorationer till midsommar, eller titta bara i olika trådar hur rädd man är att dukning ska uppfattas som "julig" etc.
    Å andra sidan är vi ett folk som reser mycket och gärna prövar nya saker. Det märks inte minst på maten. Det finns tex idag i Sverige ett brett utbud av restauranger med mat från världena alla hörn. Vi älskar kaffe och köper mer bananer per person än de flesta länder. Sushi är idag mångas favoritmat, kanel och saffran är en av våra största högtiders huvudkryddor-allt influenser över tid från helt andra världsdelar. 

    Vi tycks å ena sidan se det Svensktillverkade och Svenska som en kvalitetsgaranti, samtidigt som vi gärna klankar ner på oss själva och göder myterna om avundsjuka, tystlåtenhet och tråkighet. Bara intresset av att analysera oss själva på det sättet är ju intressant i sig. Gör andra befolkningar det? Dissar sig själva och fnyser åt sin tråkighet och lagomhet, samtidigt som de bröstar upp sig inför somligt?
    Ni som bor/bott utomlands-hör ni de invånarna "snacka ner" sina landsmäns sätt att vara på samma sätt som vi gärna gör här? För, när man äger att något är "så himla typiskt Svenskt" så är det ju sällan något positivt man talar om eller hur?

    De här frågorna om identitet och beteende är ju jättestora och självfallet kan man egentligen inte göra en mall för ett helt folk. Men tittar man på Sverige jämfört med andra läner, tror jag inte vi är långsammare än de flesta på att at till oss nyheter. snarare är vi nog ett land som tittar ganska mycket på andra, inte minst USA.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur

    Ser man ur ett sistoriskt perspektiv så är Svergie sega med att anama trender av olika slag, det är bara att slå upp historieboken så ser du flera exempel på det. Ska vi ta ett exempel som ligger mer i tiden vad gäller trafikfrågor så är vi lååååååååååååååååååååååååååååååååångt efter. Tex. så har vi skit dåligt med faunapassager och de är dåligt utvecklade gemfört med tex. Frankrike och Tyskland. Vi ligger även efter med att ha utvecklat alternativa transportmedel i stället för bilen i våra stor säder, dagenspolitiker satsar hela tiden på bilismen. Detta gör att vi INTE kommer att uppnå de klimat - och miljömålen som är uppsatta då utsläppen av bla. växthusgaser och partiklar överskrids med råge. Men åker du till Köpenhamn så är det många fler som använder cykeln, medan våra cykelstråk knapt är utvecklade alls.


    Visst Sverige var väldigt snaba att anama bilismen under efterkrigstidens Sverige. Men det var i sanningensnaman inte det bästa att apa efter vad gäller miljösynpunkt.


    Ska man se vad gäller exempelvis klädmode så har Sverige anamt trender som varit populära mycket senare än andra länder tex. England, Frankrike osv.


    Vad gäller ringar, så är det i sverige standard att ha en slät förlovningsring då detta är normen. Det är förens nu på senaste tiden som det har börjat komma in några andra ringar i svenska butiker som inte är släta. Innan var man tvungen att beställa sådant från utlandet. Då det är en amrikansk sed med stora solitärringar så är det andra länder som varit snabbare att anama denna tren än vi, tex återigen England.


    Visst det går fortare idag än vad det gjorde förr i världen, tack vare globaliseringen. Men vi ligger sorgligt efter i mångt och mycket.


    Självklart ligger vi i framkant innom vissa områden tex vad gäller genus.

  • stormhelen
    passionsblomman skrev 2012-12-10 12:56:19 följande:
     
    Vi tycks å ena sidan se det Svensktillverkade och Svenska som en kvalitetsgaranti, samtidigt som vi gärna klankar ner på oss själva och göder myterna om avundsjuka, tystlåtenhet och tråkighet. Bara intresset av att analysera oss själva på det sättet är ju intressant i sig. Gör andra befolkningar det? Dissar sig själva och fnyser åt sin tråkighet och lagomhet, samtidigt som de bröstar upp sig inför somligt?
    Ni som bor/bott utomlands-hör ni de invånarna "snacka ner" sina landsmäns sätt att vara på samma sätt som vi gärna gör här? För, när man äger att något är "så himla typiskt Svenskt" så är det ju sällan något positivt man talar om eller hur?

    Sedan har jag väll för *** inte klankat ner på mitt eget folk?!


    Jag klankar inte ner på något folkslag ska tilläggas. Jag tar det som en personlig kränkning!


    Känns som att du läser alldeles för mycket mellan raderna.


     

  • stormhelen
    passionsblomman skrev 2012-12-10 16:58:02 följande:
    Här blandar vi och ger. Pratar vi om att ligga före eller efter i vad som helst, eller om traditioner och influenser utifrån?
    Tja, varför inte du började ju prata om mat, det har väll inget med ringar att göra?!
  • stormhelen

    Men nu tycker jag vi drar ett sträck över det här börjar bli larvigt, och det har inget med ämnet att göra. Vi skapar bara dålig stämning här på tråden.


    Jag lägger ner stridsyxan iaf.

  • stormhelen
    passionsblomman skrev 2012-12-10 18:37:33 följande:

    Fortsätt att kasta paj du passionsblomman, det visar vilken låg nivå du är på, jag kommer inte att märka det iaf för jag vill inte läsa denna tråd längre med så otroligt otrevlig och negativ människa i den. Jag försökte stryka ett streck med mitt senaste inlägg. Men du väljer att ta upp handsken igen och fortsätta, så då låter jag dig göra det. Jag tänker inte ödsla min tid på detta onödiga pajkastande. Jag kan ägna min tid åt något mycket bättre än det.


     


    Adjö allihop.


     


    Tycker att Bt har varit helt fantastiskt och älskar att hänga här och få läsa om allas bröllop och glädjas åt era val oavsett vad de är. Jag har blivit otroligt inspirerad av er alla oavsett vad det har gällt. Och jag tycker det är helt fantasiskt kul att få läsa om era planeringar och se hur era bröllop tar form och även hur de blev. Att vara på BT har varit lite som en glädjespruta. Har man haft en dålig dag så har man ganska så snabt blivit på bra humör efter att man loggat in på BT, eftersom alla är så glada och positiva då de ser fram emot sitt bröllop. Jag tycker att stämningen har varit varm då folk velat hjälpa varandra om man stött på något problem.


    Och det är som jag skrev som mitt första inlägg, att det spelar ingen roll vilken ring man väljer man ska trivas i den ringen man har valt.


    Jag struntar helt i om folk lägger ner 100 kronor på sitt bröllop eller 1 000 000 kronor. Så länge du själv är nöjd så är det bra. Folk kan få komentera saken bäst de vill, de har iaf inget med det att göra. Ett bröllop blir varken bättre eller sämre av att det är ett budgetbröllop eller ett påkostat lyx bröllop.


    Jag har sagt mitt. Jag kommer som sagt inte läsa mer här. Så fortsätt kasta paj eller inte. Jag kommer inte märka av det iaf


     


    Lycka till allihop och ha det bra!


     


     

Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?