• Anonym

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Ladurée Addict skrev 2012-12-06 15:45:15 följande:

    Efter en tid på BT har jag noterat att stora diamanringar som kostat en del väcker starka känslor.


     


    Är det för att vi i Sverige är uppväxta med jantelagen och att allting bör vara "lagom"? Eller är det någon annan bakomliggande orsak till detta? Skulle vara intressant att höra vad ni anser och hur ni resonerar kring detta.


     


    Jag har till viss del relativt svårt att förstå denna mentalitet då jag bott utomlands så länge. Bland mina vänner är det inte ovanligt med ringar runt 2-3+ karat. Att få en slät förlovningsring vore otänkbart. Min väninna kom nyligen hem efter semester i Sverige och berättade att hon inte såg några större diamanringar överhuvudtaget. Hon upplevde att hennes förlovningsring på drygt 2 karat ansågs som enorm.


     


    Hur tänker ni angående detta? Tror ni att trenden kommer förändras nu när tex prinsessan Madeleine stolt visar upp en drygt 4 karat stor Tiffany Novo ring? Skulle vara intressant att höra hur ni alla tänker kring detta?


     


    Obs! Låt oss hålla en god tåd i denna tråd och undvika pajkastning eller dylikt.


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     


    Alla har rätt till en åsikt, självklart.
    Men JAG personligen skulle aldrig lägga så mycket pengar på en ring, som skulle mätta hela Afrika under en månad. Nu kanske jag överdriver men så tänker jag.

    Sedan är det mycket vanligare med en slät förlovningsring och sedan en mer påkostad alliansring och inte en två ringar med jättestenar i alla fall här.

    Tycker man om stora diamanter, har råd och har gott samvete, så köp. Jag skämdes när jag kollade på (och faktiskt ville ha) en ring med 0,5 carat jag, men vi är så olika allihop.

    Och jag tror så här, här i Sverige är det inte så mycket att man måste VARA lagom, men det är själva skrytet i sig som folk inte gillar. Jag menar, om man nu köper den finaste ring man sett är det inget fel i det, men varför måste man skryta om priset?

    Gör som ni vill och följ hjärtat, det stämmer väl i de flesta fall!
  • Anonym

    I Sverige har vi en kultur där det är fult att skryta om hur bra man är, hur mycket pengar man har o.s.v. När någon berättar om en skitstor förlovningsring för flera hundra tusen som gemene man faktiskt inte har tolkas det som skryt. 

    I USA t.ex. har man utrycket "Good for you" och man menar faktiskt det, när någon berättar att de har det bra, tjänar mycket pengar eller har köpt världens största diamantring till förlovningen. Där ingår det i kulturen att man ska "skryta" och framhäva sig själv på ett helt annat sätt än vad som är socialt accepterat i Sverige.

    Detta är något vi alla lärt oss från barnsben och något som genomsyrar hela landet mellanmjölkslagom och därför väcker det så mycket känslor att någon berättar att de köp en ring för över hundra tusen. Det finns en anledning till att vårt språk är ett av få som överhuvudtaget har ett ord för fenomenet lagom, det är sånna vi är och förväntas vara.

  • Anonym

    Åh, jag måste va helt omodern o gammal, förstår inte vad uttryck som kitchigt, chesy, tacky o smoothie betyder?

    Jag är väl hopplöst gammal o oförstående som inte begriper vad såna ord betyderSkäms 

  • Anonym
    Aniara4 skrev 2012-12-10 10:37:00 följande:
    Sen kan man såklart börja lägga på moraliska aspekter och hävda att om man har så mycket pengar borde man hjälpa någon annan istället för att lägga dem på något så meningslöst som en ring, men då hamnar vi i den där diskussionen som var för ett tag sen om varför det är "fult" att lägga mycket pengar på "kvinnliga" saker som handväskor och förlovningsringar men inte på sportbilar, jättegammal whisky, och "manliga" nördgrejer.

    Låt oss undvika att lägga in moraliska aspekter i denna diskussion.


     


    Håller ej med om att man har ett moraliskt ansvar att hjälpa andra människor bara för att man väljer att inhandla en dyrbar förlovningsring. Den diskussionen känns tröttsam och har en socialistisk klang vilket känns avlägset för mig.


     

  • Anonym
    HerrP skrev 2012-12-12 11:57:35 följande:
    Jag får väl helt enkelt bidra med en förklaring av ordet "tacky" till en början. Det verkar råda en viss förvirring kring det: www.urbandictionary.com/define.php?term=tacky
    Jag väljer termen "tacky" för att "ful" inte riktigt beskriver den där avsaknaden av känsla för stil som jag ville åt.

    Mitt inlägg var inte civiliserat? Det är uppenbarligen så att man slår ifrån sig med näbbar och klor här. Har du/ni svårt att ta att man tycker det är fult med en stor diamantring på fingret?
    Jag lade inga som helst värderingar i övrigt i att man har pengar att spendera. Har man det är det bara att gratulera. Däremot - säger jag igen - går det inte att köpa god smak. För mig är det inte god smak att bära 10 karat diamant på fingret. Det är fult och tyder på en bristande stilkänsla - enligt mig.

    Sedan kan man anklaga mig för att skrika om min egen åsikt, men det var det jag trodde man gjorde här?
    Jag gjorde det rätt tydligt också tycker jag, att det var min personliga åsikt. Så varför ska jag då "akta mig för att uttrycka sig så"?

    Familjeliv, Flashback, Brollopstorget. Det är ju ändå samma folk till väldigt stor del.

     
    Jag reagerade faktiskt också på ditt val av ord. Ordet "tacky" är ju absolut nedvärderande, det inser ju du förmodligen själv också. Det är ju i princip samma sak som att jag skulle kalla någons stil t.ex. "white trash", man får absolut tycka så, men det är inte okej att säga det till någon. Det jag menar är att det inte är okej att klanka ner på någons personliga stil/smak. 
  • Anonym

    Jag har fatt ta ganska mycket skit for min ring som har en stor diamant pa, speciellt av mina svenska vanner/familj eftersom man "ska" ha en slat ring.

    Dock sa ar det ingen som har sagt nagot negativt om min ring dar jag bor (UK) eftersom det ar vanligare har. Jag tror inte att mina svenska slaktingar ar avundsjuka, jag tror snarare att de tycker att det ar sa himla onodigt att lagga sa mycket pengar pa en ring. Dock var det min blivande man som propsade pa diamant, sjalv tycker jag att slata ar ratt fina (aven om jag nu helst vill ha den jag redan har saklart! Glad )

  • Anonym

    Man ska väl ha det man trivs med?

    En del har 18 karat ring som är slät o lika fin som en som vill ha 14 karat med en stor glasbit på?
    Eller en som inte är äkta alls utan bara massa krimskrams som säljs längs stränder i vissa länder....dom kan säkert också vara fina...tror jag...öööh...Förvånad

    Själv har jag slät ring....nedfällda (heter det så?) diamanter i vigselringen o jag hade bara blivit irriterad om ringarna varit i vägen när jag ska ta på vantar eller ska göra något.
    Känner inte heller att en "prålig" ring passar mig men den kan säkert vara fin på andra.

    Och jag får nog hålla med Jsfästmö....jag har aldrig hört någon undra om ringar på sådant vis. Eller har jag missat sådant här på BT Tomte

    Själv struntar jag fullkomligt i andras priser på deras ringar men kan gärna kika på ringarna ...men viktigast är att jag trivs i MIN!! Skrattande

Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?