• Chicita

    Gåvor till gästerna?

    Jag kan börja med att berätta min syn på gästgåvor...
    Som gäst så tar jag hellre en pralin som jag kan äta i väntan på maten eller som något sött mellan rätterna eller efter maten än typ ett graverat glas eller något annat udda som jag inte har någon användning för längre fram.
    Det där med att använda placeringskortet som gästgåva (graverade glas, bestick, servetter osv) går alltså bort för mig. Sånt tar jag inte med mig hem.
    För den delen, vad ska jag frakta det där glaset i (om det nu var ett sånt jag fick).

    En grej som speglar brudparets intressen eller temat på festen däremot kan vara jättekul att spara, om jag kan frakta hem den på något bra sätt alltså.
    Så av den anledningen skulle jag tycka att ett pärlarmband eller broderad näsduk skulle kunna vara roligt att få. Men generellt gillar jag inte det där med "hans och hennes". 

    Vi gav bort trollkors.
    Dom är smidda av järn, och användes på medeltiden för att skrämma bort troll och annat skrymt, och hängdes då över ladugårdsdörren. Men sen blev dom en skyddsamulett istället som bars i en läderrem eller vaxat linsnöre.
    Vi valde detta då vi hade medeltidstema för det första, men vår granne är smed också, så hon erbjöd sig att tillverka dom väldigt billigt. (eller tja billigt och billigt, men det var till en bråkdel av vad dom skulle kostat om vi hade handlat dom på en marknad eller liknande. Nu blev det typ materialkostnad).
    Det var alltså något som verkligen speglar oss, våra intressen och vårt tema. Och det blev väldigt uppskattat.

    Andra saker jag hört om (eller fått själv) är tepåsar med hans och hennes favorit-te från det te-drickande brudparet.
    Hemlagad marmelad/sylt för hon som syltar och saftar så mycket hon bara hinner.
    Småflaskor med parets favorit-vin.
    Eller det bästa någonsin: en "frukostpåse" med ett hembakt frukostbröd, en tepåse med favoritte, en miniburk marmelad och något mer... Så att man kunde dela brudparets favoritfrukost med dom även om man inte var på samma ställe...

  • Chicita
    Sofiiiz skrev 2012-11-19 18:25:22 följande:
    Vi tyckte inte det var dyrt för 4 handgjorda praliner i en ask o lock med ett sidenband virat runt, fri frakt hem till oss.
    De blir ju ca 22 kr per pralin - med smakerna, hallon, hjortron, mörk choklad, nougat. (hjortron som är den dyraste pralinen)
    De ska ju också sitta och spritsa på våra initialer för hand, så det är ju en hel del jobb som ligger bakom beställningen :)
    Jag tror nog att hon menade att det var en större summa än hon tänkt lägga helt enkelt.
    Att handgjorda praliner kostar rätt mycket kan man ju se när man går in i en butik som säljer sånt. Så ni har ju fått ett bra pris för pralinerna.
    Men om man inte tänkt ge mer än kanske 10:- per gästgåva så spelar det ju ingen roll om så pralinerna var gjorda av rent guld Flört 

    Jag har en kompis som jag alltid dividerar uttrycket "dyrt" med.
    Vi skulle ha en liten nät-träff och jag hade förhandlat fram priset 750:- per dubbelrum (alltså för 2 personer) inklusive kvällsbuffé och så skulle vi få tillgång till ett litet konferensrum där vi kunde sitta och snacka (med lite snacks) och ha kul till långt in på småtimmarna utan att störa andra gäster.
    Men min kompis tyckte att det var dyrt.
    Hon såg bara priset - inte vad hon fick för pengarna... 
  • Chicita
    Lina2126 skrev 2012-11-19 19:28:43 följande:

    Oavsett vad vi väljer hoppas jag att gästerna reagerar med glädje och inte med att leta efter närmsta papperskorg...=)


    Det jag tror är svårast är om gåvan är svår att ta hem, eller om det är något som personen förväntas använda.
    Ett armband (hur fint det än är) kanske man känner sig manad att använda varje gång man ska träffa dig oavsett om det är ens stil eller inte. Bara för att man inte vill verka otacksam liksom. Så då kanske det är lättast att "glömma gåvan" någonstans...

    Nu menar jag inte alls att era gåvor är fel på något sätt, eller att era gäster inte skulle gilla dom. Det var bara ett exempel på hur folk kan tänka eller reagera.
    Och varför en "sak" kan bli en obekväm present.

    Vi fick en flaska med såpbubblor till middagen på ett bröllop. Vad ska vi med dom till liksom?
    Ok om man hade fått dom i kyrkan, då hade man ju kunnat blåsa bubblor utanför sen när brudparet kom ut och fått fina bilder. Men till middagen? Inomhus i en K-märkt lokal... Men visst, dom följde med hem och gavs bort till några som säkert skulle uppskatta gåvan bättre.

    Våra halsband med trollkors var ju också en chansning. Men dom togs emot över förväntan och flera har använt dom efteråt (har sett bilder på FB där någon haft halsbandet på sig på en fest jag inte varit bjuden till exempelvis) och några har hängt upp halsbandet på en krok i hallen, som dom var ämnade att sitta från början som skydd vid ingången liksom.
    Men det hade ju lika väl kunnat bli en flopp.

    Jag tror att det där med gåvorna är något man egentligen gör mest för sin egen skull. Det känns bra att ge något till gästerna som ett tack för att dom kommer och är där och så länge man inte tar det som ett personligt påhopp eller som att någon är otacksam om dom lämnar saken dom fått, så är det väl bara att köra om man har råd Glad 
  • Chicita
    Lina2126 skrev 2012-11-19 19:57:15 följande:
    Jag förstår absolut ditt resonemang! Men jag skulle aldrig förvänta mig att gästerna måste använda armbandet om de inte gillar det, och jag hoppas att de känner mig tillräckligt väl för att veta det =).

    Jag t.ex. skulle inte känna mig bekväm med ett trollkors, men skillnaden ligger kanske i att jag skulle bli jätteglad för gesten och sparat det ändå, inte bara kastat det i papperskorgen för att det inte passar mig. Sen gör det självklart inget om man glömmer eller väljer att lämn gåvan på bröllopet om man inte vill ha det, just därför lägger vi inte FÖR mycket pengar på det heller, så blir vi inte "ledsna" om någon inte gillar det =).
    Nu undrar jag om du blandar ihop mig och TheD. Jag citerade en del av ditt svar till henne, men jag är inte hon och jag har inte sagt att jag skulle kasta en gåva.
    Och jag har bara förklarat hur någon, rent i allmänhet kan resonera.

    Jag sa inte heller att alla skulle bli superglada över ett trollkors.
    Jag tog det som ett exempel på hur det kan bli där man gör en chansning med en present. Det hade lika gärna kunnat bli en "katastrof" (där alla hade lämnat kvar sina presentaskar) som en succé.

    Jag får en känsla av att du antingen inte läser det jag skriver ordentligt, för det var lika med första inlägget jag skrev. Du svarade på hälften och typ försvarade saker, som jag höll med dig om längre ner och som alltså inte behövde något försvar. 
    Att jag tog tepåsar som exempel då betyder inte heller att alla måste ge bort te-påsar för att det är den enda rätta gåvan (eller hur man nu vill se det). Utan det var just ett exempel på något som kan vara personligt. 
  • Chicita
    Lina2126 skrev 2012-11-19 20:28:41 följande:

    Du missförstod nog mitt svar =).


    Då missförstod jag nog ja. Glad
  • Chicita
    Tessla skrev 2012-11-19 21:52:11 följande:
    Peronligen skulle jag bli glad för vad som helst bara det finns en tanke bakom det hela.  
    Precis min poäng Solig
Svar på tråden Gåvor till gästerna?