Inlägg från: starmaja |Visa alla inlägg
  • starmaja

    IBS

    Jag har oxå stress mage och fått en IBS diagnos. Det värsta med detyta är att det skiljer sej otroligt från person till person på vad man reagerar över och hur. Så det är uteslutningsmetoden som gäller.
    Däremot så har jag under snart ett års tid gått på det receptfria läkemedlet Inolaxol och jag tycker det hjälper mej väldigt bra. Av en anledning så tog jag inget under en vecka och då la magen av igen. Nu har jag varit igång snart 4 dagar igen och då börjat den hitta tillbaka igen.
    Hoppas det kan hjälpa någon annan.

  • starmaja

    Boringbrick!!

    Vet inte hur jag får in det inlägg jag vill svara på i grått.

    Jag vet inte hur öppen jag ska vara utan att det blir stötande för någon. Jag har mycket problem när jag ska göra nr 2 så att säga. Kan vara att det efter måltid rinner rakt igenom till det klassiska känslan av att aldrig bli riktigt klar. Inolaxol är så kallat bulkmedel och är hjälper både mot lös och hård mage. Det är som strössel man sväljer tillsammans med vatten. Det mjukar upp och gör att man får en mer "normal" tarmgång. Du får gärna ställa mer frågor om det är något annat du undrar över.

    Andra symptom jag får är uppsvälld mage framför allt av röd paprika (som jag älskar; typiskt), sväller upp om jag äter för fort och det är som att det tar stopp i magmunnen. Kan inte rapa fast det är det enda jag vill. Då finns det annat tips och det är Gammeldansk, helt underbart för en upprörd mage. Eftersom det tyvärr ar alkohol så kan man ju inte ta det dagligen :) Men vid enstaka tillfällen är det toppen. tex om jag är på restaurang eller på middag där något jag regaerar på har serverats då kan man ju ta den som  en avec :)

    Sen upplever jag att min mage blir sämre när jag får mens framför allt i början.

  • starmaja

    Jag harft födoämnes allergi sen jag var liten så jag är van vid att vara dålig i magen då och då. Det som oroar mej mest är hur mycket stryk mina tarmar tar av detta. Jag tror att huvudet och magen hänger ihop extremt mycket. Ångest och stress triggar igång mina symtom, sen är det väl så att om jag är stressad så slänger jag i mej maten och då blir det ballong effekt.
    Jag tycker nog inte att just ibs symptomen har påverkat mitt liv mer än att jag själv lider. Jag har däremot haft spyfobi sen jag var väldigt liten och det har hämmat mej något enormt.

    Jag har under ca 6 år haft 2 riktigt IBS skov där jag blivit sängliggande i 2 dagar utan att kunna äta pga av att det bara rinner rakt igenom. Första gången trodde jag självklart att jag blivit magsjuk men andra gången kände jag igen  mönstret. Det som jag tycker är jobbigt är den förlamande trötthet som jag få i samband med IBS.  Det kommer på 5 minuter och hela kroppen bara skriker efter  att få lägga sej ner. Det tycker jag påverkar mitt jobb.

  • starmaja

    Nu är jag tillbaka igen, varit lite mycket på senaste :)

    Boringbrick:
    I dagsläget är jag allergiskt mot ägg och nötter. Men när jag var mindre så var det bra mycket mer. Jag är oehört tacksam att jag hade föräldrar som verkligen kämpade och höll mej på strikt diet så mycket av mina allergier växte bort. Det ska bli spännande att beställa bröllopstårta utan ägg och nötter + att min sambo är laktosintolerant. Vi ska og vara glada om någon överhuvud taget tar sej an uppgiften, he he

    Någonstans på vägen så har jag utvecklat en spyfobi. Det gäller både när andra spyr och panik  över att jag själv ev får kräksjuka, matförgiftning etc. När jag väl är i en situation så jag måste spy så blir det såklart ganska ångest laddat men man kan ju inte hålla tillbaka. Är jag ute sent på kvällen så blir det att jag hela tiden har stenkoll på alla andra på nattbussen. Ser nån ut att må dåligt så byter jag plats. Det värsta är små barn för som märker man inte på samma sätt om dom är på väg att må dåligt. Helt plötsligt så spyr dom ju bara. Jag vet att KBT är en väldigt bra metod för att häva en sådan här fobi. Men efter att ha googlat runt lite så har jag förstått att det tillslut går ut på att man ska dricka sk "kräksirap" och då tyckte jag att så mycket påverkar det mej ju faktiskt inte; he he Fobin som pratar.
    En sak som jag däremot ahr gjort är att jag har genomgått hypnos för att bli av med min fobi. Och det var riktigt häftigt. Först gick jag en gång på "session" som varade i säkert 2½h. En hel del blev bättre efter det det men inte allt. Så jag fick komma tillbaka en gång till, vi löse då ännu fler knutar men jag kan känna att lite sitter kvar. Funderar på att gå tillbaka igen.

    Hur medveten är din pojkvän om  dina magproblem? Om han  vet om det borde han väl kunna säga att du kan vara lugn det kommer finnas en toalett i närheten. 

Svar på tråden IBS