• eliinon

    Roaccutane! Nu räcker det....

    Hej alla! Jag är en tjej på 18 år som ett tag nu haft problem med djupa ömmande finnar som tyvärr lämnar märken efter sig. Det här tar död på mitt självförtroende och livsglädjen försvinner stundels. Går att sminka över, men hur kul är det?
    Jag har nu ätit p-piller Diane i 6 månader. Jag får fortfarande djupa finnar så dom har inte botat problemet. har också ätit en kort kur tetarysal utan bra effekt. Var hos hudläkare för första gången förra veckan och fick utsktiven en hydrokortisonsalva med 1 % svavel som jag ska smörja på nattetid och på dan ska jag endast smörja in med propyless. Om 6 veckor ska jag tillbaka för att få "diagnos" på lämplig behandling.

    Jag har läst mycket om roaccutan och om hur bra det tagit bort acne för andra. Min hudläkare var dock osäker på om det var acne jag hade eftersom jag inte har fet hud (är torr) och har inga pormaskar. Han nämnde att jag kanske hade rosacea men att han inte ville säga nått klart förrän om 6 veckor.

    Min fråga är om roaccutan skulle passa mig fastän jag redan har torr hud? (huden blir ju torr under behandling med roa). Sen undrar jag om roaccutan funkar även mot rosacea, om det nu skulle vara så att jag har det?
    Berätta gärna om era erfarenheter helt enkelt!
    Uppskattar verkligen svar, men snälla, om ni inte själva har upplevt någon hemsk biverkning så skriv inte om dom. Jag är medveten om att man kan bli deprimerad, förstöra lever, självmordsbenägen osv. Tack på förhand! Glad 

  • Svar på tråden Roaccutane! Nu räcker det....
  • Anonym (håller tummarna)

    Har ett par bekanta och samt en närmare vän som behandlats med Roaccutan och det har gett jättebra resultat. Tror inte heller att de hade några jobbiga biverkningar, men självklart måste man vara försiktig med solljus osv, du vet nog allt detta. Vet tyvärr inte hur det är om man har torr hud och rosacea, det där vet läkaren bättre. Jag tror det enda du kan göra är att höra vad han/hon har att säga, och ifall du inte är nöjd kanske du kan kontakta en annan hudspecialist. Det gäller att visa att man inte är nöjd med det näst bästa! (och då menar jag inte att du absolut ska ha Roaccutan, men att du ska ha den bästa behandlingen för dig)


     


    Om det nu är så att du inte kan få Roaccutan, så hoppas jag och tror att det nog kommer ordna sig med tiden. Det finns ofta hjälp att få på något sätt. Håller tummarna för dig!

  • eliinon

    Vad skönt att det ordnade sig för din v'än! känns bra att höra att andra blivit av med hudproblemen. Ja precis sol ska man vara försiktig med. Eftersom den snart är vinter tänkte jag att det skulle passa att ta kuren nu isåfall ;) Tack för pepp! GladSka absolut stå på mig. Hudläkaren jag träffade verkade iallafall väldigt förstående så jag håller också tummarna för att jag får rätt hjälpmedel!

  • marie87

    Hejsan!


    Jag har ätit Rouacutan i 6 månader för 3 år sedan. Ang biverkningar så kan jag säga dig att jag ALDRIG skulle utsätta mig för kuren igen, SAMTIDIGT ångrar jag inte det nu när jag tog mig ur det levande.


    Jag fick extremt torra slemhinnor, näsblod dagligen, trasiga läppar, fick använda ögondroppar eftersom tårkanalerna torkade, fick SVINONT i ryggenoch lederna och ångestattacker som jag fortfarande få dras med.


    Jag vill inte avskräcka dig på något vis, men det finns en anledning till att medicinen är förbjuden i vissa länder. 6 månader efter jag avslutat min dos tog en gammal skolkamrat livet av sig, de närmsta vännerna skyller på hans medicin,ROA... Vi får aldrig veta men en så levnadsglad och underbar människa tar inte livet av sig när han äntligen fått sin drömtjej, sin efterlängtade lägenhet och ÄNTLIGEN skulle få agera förband åt en världskänd artist på Sweden Rock Festival i Norje.


    Medicinen bränner fett, och bränner den på fel ställe i hjärnan finns risken för snedsteg som man aldrig kan ta tillbaka. Man har kopplat ihop flertalet dödsfall med medicinen.


    Jag led enormt av min Acne, fanns ingen utväg för mig heller så jag tog chansen men aldrig mer... Jag har idag en fantastisk hy, inte många ärr eftersom den även motverkar det. Min ångest får jag dra med.


    Va beredd på att du kommer få lämna leverprover också, eftersom den kan ha stor leverpåverkan.


     


    Hoppas jag gav dig något iaf. Fråga gärna om du undrar något!


    Den är väldigt dyr med föresten, har för mig att jag gav ca 1000 kr i månaden, men sen gick ju högkostnadsskyddet in.


     


     

  • marie87

    En liten fråga tillbaka, har du provat Ery Max? Den åt jag i 3 månader och det hade en viss effekt! Kanske kan den va till hjälp för dig? Och sorry för att jag skrev några grejer som du redan visste om, läste lite för hastigt innan jag skrev! Kram

  • eliinon
    marie87 skrev 2012-11-04 21:58:22 följande:
    En liten fråga tillbaka, har du provat Ery Max? Den åt jag i 3 månader och det hade en viss effekt! Kanske kan den va till hjälp för dig? Och sorry för att jag skrev några grejer som du redan visste om, läste lite för hastigt innan jag skrev! Kram
    Ingen fara alls! Det är intressant att höra hur du upplevde kuren :) syftade mer på personer som inte tagit roaccutan själv som bara vill "varna" om hemskheter. Låter inte alls kul de biverkningar som du fick! Förstår att det måste varit jobbigt, speciellt om du åt det i 6 månader. Det är väl bland de längre tiden som man "ska" äta roa om jag inte förstått fel?  Ush vad hemskt det där om din skolkamrat! Det visar såklart att man ska ta medecinen på allvar. Om jag börjar med den ska jag berätta så de får hålla koll på en om man blir deppig :)
     Kunde du träna trots att du fick ont i ryggen? Om du nu tränar/tränade något. 
    Stackars dig som får ångestattacker :/ vet inte själv om jag haft nån men jag misstänker att jag fått det. Har då fått höjd puls, känner mig stressad och gråtfärdig, vet inte vart jag ska ta vägen. I fredags fick jag ont i bröstet för jag går runt och känner mig sorgsen hela tiden. Det beror alltid på min hud också. Därför känner jag att jag vill ge roaccutan ett försök om jag får det utskrivet. 1000 kronor/månaden var dyrare än vad jag trodde! Vet dock att mina föräldrar är villiga att betala den men den var verkligen inte billig :O 
    Eyre max har jag inte testat tidigare men det är en typ av antibiotika? Kan ju i och för sig vara nått att testa, men samtidigt är jag rädd för att få en uppblossning som jag fick en månad efter jag slutade med Tetralysal. Har nu kvar märken på kinden efter den -.-
    Gick du ner i vikt av medecinen? tappade du hår? Fick du någon uppblossning? Jätte tacksam för att du tog dig tid att skriva! Glad 
  • marie87

    Jag kunde inte träna under den tiden jag åt Roa, på kvällarna hade jag så ont i fötterna så jag fick krypa på knäna till sängen för gå fanns inte på kartan.Läkaren avrådde mig även fysisk ansträngning när hon skrev ut medicinen. Det du beskriver låter absolut som en ångestattack fast av mildare sort.


    Mina attacker ter sig så att jag får sådan panik inom mig så jag hyperventilerar och gråter tills jag faller ihop, kroppen får inte i sig tillräckligt med syre så jag svimmar nästan av till slut. Jättejobbigt!


    Om du har mycket ärr kvar så kan faktist ROA hjälpa dig att bli av med lite av dem, eller iaf minska dem.Man får tänka på att effekten av medicinen sitter kvar upp till 1 år efter att man slutat med dem. Så din hy kommer fortsätta förbättras även om du slutat kuren.


    Ingen viktminskning men håravfall fick jag, inte så mycket men lite mer än vanligt och det va väl framför allt för att håret blev så sprött. Ingen uppblossning heller. Medicinen är i den synvinkeln den allra bästa mot acne! Inget annat går att mäta!


    Man får helt enkelt väga för och nackdelar, precis som du skrev att du ska göra gjorde jag med. Jag va VÄLDIGT öppen med att berätta om min medicin på jobbet, för familj och vänner för att dem skulle kunna hålla koll på mig och säga ifrån om dem upplevde mig annorlunda.


    Du kommer till 99% att må sämre under medicineringen, men när du gjort den kommer du må bättre succesivt, det tar ett tag efter.


    Jag insåg inte hur dåligt jag mådde förren jag slutat med medicinen, en dag vaknade jag upp och kände " aha, det är såhär det känns att leva, va fan har jag gjort de senaste halvåret?" Jag liksom minns bara hur ont jag hade överallt, va ledsen jag va och hur jobbigt allt va. Men idag är jag 25 år och har inte en enda finne, inte ens under pms!


    Det är en medicin att ta på allvar ja, men om du mår så dåligt som du gör över din acne så kan det ju finnas fler fördelar än nackdelar med att prova den. Men prata öppet om den! Folk har förståelse!


    Acne är pinsamt och jobbigt och framförallt, det gör oooont så in i norden i bland! Så kanske är Roa ditt alternativ!


    Jag åt ery max i 3 månader, det hjälpte en del men inte fullt ut!


     


    kram


     


     

  • eliinon

    Vad synd att du fick så ont i fötterna! Tränar själv regelbundet men man får väl helt enkelt lyssna på kroppen och se vad man orkar. Det måste vara jätte jobbigt så som du får det vid ångest, hoppas verkligen att det blir bättre och lugnar ner sig för dig! 

    Visste inte att roa hade effekt på ärr! Det var ett plus för mig. Vet inte vad som räknas som ärr men röda märken har jag ju. Skönt att höra att du slapp uppblossning, det är nog det som jag är mest orolig för faktiskt.
    Att man tappar lite hår kanske man kan stå ut med för att bli av med sin acne. Låter verkligen toppen att nästan aldrig få finnar :D jag ska nog verkligen försöka få roa om läkaren anser att det kan hjälpa mig. Kan tänka mig att man känner sig lite "befriad" när man avslutar kuren, men just nu känner jag mig också lite instängd med utslagen så jag känner ändå att jag vill ta mig igenom en roa kur! Jag som inte har i hela ansiktet och inte den allvarligaste typen kanske inte heller får en så lung kur isåfall?
    Vet precis vad du menar! Skäms som satan, går ALDRIG utan smink.. inte ens hemma. sminkar av mig i mörkret haha, brukar dimma ner ljuset så jag själv inte ska behöva se. Tycker ingen ska behöva ha det så, folk som aldrig haft det problemet kan nog själva aldrig sätta sig in i situationen.
    Okej hm vet inte riktigt om jag vill äta antibiotika igen som sagt, men man vet aldrig, den kan ju fungera. Dock känner jag att jag hellre vill, om jag får välja, en roa kur och förhoppningsvis bli av med eländet for good! Försöker tänka positivt! Det ska försvinna :D

    Kram! 

  • anne på grönkulla

    Jag åt roaccutan under sex månader, men för länge sen, snart  15 år sen om jag minns rätt. För mig fungerade det utmärkt, men visst fick jag biverkningar men mest i form av torr hud, etc. Det är superviktigt att man kollas under tiden, med blodvärden och grejer och att man respekterar de saker man inte ska göra (bli med barn t ex, sola, tänke rjag väl mest på). Jag hade just torr hud och acne och upplevde verkligen en förbättring av det, men fick ju smörja in min jättenoga (och gör fortfarande det dagligen).
     

  • eliinon
    anne på grönkulla skrev 2012-11-05 18:58:11 följande:
    Jag åt roaccutan under sex månader, men för länge sen, snart  15 år sen om jag minns rätt. För mig fungerade det utmärkt, men visst fick jag biverkningar men mest i form av torr hud, etc. Det är superviktigt att man kollas under tiden, med blodvärden och grejer och att man respekterar de saker man inte ska göra (bli med barn t ex, sola, tänke rjag väl mest på). Jag hade just torr hud och acne och upplevde verkligen en förbättring av det, men fick ju smörja in min jättenoga (och gör fortfarande det dagligen).
    Kul att det funka! Känns som att de flesta med acne har fet hud, men då vet jag att även vi med torr hy kan bli hjälpta av roa :) upplever du att din hud blev ännu torrare efter kuren? eller samma? är också noga med att fukta huden, den mår inte bra av uttorkande produkter :)
Svar på tråden Roaccutane! Nu räcker det....