• goli
  Äldre 7 Oct 13:27
  1408862 visningar
  3377 svar
  3377
  1408862

  Orientaliskt bröllop

  Hej!

  Tänkte att detta skulle bli en samlingsplats för alla med frågor samt erfarenheter av allt som har med orientaliska bröllop att göra: lokal, orientalisk buffé, sofreh aghd, vigsel mm mm.

  Välkomna!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-13 12:57
  Vi som planerar bröllop i denna tråd är:

  Pagnie (13 juli 2013)
  Kitkät (27 september 2013)
  TS (3 augusti 2013)

  Men vi välkomnar fler så joina oss gärna!

 • Svar på tråden Orientaliskt bröllop
 • Äldre 13 Jan 18:55

  Pagnie, Det låter bra! Men hur gör du i så fall med smink?

 • Äldre 13 Jan 19:21
  kitkät skrev 2013-01-13 18:55:24 följande:
  Pagnie, Det låter bra! Men hur gör du i så fall med smink?
  håller på å kollar det med min kusin som bor i stockholm. hon känner till det mesta där och har kontakter. så hon skulle kolla det i veckan. hon kände en tjej som tydligen var duktig. :D
  hörni brudar nu har jag varit duktig och officiellt invigt min symaskin så nu har vi gardiner i köket också. ;)
 • Aidis
  Äldre 13 Jan 19:53

  Föremål som finns på "Sofreh-ye Aghd": Aayeneh-ye Bakht - en spegel och två kandelabrar placeras på toppen av "Sofreh-ye Aghd". De två kandelabrarna representerar bruden och brudgummen. När bruden sätter sig brevid brudgummen skall hennes reflektion vara det första brudgummen ser i spegeln. Spegeln och de två kandelabrarna representerar ljus och eld, vilket är två viktiga symboler i den Zorotrianska kulturen. Detta bär med sig glädje och energi för framtiden. Sini-ye Aatel-O-Baatel - vilket försvarar brudparet och deras gemensamma liv mot "det onda ögat" och onda andar och består av en bricka med sju kryddor. De olika kryddorna är: Khash-Khaash - Vallmofrö Berenj - Vilt ris Sabzi Khoshk - torkad Strätta Namak - Salt Raziyaneh - Svart kummin Kondor - Rökelse Noon-e Sangak - ett persisk platt bröd. På brödet skrivs en välsignelse för att gratulera brudparet. Detta symboliserar lycka och framgång för brudparet. Liknande bröd delas sedan med gästerna och äts med feta ost och färska örter. Tokhm-e Morgh, Ajil - dekorerade ägg och skålar med oskalade valnötter, mandlar, och hasselnötter. Detta symboliserar fertilitet. Anor-o-sib - en korg med granatäpple och äpple ställs fram för att symbolisera en lycklig framtid. Gole-e Ab Gole Mohammadi - en kopp eller bägare med rosen vatten frå speciella persiska rosor ställs fram för att parfymera luften. Kaas-e Nabaat eller Shaakh-e Nabaat - en skå med krystalliserat socker. Detta är för att bringa söthet till de nygifta. Sekeh Tallah - en skål med guld mynt som symboliserar framgång och rikedom. Asal - en skål med honung som brudparet "matar" varandra med direkt efter cermonin för att försäkra sötma i sina liv. Ghoraan-e Majid - en Koran som symboliserar Guds välsignelse för brudparet. Shirini - kakor och sötsaker som delas med gästerna efter cermonin. Termeh - det är en traditionel persisk tygbit som är gjord av siden som ofta har gått från den ena generationen till den nästa. Kalleh Ghand - två stora sockerkoner som används under själva cermonin. De gnids mot varandra så att socker trillar ner på brudparet för att bringa sötma och glädje. Tasbih - böne band

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 20:05

  Kan också tillägga att vi kommer att ha hemmagjorda broschyrer med symbolerna som vi kommer lägga på stolarna så att våra gäster kan läsa vad olika saker representerar vid vigseln samt bakgrunden till den iranska vigseln.

 • Äldre 13 Jan 20:38
  Aidis skrev 2013-01-13 20:05:46 följande:
  Kan också tillägga att vi kommer att ha hemmagjorda broschyrer med symbolerna som vi kommer lägga på stolarna så att våra gäster kan läsa vad olika saker representerar vid vigseln samt bakgrunden till den iranska vigseln.
  låter jättebra :D
  vi kommer ju ha vigseln i lokalen så fråna är om gästerna ska få sitta till bords till vigseln eller hur vi ska göra. Vad tycker du?
 • Aidis
  Äldre 13 Jan 20:57

  Helst vill jag att gästerna ska sitta U-format kring sofreh aghd. Men jag vet inte om det är möjligt...i den lokal som vi ska vara.

 • Äldre 13 Jan 21:06

  ja, tjejer! här har man missat en del ser jag. Ska berätta att idag blev jag hela 31 år gammal!!!! med betoning på gammal!!! Skrattande har haft en underbar dag med min älskade fästman som tog med mig ut o vi åt sushi, kammusslor, räkor, drack drinkar o fick en underbart god chokladsufflé som avslutning på allt. O det konstigaste av allt e att JAG E HUNGRIG IGEN!!! Och jag e inte ens gravid nu... Gravid men man skulle kunna tro det om man tittade på min mage!

 • Äldre 13 Jan 21:10
  Aidis skrev 2013-01-13 00:20:45 följande:
  Hej tjejer, tack !! Som sagt, kyrka, lokal, florist och fotograf inkl. kamraman är bokad. När det gäller klänningen så har jag tänkt något i stilen mex inte alltför åtsittande eller alltför prinsseklänning om ni förstår vad jag menar....utan en som åtsittande upptill och går utåt från höften typ, helst ska det vara V-ringat som går neråt längst Håret ska vara uppsatt. Ringen...det ska vara vitt guld med diamanter runt som ska matcha min förlovningsring. Blommor vet jag inte riktigt....jag vet bara att jag vill ha i olika färger av vitt både i buketten och även i dekorationer med inslag av svalt grönt. Färgtema är vitt i olika nyanser med inslag svalt grönt och silver gäller för dekration och sofreh Bifogar bilder på klänningen och frisyr. Vad tycker ni? Hur gör ni med eran sofreh aghd? Fixar ni själv eller är det någon en bröllopskoordinator? Tips?
  Aidis, låter som ett jättefint färgtema. O låter som att du fixat det mesta redan, vad skönt! Har du ngn bild på klänningen som du tänkt dig? Vore kul att se!

  Som Pagnie skrev så har jag pratat med Shabnam från sofrehaghd.com. Vi bestämde oss för att hyra hennes saker men att duka upp allt själva så det blev billigare pris, tror det blev 4000 el 5000, lite osäker, var min mamma som pratade med henne. o sen beror det på vilka av hennes grejer man vill låna. Så i vårt fall blir det min mamma o min blivande svärmor som kommer att duka upp allt.
 • Äldre 13 Jan 21:11
  Pagnie skrev 2013-01-13 11:59:10 följande:
  den ska vara rätt enkel med vitt och silver mest. kanske något enstaka blått. men spegel och kandelabrar ska vara i silver. har redan sett ut vilka det ska vara. Måste bara hitta några fina fat så har du tips på vart man kan hitta det så skulle det vara bra.
  vet du vad för symboler det är som ska vara på? jag hade en lista men har tyvärr tappat bort den. jag vet dom där äggen, bröd och nabat. sen är det blankt i huvudet på mig.
  pagnie, du skrev väl upp listan här på tråden för ett tag sedan, eller minns jag fel?
 • Äldre 13 Jan 21:16
  Mandis skrev 2013-01-13 12:59:52 följande:

  Nu har jag skummat igenom senaste dagarnas inlägg...ni är på gång nu ;)!! Vad fina inbjudningskort Goli..fint med en persiskt dikt oxå!!! Superfina ringar Pagnie, gillar att du har en blå sten..annorlunda och snyggt!


  Goli, jag tycker absolut att du ska kolla med Fadi och se hur du känner. Jag vet inte hur dom har det med sminkös och så men dom har säkert något samarbete med någon eftersom dom ofta har bruduppsättningar. Jag hade ju en från Make up-store som sminkade mig...svärmor hade lyckats bli vän med henne så hon kom till frisörsalongen och sminkade mig. Men även min mamma hade en tjej som jobbar på makeup store (Åhléns, Odenplan) som kom hem till henne och fixade henne..så man kan ju alltid fråga om dom ställer upp?!


   


  Pagnie, jaaaa...då får vi skapa en gravid/mammatråd här efter era bröllop...jag har dock inte lika klart för mig när vi ska börja med bebisproduktionen som du har ;). Vi har lite flytande datum så vi får se...men det roliga är att alla runt omkring mig helt plötsligt har börjat bli gravida, från att ingen av mina vänner har varit gravid till att typ 5 av mina vänner ska ha barn i april!! Man blir ju liiiite stressad av det..haha..


  Vad kul att du ska fixa Sofre aghd själv, säg till om du vill se lite detaljbilder på vår sofre för inspiration..vi hade ju ganska enkelt med mycket vitt!!!


  tack, Mandis! vi e jättenöjda med korten!

  ja, jag pratade med en tjej från make-up store men hon sa att man måste ta sig till dem o att de inte kommer hem till en. så i ert fall var det kanske för att ni blev bekanta. Men om jag bestämmer mig för Karam så jobbar han i salongen precis bredvid make-up store o då e det inga problem. Men ska definitivt kolla upp Fadi oxå!
Svar på tråden Orientaliskt bröllop