• Äldre 21 Oct 10:45
  1340328 visningar
  3377 svar
  3377
  1340328

  Orientaliskt bröllop

  kitkät skrev 2012-10-21 10:29:47 följande:
  Haha goli, klokren kommentar: "Men det ska de vara glada för, hahaha, så slipper de höra oss tjata om bröllopet med dem!" Så sant så...

   
  Ja, jag brukar säga det till min blivande och det slutar med att han alltid håller med! Skrattande
 • Äldre 21 Oct 13:38
  #87
  kitkät skrev 2012-10-21 11:16:28 följande:
  Haha. Så tjejer, hur har ni tänkt lägga upp bröllopsdagen? Vilken tid ska ni vigas? Fotograferas före eller efter vigseln, osv? 

   
  Vi börjar med borgerlig vigsel kl 12 i Edsbergs slott, ligger väldigt nära hem till oss. Jättevackert, ligger vid Edsviken och allt. Då kommer jag inte ha brudklänning eller smink el håruppsättning än. Tänkte ha lite enklare vit klädsel och mer naturligt smink osv. efter det drar jag till frissan, fixar hår och sminkning. Efter det blir det fotografering, var någonstans det ska vara har vi inte bestämt än. Kl sex ska vi vara i lokalen för den persiska vigseln, men mer symboliskt eftersom vi kommer vigas i moskén typ dagen innan. Vid sofreh aghd tänkte vi att ngn skulle läsa dikter ur Hafez el Saadi eller liknande och då är bara familj, släktingar och några få vänner där. Sen ska vi ut ur lokalen tills resten av gästerna kommer och vid halv åtta ung kommer vi och gör vår stora entré och då börjar festen. Typ så ungefär! Skrattande

  Ni då?
 • Äldre 21 Oct 21:30
  #95
  kitkät skrev 2012-10-21 17:02:00 följande:
  Dagen för mig kommer börja med smink, håruppsättning och påklädnad (kan man säga så?). Jag kommer sova hos mina föräldrar och min fästman hos sin mor, dom bor i Stockholm. Vi vill inte se varandra innan vigseln. Så vi kommer vara på varsitt håll under dagen och göra oss i ordning. När jag är fixad och trixad så kommer allra närmsta släkten hem till mina föräldrar och "firar ut mig hemifrån mina föräldrar", det är en gammal tradition, där släkten firar att bruden nu ska lämna sina föräldrars hem (även fast jag flyttade hemifrån för 7 år sedan, haha). 
  När klockan är 16.00 så kommer Rolls Roycen och hämtar mig, mina brudtärnor och min bror (som är en av våra bestmans). Min fästman och hans bror (vår andra bestman) åker hemifrån deras mor till kyrkan. Där kommer min fästman och våra bestmans stå vid altaret. Jag vill gå fram till altaret med min pappa! 

  Efter vigseln så ska vi åka till Taxinge slott och fotograferas i ca 1 timme. Därefter beger vi oss till festlokalen där festerna väntar. Och så blir det middag och dans hela natten lång Skrattande

  Efter festen kommer vi nog ta in på hotell! Vi kommer nog vara alldeles för trötta för att ta oss tillbaka till Örebro. Vi åker nog istället till Örebro dagen efter för att inviga vårt nya hem tillsammans. Vi ska alltså inte flytta ihop till ett gemensamt hem förrän efter bröllopet! Jag vill inte bo ihop, officiellt, innan äktenskapet. Jag tror att det blir mer speciellt då.

  Vad ska ni göra mellan sofreh aghd till kl 19.30 då resten av gästerna kommer?  
  Låter som om allt redan är riktigt välorganiserat! Då kommer resten gå som på räls! Hur lång tid tror du att din sminkning och håruppsättning kommer att ta? Jag e kite orolig för den biten. Tänkte sätta igång med det direkt efter den borgerliga vigseln men måste hinna fotograferas oxå innan vi ska till lokalen kl 6 för sofreh aghd.

  Saken e att det kommer nog inte bli så mycket tid över mellan sofreh aghd och tills resten av gästerna kommer, jag bara hoppas att vi hinner därifrån innan. Inte så roligt om de andra gästerna kommer in och ser oss gå. Blir ingen direkt stor entré efter det! Dikten som ska läsas tar väl några få minuter sen är det låtsasvigseln då vi ska svara ja på persiska. Vet inte om ni gör likadant men enligt gammal persisk tradition ska bruden spela svår och "prästen" måste fråga henne tre ggr innan hon kan svara ja. Gångerna innan ska de kvinnliga gästerna ropa att bruden är ute och plockar blommor eller mjölkar kossan eller ngt, haha. Låter löjligt kanske, men jag har vuxit upp med dem traditionerna och tycker bara det är kul! Sen kanske vi kan göra ngt modernt av det, typ säga att bruden har gått iväg för att ladda på sin Iphone eller ska köpa en HD-TV, hahaha! Efter vigseln kommer de närmaste släktingarna vilja ge oss presenter och enligt tradition brukar det vara guldsmycken osv så det kommer oxå ta kite tid och så ska väl fotograferna ta kort mm. Och om de andra gästerna kommer för tidigt så blir det lite konstigt. Men vi tänkte antingen sätta oss i bilen o köra runt o förfesta i bilen lite eller så kanske det finns ngt rum i lokalen där vi kan sitta och ta igen oss lite och bättra på sminket mm. Ni är mer än välkomna att komma med förslag, har faktiskt tänkt på detta många gånger och vet inte riktigt hur det ska lösas!
 • Äldre 21 Oct 21:40
  #96
  Pagnie skrev 2012-10-21 17:24:31 följande:
  kyrkan är bokad till kl 16. men det känns lite som att man vill ha wow factorn två gånger men det kan man ju inte få. dock så kör man kanske kyrkan först och sen stor entre in till lokalen där det blir lite mingel och så innan vi kör den persiska vigseln och sen mat?
  Ja, håller med Kitkät om att det kan nog vara skönt att klara av den persiska vigseln innan festen sätter igång. Hur var det nu, skulle ni ha mullan vid er persiska vigsel eller hur hade ni tänkt utföra den?
 • Äldre 21 Oct 21:42
  #97

  Hahaha, fästmannen hälsar så mycket till er båda, han säger att han tycker det känns som om han oxå känner er. Antagligen för att jag inte kan sluta tjata om mina BT-vänner! Glad

 • Äldre 22 Oct 22:04
  #99
  Pagnie skrev 2012-10-21 23:14:00 följande:
  haha hälsa till honom du. :D
  ja men precis men blir det inte för mycket med båda så kort tid mellan varandra då? Jag vet inte vilka alternativ det finns? vad är skillnaden? för och nackdela osv?
  nja, ni kommer väl ha båda vigslar i  två olika lokaler? då blir det väl ett avbrott när ni ska åka mellan dessa?
  Sen kanske det beror på om alla gäster kommer närvara vid båda vigslar oxå? hur hade ni tänkt er?
 • Äldre 23 Oct 16:22
  kitkät skrev 2012-10-22 22:08:59 följande:
  Goli, 

  Om ni ska vigas borgligt kl 12, och sen ska du fixas hos frisör/makeup (vilket jag tror kan ta sammanagt upp till tre timmar), så betyder det att om ni fotograferas runt kl 16, så har ni två timmar på er tills ni ska vara i festlokalen! Det är ju alldeles lagom. Det behöver inte bli stressigt, om man lyckas hålla sig till tidsramen. Men jag tror också att allt tar längre tid än vad man tror just på bröllopsdagen! Så om ni känner att det kan bli lite stressigt, så kanske ni kan ta den borgliga vigseln antingen någon/några dag(ar) före eler efter bröllopsdagen. Då behöver ni inte stressa med alla "måsten" just på bröllopsdagen. Och ni vigs ju ändå på persiskt sätt, så ni får ju ändå en vigselceremoni på bröllopsdagen. Eller känner ni att ni absolut vill vigas borgligt samma dag? 

  Hur lång tid brukar en persisk vigsel ta? Om ni känner att det kommer bli för stressigt mellan den persiska vigseln och till övriga gästerna kommer, så kanske dom kan komma senare än 19.30? Varför har ni tänkt just 19.30? Det är ju inte så sent, så ni har ju utrymme att bjuda in övriga gäster lite senare, typ 20.00? Då har ni två timmar på er att vigas, ta emot gratulationer  och fotograferas osv. Men det beror helt på hur lång tid en persisk vigsel håller på, 1,5 timme räcker kanske utmärkt! Det vet ju ni bäst. 
  (Haha, det låter inte alls töntigt med era persiska traditioner. Min bästa vän är iranie, så jag har lite koll på persiska traditioner...) 

  Du får hälsa så gott till din fästman. Hälsa honom från mig att hans blivande verkar väldigt, väldigt trevlig och att han ska skatta sig lycklig  

   
  Ja, vi har verkligen vänt ut och in på allt flera ggr och tänkt hur det skulle vara om vi gjorde saker o ting annorlunda men sen kom vi fram till att vi vill gärna vigas borgerligt samma dag som vi har bröllop så att det känns "på riktigt" liksom. Sen kommer vi att vigas muslimskt innan bröllopsdagen så att det e gjort iaf. Jag e inte mycket för religion o sånt o tycker inte om tanken på att ha på mig slöja så den biten har jag ingenting emot att ha innan, vi gör det mest för att vi inte ska få problem när vi åker till Iran på besök. Fast min blivande är troende, så det repekterar jag så inget illa alls om religiösa, hoppas inte ni tar illa upp av det. Jag tycker bara inte om att man ska bli påtvingad slöja om det inte är ens eget val! Men men nu är det som det är! Men den borgerliga vigseln ser jag verkligen fram emot. Det slottet vi ska vigas i ligger precis där vi (mina föräldrar) bor och på somrarna när jag e hemma hos föräldrarna brukar vi alltid promenera, jogga, cykla där osv och varje gång har jag tänkt hur fantastiskt det vore att vigas där. Så det känns jättebra! Och ja, håret och sminket borde ju inte ta mer än typ 3 timmar, hade inte tänkt ha värsta håruppsättningen plus att jag fönar och sånt själv innan. Hoppas bara inte det regnar den dagen, eftersom jag egentligen har jättekrulligt hår och vill inte dyka upp till festen med svinto-hår, hahaha!

  Den persiska vigseln borde ta max 20 minuter, kommer inte vara ens det så tror nog att det e lugnt också. Anledningen till att vi sa 19.30 är för att det kommer vara många barnfamiljer och jag vill gärna ha med dem på så mycket som möjligt. När vi hade förlovningsfest var det många av mina kusiner t ex som var tvungna att gå tidigare, vill inte att det ska bli alltför sent med middagen, underhållningen osv. Visst, inte ofta det e bröllop liksom så man får väl anstränga sig lite o kanske stanna kvar längre men om barnen är trötta och vill sova så kommer de ju att göra det.

  Haha, tack vad gullig du e! Tänker hela tiden att vad synd att det inte finns fler människor som dig o Pagnie här där vi e, så trevligt att ha lite mogna och givande samtal för en gångs skull! Som sagt, här känns det verkligen av att vi är äldre än de andra studenterna som kom direkt från gymnasiet!

  Hur går det för dig med allt? Hur långt har du kommit med planeringen?
 • Äldre 23 Oct 19:19

  Ok, tjejer! Nu e jag lite nyfiken på hur ni har tänkt se ut den stora dagen! Hur tänker ni i förhållande till slöja, tiara, håruppsättning, smink mm? Jättenyfiken eftersom jag själv går runt o tänker på det hela tiden och har svårt att bestämma mig!

 • Äldre 23 Oct 19:25
  Pagnie skrev 2012-10-23 19:11:07 följande:
  ja jag tror nog nästan att ni har rätt. jag hoppas verkligen att mina svenska släktingar kommer tycka att det är roligt. Jag tror att dom kommer tycka det i alla fall. Men som sagt det blir ju ett avbrott och så kör man lite mingel emellan och så också så blir det nog bra. vi får köra några varv helt enkelt.
  Tror att allt kommer fixa sig! Du kommer nog inte ens märka av något av hur tiden går den dagen för jag lovar att du kommer gå omkring i ett lyckorus hela tiden... Skrattande

  En sak jag tänker på och ångrar lite var när vi hade förlovningsfest. I och med att det var mina föräldrar och bror som fixade allt så gick jag omkring och oroade mig för alla smådetaljer att jag glömde att bara slappna av och njuta av kvällen. Det misstaget tänker jag inte göra igen! Tänk på det också, tjejer! Vet att det inte e det lättaste att göra just den dagen men vad är meningen med allt om man inte kan njuta av det som man jobbat och planerat så länge för?
 • Äldre 25 Oct 13:08
  kitkät skrev 2012-10-24 22:38:39 följande:
  Jag tycker att ni båda har bra planering över hur dagen ska se ut. Det kommer säkert bli bra! 
  Men goli, jag tänkte på en sak. Du skriver väldigt mycket om hur vackert det är där ni ska vigas borgligt. Skulle inte ni kunna "fläta samman" den borgliga vigseln och safreh aghd, så att ni kan ha dom direkt i anslutning till varandra på samma plats? För då kan ni kanske skjuta upp den borgliga vigseln så att den är lite senare på dagen och då hinner ni göra er "bröllopsfina" till ceremonierna? Då kan ni ju ha med er närmsta familj också, så som ni tänkt till safreh aghd.
  Jag tänker att då kanske det blir mer "bröllops-känsla" i det om ni kör båda samtidigt och får ha bröllopskläderna på och med gästerna närvarande på båda vigslarna! Och efter det kan ni göra stor entré i festlokalen!
  Det var bara en idé som jag kom att tänka på nu.  

  Hursomhelst, är precis hemkommen från Stockholm. Vi var i Södertälje och bokade Panorama "definitivt". Nu ska vi betala handpenning, vi fick med oss faktura hem! Vi fick också tillfälle att prata med en av fotograferna dom samarbetar med och han var jättetrevlig och verkar bra! Han bjöd in oss till sin ateljé men vi hade inte tid just idag. Nästa steg är att boka live-band och DJ som sagt, men vi har inte kommit så långt där! 

  Vad gäller utseende och accessoarer på den stora dagen så tänker jag att hår och makeup ska jag ordna hos fristör/makeupartist. Jag vill ha en ganska "lös och avslappnad" håruppsättning om ni förstår hur jag menar, jag vill inte ha en stram håruppsättning. Jag har en bild i huvudet av hur jag vill ha det... Ska försöka hitta en bild och visa er! Makeup vill jag ska se ganska naturligt ut. Jag sminkar mig inte speciellt mycket förutom mascara i vanliga fall, så vill inte se alltför "annorlunda" ut på bröllopet. Men ändå tillräckligt sminkad för att det ska synas på bild/video. 

  Jag vill ha en låååååång slöja i kyrkan och på porträttbilderna, sen till festen vill jag byta till en kortare slöja! Och tiara vill jag nog inte ha. Vad gäller smycken så beror det ju mycket på hur klänningen kommer se ut, men jag tänker örhängen och ev. ett armband. I och med att jag vill ha en klänning med axelband så behöver jag inte ha halsband, tycker nästan att det är snyggare utan om man har en klänning med lite bredare axelband (spets), så som jag vill ha! Såååå... nu vet ni lite hur jag kommer se ut ungefär! 

  Ni då? 

   
   
  Nej det blir lite svårt tyvärr. På den borgerliga vigseln kan vi vara max 15 pers och det finns ingenstans vi kan ha självaste sofreh aghden. Dessutom så hoppas vi på att det ska vara vackert väder och då vill vi ha vigseln utanför slottet, vilket gör att det blir ytterligare problem med sofreh aghd. Så det går tyvärr inte att få ihop. Men det e helt okej, vi e nöjda med den planeringen och ser fram emot alla aktiviteter. Sen e det mycket smågrejer som ska fixas emellan så det e nog bara bra att det är avbrott mellan båda vigslarna, så kan man vila lite också!

  Vad roligt att lokalen är bokad! Känns mer verkligt då, eller hur? Skrattande

  Förstår precis hur du menar med avslappnad håruppsättning. Tänkte faktiskt ha det så själv, jag passar inte alls i strama uppsättningar och så vill jag ha det lite halvlockigt. När det gäller sminkning vill jag också ha så att det syns men i naturliga färger. Ska bara hitta make.up artist först. Var på en frisörsalong i Sollentuna och kollade priser. Det stod "bruduppsättning från 950 kr". Wow, schysst pris, tänkte jag och gick för att fråga vad som ingick och hur de räknade. Men det var så svårt att få ett rakt svar. "Hen" kom med en massa nedsättande kommentarer om svenska brudar och hur de bara vill ha håret uppsatt i en knut. Så jag e lagom tänd på det stället nu. Får väl se hur det blir!

  Hur var det nu med din brudklänning? Du för förlåta men jag har så kort minne! Hade du hittat någon än?
Svar på tråden Orientaliskt bröllop