• Aidis
  Äldre 12 Jan 22:35
  1406882 visningar
  3377 svar
  3377
  1406882

  Orientaliskt bröllop

  Hej! Tänkte delta i eran forum. Jag är från Iran och ska gifta mig med en halv dansk / halv spansk kille. Vi bor nere i Skåne och planera att gifta oss till 7 september 2013 . Vi har tänkt oss gifta oss i kyrkan och ha en persisk vigsel...lokal, kyrka, florist är bokade. Hade varit jättebra att ha några att utbya idéer och tankar med.... )!

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 00:20

  Hej tjejer, tack !! Som sagt, kyrka, lokal, florist och fotograf inkl. kamraman är bokad. När det gäller klänningen så har jag tänkt något i stilen mex inte alltför åtsittande eller alltför prinsseklänning om ni förstår vad jag menar....utan en som åtsittande upptill och går utåt från höften typ, helst ska det vara V-ringat som går neråt längst Håret ska vara uppsatt. Ringen...det ska vara vitt guld med diamanter runt som ska matcha min förlovningsring. Blommor vet jag inte riktigt....jag vet bara att jag vill ha i olika färger av vitt både i buketten och även i dekorationer med inslag av svalt grönt. Färgtema är vitt i olika nyanser med inslag svalt grönt och silver gäller för dekration och sofreh Bifogar bilder på klänningen och frisyr. Vad tycker ni? Hur gör ni med eran sofreh aghd? Fixar ni själv eller är det någon en bröllopskoordinator? Tips?

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 11:48

  Wow!! Stort eloge till dig !! Vet du vilka färger du ska ha? Spegel och kandelaber ska det vara silver, kristall, guld??

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 19:53

  Föremål som finns på "Sofreh-ye Aghd": Aayeneh-ye Bakht - en spegel och två kandelabrar placeras på toppen av "Sofreh-ye Aghd". De två kandelabrarna representerar bruden och brudgummen. När bruden sätter sig brevid brudgummen skall hennes reflektion vara det första brudgummen ser i spegeln. Spegeln och de två kandelabrarna representerar ljus och eld, vilket är två viktiga symboler i den Zorotrianska kulturen. Detta bär med sig glädje och energi för framtiden. Sini-ye Aatel-O-Baatel - vilket försvarar brudparet och deras gemensamma liv mot "det onda ögat" och onda andar och består av en bricka med sju kryddor. De olika kryddorna är: Khash-Khaash - Vallmofrö Berenj - Vilt ris Sabzi Khoshk - torkad Strätta Namak - Salt Raziyaneh - Svart kummin Kondor - Rökelse Noon-e Sangak - ett persisk platt bröd. På brödet skrivs en välsignelse för att gratulera brudparet. Detta symboliserar lycka och framgång för brudparet. Liknande bröd delas sedan med gästerna och äts med feta ost och färska örter. Tokhm-e Morgh, Ajil - dekorerade ägg och skålar med oskalade valnötter, mandlar, och hasselnötter. Detta symboliserar fertilitet. Anor-o-sib - en korg med granatäpple och äpple ställs fram för att symbolisera en lycklig framtid. Gole-e Ab Gole Mohammadi - en kopp eller bägare med rosen vatten frå speciella persiska rosor ställs fram för att parfymera luften. Kaas-e Nabaat eller Shaakh-e Nabaat - en skå med krystalliserat socker. Detta är för att bringa söthet till de nygifta. Sekeh Tallah - en skål med guld mynt som symboliserar framgång och rikedom. Asal - en skål med honung som brudparet "matar" varandra med direkt efter cermonin för att försäkra sötma i sina liv. Ghoraan-e Majid - en Koran som symboliserar Guds välsignelse för brudparet. Shirini - kakor och sötsaker som delas med gästerna efter cermonin. Termeh - det är en traditionel persisk tygbit som är gjord av siden som ofta har gått från den ena generationen till den nästa. Kalleh Ghand - två stora sockerkoner som används under själva cermonin. De gnids mot varandra så att socker trillar ner på brudparet för att bringa sötma och glädje. Tasbih - böne band

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 20:05

  Kan också tillägga att vi kommer att ha hemmagjorda broschyrer med symbolerna som vi kommer lägga på stolarna så att våra gäster kan läsa vad olika saker representerar vid vigseln samt bakgrunden till den iranska vigseln.

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 20:57

  Helst vill jag att gästerna ska sitta U-format kring sofreh aghd. Men jag vet inte om det är möjligt...i den lokal som vi ska vara.

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 22:11

  Goli, först och främst grattis på födelsedagen !! Jag har lagt både klänningen och frisyren jag kan tänka mig på min sida här inne, vet inte om du kan se det, annars kan jag mail det till dig . Frisyren är en ungefärligt på vad jag kan tänka mig. tack för info ang. Shabnam, har varit och tittat på hennes hemsida lite och varit nyfiken på priserna för arrangemang av Sofreh aghd. Tror nog att jag får själv fixa det . Jag har en idé om hur den ska se ut.

 • Aidis
  Äldre 13 Jan 22:48

  Goli tack ! Men tyvärr är det frågan om pengar. Men jag kommer evt. ringa henne bara få en pris uppfattning innan jag avvisar det helt. Pagnie, det beror på vad du är ute efter, själv ska jag kolla runt i bland annat Hallsbergs Guld för se om jag finna några skålar som jag kan använda till Sofreh Aghd. För snart börja kolla runt på tyger som jag ska ha till dukningen.

 • Aidis
  Äldre 15 Jan 01:46

  Kitkät, mitt tips skulle vara att ni bara formulerar om det precis du har skrivit här...att ni ska flytta till eran gemensamma hem efter bröllopet att ni önskar bidrag för att kunna köpa inredningsprylar och möbler efter eget tycke och smak. Personligen tycker jag inte det är fel, då det är många som önskar bidrag till antingen bröllopsresa eller till inredning och möbler. Vi kommer också att önska oss bidrag, i och med att vi har bott ihop i 6 år och bor i vår gemensam lgh, så kommer vi att skriva "under våra gemensamma år tillsammans så har vi samlat på oss hushållsprylar och elektronik man kan tänka sig, men om ni vill ge present så blir vi överlyckliga för lite bidrag till vår bröllopsresa". Hoppas att det hjälper . Vi ska också börja med att titta på inbjudningskort och skriva våra inbjudna.

 • Aidis
  Äldre 15 Jan 15:20

  kitkät, det tror jag inte...men för att vara på säkra sidan så kan ni, om ni redan vet vilka inredningsprylar ni ska ha är att göra registrera bröllopsönskelista i eran favorit butik. Då kan ni skriva i inbjudan att i första hand ni önskar er pengar (det som jag skrev tidigare) och om det är någon som då önskar ge er ger gåvor istället för pengar så är ni registrerad i XXX.

Svar på tråden Orientaliskt bröllop