Inlägg från: Pagnie |Visa alla inlägg
 • Pagnie

  Orientaliskt bröllop

  det är väl klart jag följer med tjejer. :D

  Jag kommer också köra en make-up artist och frisör. Dock har jag inte hittat någon än men det ska väl inte vara så svårt i stora stockholm. dock funderar jag på om man kanske ska ta det här hemma istället då vi ändå sover hemma på kvällen. Får se vad man hittar,

  Vad det gäller att komma in i iran så behöver man som jag förstår det inte gifta sig i en moske men man måste bli vigda av en imam. eller ja inte ens det egentligen. räcker att man går till ambassaden och får ett papper påskrivet att man är gifta egentligen. det gjorde våra kompisar.
  Vi vill ju också kunna åka till iran. men om jag inte har missuppfattat det helt så måste jag ha hans efternamn plus ett persiskt förnamn för att kunna komma ut och in.

 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-07 17:28:03 följande:
  Hej Pagnie! Tack för att du joinar oss!

  Ja, jag tänkte oxå att det inte borde vara svårt, problemet är bara att det är så FRUKTANSVÄRT DYRT! Hår och smink kommer kosta mer än min brudklänning gör, liksom. Flört Menmen, samtidigt är det en sak jag planerar att göra en gång och de bilderna kommer vi titta på resten av livet. Så då gäller det att hitta ngt bra.

  Ok, visste inte om det där med efternamnet, något att tänka på eftersom jag hade tänkt behålla mitt efternamn... får väl se hur det blir, får prata med fästmannen om det oxå. Men tack för tipsen! Har varit till stor hjälp!

  Hur går det själv med allt?
  nej det är en massa sådant där skit som man måste tänka på faktiskt. så det är inte det lättaste. Men det går, krävs bara lite eftersök.
  Ja jag ville aldrig behålla eller jo det ville jag men jag vill att vi har samma efternamn så då byter jag helt enkelt då han är lite mesig med det där.

  Jo det går bra. ska kolla upp sofre agdh i morgon och även de kurdiska spelmännen så ska ringa runt lite. Men just nu tar lägenhetsköpet mest tid faktiskt. Ska och kolla på den ytterligare en gång i morgon och sen börjar vi buda på tisdag tänkte vi. :D så det känns väldigt pirrigt. men det är skönt med en fyra då får alla tärnor och familjen plats att sova innan bröllopet. haha.

  Vad är nästa steg för er då?
  Just ja vi bytte ju kyrka också, vet inte om jag sa det. Så det blev mycket bättre. Pratade med min fotograf igår också och hon har massa idéer. ska bli så roligt. :D
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-10-07 22:29:00 följande:
  Vi kommer endast gifta oss i kyrka, då jag är syrian och min fästman är svensk - vi är kristna båda två.

  Det där med efternamn, så har jag hört att i Iran så behåller kvinnan sitt efternamn och mannen sitt. Det är i alla fall vad mina persiska vänner har berättat för mig. Men det kanske inte gäller alla iranier? 

  Jag tror att en brudsminkning på makeupstore kan kosta upp till 1000 kr, men jag är inte ett dugg säker. Men det låter som en ganska rimlig siffra. Allt som har med "brud" att göra brukar ju vara extra dyrt, brudsminkning, bruduppsättning, brudbukett osv. 

   
  jo men det är sant. Allt Iranier gör så. kvinnan behåller alltid sitt efternamn och mannen sitt. men det blir lite special i alla fall i mitt fall då jag är svensk. du får bara vara i iran typ 1 vecka om du är svensk och söker visum. Men gifter du dig med en iranier kan du ansöka om persiskt medborgarskap MEN då måste du ha hans efternamn och som jag förstått även ett persiskt förnamn och då kan du vara i iran betydligt längre.
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-10-07 22:32:30 följande:
  Vilken kyrka har ni bytt till? Nästa steg för oss är att åka och titta på Olles krog och Hallunda festvåning imorgon och Panorama på tisdag. Idag har vi också sammanställt gästlistan tillsammans med mina föräldrar. Vi kom upp till ca 210-220 gäster, så det är färre gäster än vi först hade räknat med - vilket bara är positivt. 
  vi bytte till järfälla faktiskt. den ligger bra till om man tänker på vart olles krog ligger och så. Sen så känns det enklare för gästerna som inte är från stockholm att slippa in i stan och åka och leta parkering. sen verkligen älskade jag den då det är massa grönt runt om och natur. Blev mycket bättre tror jag. men vi ska åka och kolla sen så får vi se. Men det känns jättebra.

  jag har en utav min kompisar som ska fota. hon började som hobbyfotograf men har tagit sig längre och längre så hon börjar bli jävligt bra. Hon tar exakt sådana foton som jag vill ha med mycket detaljer och liknande. Helt underbara bilder. så hon har vi bokat upp. Hon kommer vara med mig från morgonen till natten. Sen kommer antagligen mitt ex fota också. Haha låter kanske lite konstigt men han är också jätte duktig. Så honom sätter jag antagligen på att följa min blivande hela dagen så vi får bilder från den sidan med.
  Sen så ingick ju en fotograf i priset på olles krog också. :D
  Så ja tre fotografer har vi. Vågade inte lita helt på dom olles krog hade. så dom bilderna blir ju bara extra så att säga.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-08 15:58:00 följande:
  Vad roligt! Och vad kul med ny och stor lägenhet! själv längtar jag som fan tills jag och min blivande skaffar eget. För tillfället pluggar vi utomlands, har varit här i 5 år och har ett år kvar av utbildningen, och under hela den här tiden har vi bott i en äcklig korridor med en del riktigt vidriga människor. Det värsta är att vi delar kök, dusch OCH toalett med alla andra... Kräks Inget drömboende direkt! Så det ska bli riktigt skönt att komma härifrån!

  Ska fixa inbjudningskort (mina föräldrar åker till Iran snart och det fixar de därifrån) och letar efter bra fotograf samt någon som kan filma festen på kvällen. Fotograf-delen känns lite jobbig, har kollat runt på nätet men alla är så fruktansvärt dyra. Men har lite tankar och idéer som jag ska kolla upp snart. Har ni bestämt var ni ska fotograferas innan festen?

  Hoppas det går bra för er med lägenheten!
  ja det där vet jag hur det är. eller vi delade bara kök när jag började plugga men det var illa nog. och då bodde jag ändå i en "bra" korridor. men där bodde jag bara i ett halvår så jag kan ju bara tänka hur jobbigt det är att bo där så länge.
  jag menar toalett och dusch vill man ju ha ifred känner man rent spontant.

  Nu innan vi bytte stad så bodde vi i en tvåa men nu om vi köper den här lägenheten så blir det en stor och rymlig fyra så det ska bli helt underbart måste jag säga. Mer plats åt dom här idioterna till hundar vi har. dom behöver yta att springa på. ;)

  Ja jag sitter och kollar inbjudningskort nu och fan jag kan inte bestämma om jag ska beställa eller göra själv. jag vill gärna göra själv men jag är inte pysslig alls känns det som. men vi får se hur det blir med det där. Ja men precis det där med fotograf är verkligen inte lätt. jag hade ju som sagt väldig tur i den frågan så det är jag tacksam för. Men vart vi ska fotas har vi inte besämt än. har slängt iväg en fråga på facebook så har fått massa tips så måste kolla upp alla dom snart känner jag. Men det verkar finnas en massa fint där ovanför stockholm i alla fall.
  Men du känner ingen som kan fota då? Hobby fotograf eller så? Finns fler än man tror. Jag hittade en innan jag kom på vår kompis och den verkade jättebra men kostade därefter också. 20 000 och det är det fan inte värt kan jag tycka.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-08 18:29:43 följande:
  Hahaha! Hundarna lär ju uppskatta er nya lägenhet!!!

  Funderar på att be min väns make att fota oss på dagen efter den borgerliga vigseln och innan festen, han är verkligen jätteduktig. Men sen på kvällen vill jag inte att det ska vara någon av våra gäster, vill att de bara ska njuta av kvällen utan en massa obligations. Dessutom vill vi gärna att det ska vara någon med erfarenhet av persiska bröllop så de vet vilka moments som e viktiga att fota och filma osv. Ska kolla några persiska fotografer men tyvärr är det många som luras. Folk blir erbjudna saker som de sen inte får eller får något helt annat än det de har beställt. Men vill inte stressa detta, vill gärna kolla alla options innan vi bestämmer oss.

  Förresten, vet du vem det är som ska fixa din sofreh aghd? Vi har varit i kontakt med två kvinnor nu, den ena heter Shabnam och var riktigt dyr men hon hade jättefina grejer. Den andra som heter Affi var mycket billigare men samtidigt hade hon inte alls lika många alternativ. Tror vi kommer välja Shabnam, vi diskuterar möjligheten att få hyra hennes material men om vi fixar det själva kan det bli mkt billigare. Känner du till någon annan?
  ja jag hoppas det i alla fall. men vi får väl se om dom godkänner den ;)

  Ja men det förstår jag. vår vän är en gammal kamrat från studietiden och hon hade faktiskt inte kommit på vårt bröllop om det inte var för fotandets skull så där gör det inget. Hon hyrs in som bara fotograf och inte i egenskap av vän på det sättet. vi har bara med våra närmaste vänner. Låter kanske lite illa men så är det. så det var ett bra alternativ. nej vi har faktiskt inte kollat på det där med sofre aghd än. det skulle lokalen hjälpa oss med men eftersom några utav shabnans bilder på påde sofre och brudbord var uppställda i just vår lokal så skulle jag tro att det är hon. Men som sagt vi skulle bli tipsade om någon från lokalen och få ett billigare pris om dom hade kontakten med henne så ja det visar sig sen.
  Men nej jag känner faktiskt inte till någon annan. tyvärr.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-09 13:38:13 följande:
  Låter inte alls illa! När det kommer till bröllop måste man verkligen prioritera och iom att det är "början" av ett gemensamt liv tillsammans så är man ju inte stenrik direkt! Vi har oxå lite det problemet, försöker att begränsa oss men det är inte alltid så lätt!
  jo men precis. men det blir nog bra i slutändan ändå skulle jag tro. Men som du säger man måste ju prioritera lite. Och man är ju inte rika direkt då vi båda börjat jobba nu äntligen och inte hunnit spara upp hur mycket som helst heller.
 • Pagnie
  Erin skrev 2012-10-09 13:51:55 följande:
  Hej Pagnie!

  Tänkte hoppa in här lite, ni får ursäkta... läste ditt inlägg gällande visum till Iran.
  Jag var i Iran i vintras, då ansökte jag bara om visum vilket är lättast. Fick ett visum som gällde för
  30 dagar ( oftast 90 dagar beroende  på syftet med resan )
  Har aldrig hört att man enbart kan vara iIran 1 vecka för att man är svensk och söker visum??
  Du måste inte ta mannens efternamn eller ha ett persiskt förnamn för ett persiskt medborgarskap, dvs att du gifter dig på persiskt vis ( lagligt ) eller för att få stanna i Iran längre...

  Jag har inte gift mig lagligt i Iran, det tänker jag inte heller göra för jag kan besöka landet genom visum vilket räcker för mig, däremot om man inte är gift på papper ( lagligt ) så kan man dock inte checka in på hotell tillsammans eller gå hand i hand på gatorna...då vill dem ha ett vigselbevis...
  Hoppas jag inte har förvirrat dig.. sorry att jag bara droppade in såhär... ville bara dela med mig av min erfarenhet... Glad
  okej då vet jag. det där med en vecka var det svärmor som sa faktiskt. så då vet jag inte vart hon fått det ifrån. men det känns hur som helst mycket säkrare att vara gifta lagligt där också så det inte händer något när man är där. men det löser vi ju sen när vi kommer till det.
  Men tack för att du delar med dig. :D
 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-11 12:55:17 följande:
  Ja, man får ju hoppas det! Hur går det annars med allt? Tänkte fråga om ni har bestämt hur långt i förväg ni ska skicka ut inbjudningskorten?
  vi tänkte nog skicka ut inbjudningarna i april de flesta vet ju redan om datumet så dom håller de nog öppet så vi behöver nog inte göra det allt för tidigt. annars går allt bra. som sagt allt ligger ju lite på is nu mitt i lägenhetsköpet. ;)
 • Pagnie
  goli skrev 2012-10-11 18:36:13 följande:
  hur gick det med lägenheten? Glad
  går sakta men säkert. har lagt bud på den men säljaren vill inte ge sig. Men vi håller hårt på vårt och spelar ointresserade så får vi se hur det går. han verkar lite desperat så det kan gå vägen. ;)
Svar på tråden Orientaliskt bröllop