Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Mata mig med förslag på ingredienser till bröllopstårtan!

    Browniebotten kan bli väldigt "tungt" och sött om det görs på fel sätt eller matchas med "fel" typ av mousse.
    Får ni bara testa en sort?
    Annars skulle jag bett om att få testa med choklad-sockerkaksbotten också som alternativ för det blir lite lättare och luftigare.

    Passionsfrukt kan dominera väldigt mycket, jag skulle nog valt något mer lite syrligt om ni vill ha browniebotten.
    En limemousse kanske eller varför inte rabarber?

    Passionsfrukt är jättegott till choklad, men jag tror att med hallonmousse så kan det skära sig lite och liksom "dominera" tårtan.

    Skippa vaniljkrämen Flört 

  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 21:52:31 följande:
    Ett alternativ som brukar vara enklare för bagaren är att han gör några olika mousser (oftast använder man samma bas och bara smaksätter så det brukar inte vara så stor ansträngning att göra fler än en smak).
    Dessa kan han bara klicka ner i nån burk eller plastglas eller nåt. Och märka med vad varje smak är för nåt.
    Sen kan han skicka med några olika bottnar. Typ en browniebotten, en sockerkaksbotten, en choklad-sockerkaksbotten och kanske något till alternativ.

    Om ni inte ska ha staplade tårtor (trappstegstårta utan ställning) så behöver ni inte ha bottnar emellan mousserna men då brukar man inte täcka tårtorna med något heller, eller möjligtvis göra en kant av choklad. Vilket kan bli grymt snyggt det också om det görs på rätt sätt Glad 
    I så fall skulle jag kanske valt en sockerkaksbotten med lime eller citronsmak för att bryta av den lite, sen hallonmousse om ni gillar det, chokladmousse ovanpå och toppa med en spegel av passionsfruktsgelé. (Då funkar chokladmoussen som en "buffert" mellan hallonen och passionsfrukten)

    Sockerpasta går att färga i alla tänkbara färger. Frågan är om bagaren har den färg du vill ha bara  
  • Chicita

    Hehe man kan aldrig ha för mycket choklad (om du frågar min make Tungan ute)

    Vår tårta var (det som står längst ner var längst ner i tårtan)
    Sockerkaksbotten
    Vit chokladmousse
    Sockerkaksbotten¨
    Hallonmousse med hallon
    Chokladsockerkaksbotten med chokladbitar 
    Mörk chokladmousse med chokladcrisp
    Chokladsockerkaksbotten med chokladbitar  

  • Chicita

    Förresten, vart i Dalarna gifter ni er? Jag bor ju här så jag blev lite nyfiken nu Tungan ute

  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:33:23 följande:
    Tänk på att mousse inte blöter ner bottnarna. Så sockekaksbotten tillsammans med mousse funkar faktiskt riktigt bra Glad
    Själv gillar jag inte alls såna där vanliga hemgjorda gräddtårtor med bottnar som "fuktats" (läs dränkts) i juicen från frukten på burk som alla köper till dom tårtorna, oavsett om det kommer från mandarinkyftorna eller päronhalvorna Tungan ute
    Men till moussetårtor så blir det lätt och luftigt och passar bra tycker jag Glad

    Om du vill ha en "trappstegstårta" med så att säga osynlig ställning (såna som jag brukar göra) så kan det bli för ostadigt med bara mousse på en botten.
    Man stadgar ju upp en sån tårta genom att sätta pinnar i varje våning som sen nästa våning står på (alla våningar har ett eget fat). Och om det då inte finns något som "håller fast" pinnen så kan den skära igenom moussen och hela tårtan ramlar som ett korthus.
    Att täcka en ren moussetårta med sockerpasta är inte så lätt heller. Det går givetvis, men det blir sällan riktig bra. Så jag rekommenderar i alla fall att ni har bottnar mellan mousselagren för stadgans skull.
    En staplad tårta får inte heller bli för tung, så om ni väljer dom tunga browniebottnarna så kan ni behöva en riktig ställning i tårtan och då blir det antagligen inte en sån där amerikansk trappstegstårta som jag antar att du menar, utan en mer svensk version med luft emellan våningarna och en centerpinne som bär upp varje våning.

    Söderbärke är fint Glad 
  • Chicita
    maxmamma skrev 2012-10-01 22:54:10 följande:
    fler dalabrudar här men vart ligger söderbärke i dalarna nånstans?
    I närheten av Smedjebacken är väl enklast att säga 
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:36:48 följande:
    Vad sko! så det var Chicita som gjorde den?
    Jepp, och TheD fick massor med överbliven marsipan i "bröllopspresent" också eftersom hon sagt att hon älskade marsipan Tungan ute
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:53:47 följande:
    Don't even mention it, hugaliga det är just det jag menar. Inte gott! Men tycker att sockerkaka kan bli torrt också. Har faktiskt gjort en tårta en gång till sambon när han fyllde år och gjorde en chokladsockerkaksbotten och sen nån slags chokladmousse mellan lagren och blev jättebesviken för det var för brödigt.

    Okej, det var min första och enda tårta så kan väl knappast jämföra det med nån som KAN haha, men även i vanliga tårtor som inte är indränkta i nån sorts juice eller liknande så har jag svårt för bottnen. Sockerkaka i alla ära - mums - men inte i tårta. Kanske kan denna bagaren övertyga mig dock =)

    Hm, njä, inte luft emellan tårtorna haha, det ska vara en sån som du gör!

    Men om man har browniebotten,nåt tryffelaktigt, mousse,sockerkaksbotten,mousse? Så att det iaf blir en botten som är brownie? Fast det kanske inte spelar nån roll eftersom det ska vara iaf 2 våningar och då kanske det blir för tungt med browniebotten på den andra tårtan?

    Hmmm..

    Vill ju inte att tårtan ska rasa Skrikandes
    Om du har dubbla bottnar och inte mer än två våningar så kan det nog gå. Risken ökar med varje våning...
    Och bara så du inte blir jättebesviken om din bagare skulle vara en sån, så finns det en risk att han säger att man inte kan göra sådana tårtor
    Det finns nämligen flera bagare som säger att man måste göra amerikanska eller engelska varianter av tårta då. Alltså i princip utan fyllning, nästan bara botten, kanske med tunna lager av någon smörkräm emellan tjocka lager av kaka.

    Det var pga att flera bagare hade sagt att man inte kunde göra såna tårtor som jag började baka tårtor. Inte då för egen skull, men för vänner som skulle gifta sig eller ville ha våningstårtor av andra orsaker Glad 
  • Chicita
    TheD skrev 2012-10-01 22:59:57 följande:
    mmmm goooott!
    hehe ja jag var lite orolig att du inte skulle få igen brudklänningen på bröllopsdagen efter att ha fått all den där marsipanen, eller att du skulle fastna på toan Tungan ute
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 23:06:34 följande:
    Du tog saken i egna händer helt enkelt Glad

    Ja men det är bra att du förvarnar. Får fråga bagarn i morgon om vad han tycker om idéerna som finns och om han har något förslag.

    Hur tjocka brukar bottnarna vara förresten?
    Precis Tungan ute
    Jag är en sån där som om någon säger att "det går inte" så måste jag ju bevisa att "det gör det visst det".
    Speciellt om jag sett att andra gjort det - även om jag inte vet hur dom gjort...

    Oj, dom kan vara flera cm tjocka eller bara någon cm. Det beror på om man vill använda dom för att bygga lite höjd också.
    Mina brukar i snitt vara 1-1,5 cm. Ibland gör jag botten-botten Tungan ute lite tjockare bara för att stödpinnarna ska ha mer att fästa i. Och då brukar dom vara ca 2 cm
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 23:25:23 följande:
    Det är en bra egenskap att ha Solig

    Du det är svårt det här med tårtor!

    Jag får nog göra som du föreslagit och även prata med honom om olika förslag och höra om han har några idéer.

    För övrigt så är jag frälst i Dalarna, alla jag/vi pratat med har varit så otroligt trevliga och hjälpsamma och blir liksom glada när de hör att någon med koppling dit (sambon då) vill "komma tillbaka" och gifta sig där.
    Ja Dalarna är trevligt...
    Själv är jag egentligen från Eskilstuna Flört 
    Men fick ju hänga med hit när mamma flyttade och så blev jag kvar och hittade min andra hälft.

    Tårtor är en hel vetenskap verkar det som.
    Jag har svårt att se varför vissa gör det svårare än det behöver vara. Men men, det är ju jag det *hehe* 
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 23:40:29 följande:
    Tur att din mamma flyttade då Flört

    Tja, troligtvis för att man som jag, inte kan ett jota om tårtor men vill ha den perfekta tårtan Drömmer

    Pratade med en kompis idag om detta, hon ska gifta sig nästa sommar och hon sa att tårtan är hennes minsta bekymmer, det blir vit princesstårta. Medans en annan sitter och funderar på fyllning, form och utsmyckning

    Herregud, jag gillar ju inte ens tårta i vanliga fall. Kanske för att jag inte ätit någon som är riktigt god än =)
    Det brukar serveras tårta på barnkalasen hos svägerskan och de tårtorna kan jag bara inte med, sockerkaksbotten i det oändliga med sylt och vaniljkräm typ. Standardtårtan antar jag.
    Om tårta inte är viktigt för er egentligen så skippa den...
    Annars blir det bara en kostnad som ni inte hade valt att ha på någon annan fest i samma storlek som inte var bröllop.
    Varför inte välja portionsformar med er favoritefterrätt (typ pannacotta, chokladpudding eller något annat) och ställ dom på en ställning så det blir lite tårt-likt
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-02 10:30:50 följande:
    Jo tårtan är viktig! Den är liksom en del av bröllopet. Även om jag aldrig skulle beställa en sån tårta till andra tillfällen, men det är just att det är bröllop som gör det speciellt :) Det gäller bara att hitta en bra kombination. Såna här tårtor är ju inte såna man normalt sett blir bjuden på, inte i min värld iaf, mest vanliga tråkiga gräddtårtor och dem gillar jag inte alls :)
    Jag tycker att den låter mer som besvär Tungan uteFlört

    Men ok jag förstår hur du menar...
    Försök tänk i andra banor istället då.
    Vad är er favoritdessert? Om ni får välja helt fritt (utom glass), vad äter ni hellst som efterrätt? 
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-02 15:37:22 följande:
    Haha ja, det är besvärligt men vill ju ha tårta...

    Brownies (Mina brownies för dom är himmelska)
    Faktiskt så finns det inget godare och jag skulle lätt kunna ha en tårta med bara brownies, grädde och hallon,typ. Men vet inte om det går hem hos alla. Vore ju tråkigt om jag är den enda som proppar i mig för kung och fosterland medans resten får i sig pyttelite för att det är för mycket Obestämd

    Pratade med bagaren nyss och han sa att han trodde att det kunde bli mastigt med browniebotten. Han skulle göra lite olika mousser och sockerkaksbottnar som vi får smaka gratis. Om vi vill ha riktiga tårtbitar som smakprov så kostar det givetvis pengar och så måste det vara en vardag vilket blir väldigt svårt då sambon inte kan ta ledigt. Men om vi känner att vi behöver provsmaka ordentliga tårtbitar så kanske vi kan göra det här i Sthlm och sen bara skriva ned vad det är i.
    Det brukar inte vara några problem att testa så.
    ni kan ju göra egna minitårtor av det. Bryt en bit botten, ta en eller två sorters mousse på en sked. tryck dit tårtbottenbiten och stoppa i munnen.

    Vet du att då tycker jag att du bakar en omgång brownies i långpanna, skär upp i typ 2*2cm bitar (eller 3*3 om du har en stor långpanna eller få gäster Flört)
    Spritsar en klick grädde på varje och lägger på ett hallon och har som en extra treat till kaffet.
    Skriv gärna "brudens favorit" eller något på en lapp bredvid Solig

    Och sen har ni tårta också...
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-02 22:18:08 följande:
    Nu fick vi reda på att svägerskan inte gillar choklad samt att en kompis till mig inte är så förtjust i choklad. Så vi började spåna på att trots allt ha sån där tårta med luft emellan så kan man ha olika tårtor.

    Hmm, ja det kan ju vara en idé att ha bara brownies till. Men brukar man inte ha tårtan till kaffet?

    Om inte annat så kanske man kan ha browniebitar till vickningen haha. Fast jag är så kinkig så då måste den vara bakad på mitt vis Drömmer med kokosflingor i och nutella uppepå Solig

    Men om vi gör så att vi har olika tårtor så kan ju jag få en med browniebotten *yay* och i såna fall kanske bara ha hallonmousse på den och inget mer förutom sockerpasta? Eller blir det too much med bara brownie och mousse?

    Kanske ska ta och experimentera lite hemma Förvånad
    Olika tårtor kan vara både jättebra, och superdåligt...
    Om man har olika smaker i tårtorna så kan det hända att det går åt mycket mer tårta än vad det skulle göra annars och även att man kanske får mer svinn.
    De flesta vill ju smaka lite av alla tårtor och oftast blir flera små bitar mer än en normal bit tillsammans. Men eftersom man är lite mätt efter maten så brukar det annars gå mindre tårta efter en rejäl middag.

    Jo man brukar ha tårtan till kaffet. Men en pytteliten mumsbit av brownie går nog ner även om man äter tårta.
    Det är alltså mer som en kul grej och för att det är DU så att säga... 

    Första försöket jag gjorde med tårta med sockerpasta var browniebotten, hallon och grädde och sen sockerpasta ovanpå.
    Sockerpastan är ju som att äta rent socker, så jag skulle hellre skippa sockerpastan då och göra typ en gräddtårta med hallonspegel på browniebotten. För det blev väldigt mäktigt och extremt sötsliskigt.
    Man kan inte heller lägga sockerpastan direkt på grädden, för då smälter den och börjar läcka ut vätska runt tårtan som inte ser så fräscht ut Obestämd Så du måste i så fall också få in en smörkräm på den tårtan mellan grädden och sockerpastan.

    Alla gillade inte choklad på vårt bröllop heller.
    Men dom fick äta det som inte var choklad helt enkelt. Vi valde en tårta som vi gillade, det var ju faktiskt vi som gifte oss resonerade vi Flört 
  • Chicita

    Ett annat alternativ är att göra en moussetårta som Sara120707 beskriver med browniebotten och mousse på mousse och sen pensla med vit choklad ovanpå i ett tunnt lager.
    Då blir det lite liknande intryck med vita tårtor, eller tja dom blir väl mer ivory-vita då eftersom vit choklad är lite gulaktig.

    Men med sådana tårtor så är ställning det bästa alternativet ändå. Speciellt som den vita chokladen blir skör och det är ju inte så snyggt om den spricker pga tyngden från våningarna ovanifrån. 

Svar på tråden Mata mig med förslag på ingredienser till bröllopstårtan!