• Kotthare

    Det heter inte brudnäbbar

    Det heter brudnäbb. Näbb är ordet för gruppen med barn som följer brudparet. 
    Ett brudpar har alltså en brudnäbb, som kan bestå av flera barn. 

    Jag kunde inte låta bli att skriva det.  

  • Svar på tråden Det heter inte brudnäbbar
  • daniiel

    Fast när man pratar om det, så brukar oftast flickorna som ingår i brudnäbbet kallas för just brudnäbb/brudnäbbar och pojkarna för näbb/näbbar.

    Och i Sverige (om man inte har en anglosaxisk vigsel) så heter mannen/männen som ingår i brudföljet marskalk/marskalkar och inte bestman/bestmen. Man kan vid en anglosaxisk vigsel ha en bestman och groomsmen, medan i Sverige har vi "bara" marskalkar. Bara för att haka på temat ;P


  • Kotthare

    I talspråk så får man ju prata lite hur man vill, men i skriftspråk är det ett brudnäbb. 

  • Kotthare

    Tanken med brudnäbbet är att barnen ska symbolisera livets väg. Det är därför de går först in, och ibland följs avbrudtärnor och bröllopsmarskalker innan brudparet tågar in. Ibland har brudnäbbet även till uppgift att strö blomblad på brudparets väg, och en annan uppgift kan vara att få hålla vigselringen på en kudde eller hålla brudbuketten under vigseln.


    Om det finns ett brudnäbb består det traditionellt av ett till fyra barn och väljs av brudparet. Oftast är det brudparets syskonbarn eller fadderbarn; enligt modern sed kan det även vara brudparets egna barn. Barnen brukar vara mellan tre och nio år gamla.


    Wikipedia
Svar på tråden Det heter inte brudnäbbar