Inlägg från: Anonym (strumpan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (strumpan)

    hur skydda min ekonomi nu när vi blivit sambos i hans bostadsrätt?

    Min pojkväns mamma dog nu i september och då tillfaller ju hennes del av bostadsrätten till honom. Så nu äger han och hans pappa den till 50/50 säger min pojkvän.
    Jag har varit inneboende sen januari 2012, och nu är hans pappa på sjukhus och kommer stanna där minst 1år, så min pojkvän har blivit godman åt sin pappa, och sköter nu hela ekonomin. Han är 18år och jag är 20år. Vi har tidigare haft det väldigt bra här hos hans föräldrar, för vi har sluppit betala för oss, mer än några hundralappar här och var ifall det saknades.
    Så inom loppet av några veckor har vi blivit sambos på riktigt kan man säga och ska sköta hela hushållets ekonomi själva. 
    Min pojkvän blev väldigt konstig när han fick veta att han kommer äga halva bostadsrätten, väldigt bestämd på att jag absolut inte skulle få någonting utav den ifall vi gick skilda vägar för vi är barasambos, och det är han och hans pappa som nu äger den osv. Jag tycker han blev väldigt, snål om man säger så, sen hans mamma dog och han fick rätten till bostaden, som om han tror att jag helt plötsligt är ute efter att ta lägenheten från honom eller nått(?)

    Men om vårt förhållande nu skulle ta slut, hur ska jag göra för att skydda mig själv då?
    Hur lång tid har jag på mig att hitta eget boende efter att förhållandet tagit slut? Han kan väl inte slänga ut mig samma sekund som förhållandet upphör, eller?
    Sen när det gäller gemensamma inköp till lägenheten, som nu till exempel skulle vi behöva en ny ugn för den som finns sjunger på sista versen. Men ska jag verkligen betala 50% för den? Inte direkt så att jag kommer kunna ta med mig en halv ugn sedan om vi går skilda vägar? eller ska jag säga att det får han själv stå för?
    Vi har inte hunnit diskutera detta med hur vi ska fördela ekonomin ännu, men jag tänkte säga att jag går med på att betala 50% av: avgiften(hyra), bredband, tv, telefoni och elen. 
    Resten av kostnaderna får han själv stå för(som t.ex. större inköp till lägenheten/renoveringar och lån och amorteringar) eftersom han blivit så förbaskat snål och egotrippad, så har jag ingen som helst lust att lägga pengar på en lägenhet om det nu ändå är så att han kommer kasta ut mig när han väl känner för det och lämna mig där helt tomhänt. För han sa det nämligen. "gör vi slut, så kommer du inte få ett öre av mig, och ingenting av lägenheten för den står på mig och pappa och du är BARA INNEBOENDE, du äger ingenting av lägenheten och jag tänker inte skriva något avtal på att du ska få något heller om vi inte är gifta". 
    Så jag känner mig helt plötsligt lite osäker att bo här tillsammans med honom nu...
    Så hur gör jag för att på bästa sätt skydda mig, och mitt barn(gravid med vårt första barn, 7:e månaden)?

    Bör vi skriva något typ av avtal där det står hur mycket jag ska betala varje månad, så vi har det skriftligt eller ska jag bara skicka över den bestämda summan till hans konto månadsvis eller ska jag ge honom pengarna i handen? hur gör man egentligen när man är sambos och ska dela på uppgifterna? 

    Tacksam för svar!  

Svar på tråden hur skydda min ekonomi nu när vi blivit sambos i hans bostadsrätt?