• Aniara4

    Ständiga skuldkänslor

    Kognitiv terapi! (Eller KBT) Du behöver få hjälp att styra om dina tankar.

    Det kan också vara så att du har en depression, då är det karaktäristiskt att ha mycket skuldkänslor och förstås att inte känna sig glad. Men oavsett så tror jag du behöver hjälp att ta dig ur dina tankemönster.

    Du kan börja med att gå till vårdcentralen och be om en remiss till en psykolog, i bästa fall finns det en på vårdcentralen, annars kan du få remiss till öppenpsykiatrin, och du kan också söka direkt dit. Att ta kontakt med psykiatrin innebär INTE att man är knäpp eller att man kommer att bli inspärrad, vilket en del är rädda för! I själva verket har en stor del av befolkningen någon typ av psykologiska problem under sitt liv, det är inget märkvärdigt.

    Om du har råd kan du gå till en privat psykoterapeut. Det är rätt dyrt, vilket är ännu en anledning till att KBT är bättre eftersom det är mer tidseffektivt.

    Se bara till att den du träffar är legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut. Visst, det kan finnas personer även med legitimation som inte är så bra, men går du till någon som bara är "diplomerad" eller liknande finns det ingen som helst kontroll, och det finns många klåpare därute tyvärr.

    Du kan förstås också börja med att leta upp självhjälpsböcker (något av Åsa Nilsonne kanske), men det kan vara svårt att göra större förändringar på egen hand.

    Lycka till! Du förtjänar att må bättre än så här, oavsett vad tankarna säger!

  • Aniara4

    Även om det är fint att du har en partner som får dig att må bättre, men det är ett tungt ansvar att vara den som håller uppe en annan persons mående. Det är därför du behöver skaffa dig stöd utanför relationen så att relationen inte börjar handla om bara att han stöttar dig, utan att ni bidrar och stöttar varandra på ett jämbördigt sätt.

    Och "man" är ett klassiskt sätt att distansera sig från det man beskriver (nu använde jag "man" mer generellt eftersom det är många människor som gör likadant). Ibland kan det vara ok om det blir lättare att få fram det då, men det är också bara att vara medveten om vad det är man gör då.

Svar på tråden Ständiga skuldkänslor