• Äldre 6 Aug 18:15
    12073 visningar
    47 svar
    47
    12073

    Vad kan man spara in på? Och vad ska man satsa på?

    Hej alla blivande brudpar! Glad

    Jag sitter här med en preliminär budget och man häpnar ju över kostnaderna. Klart att vi KAN spara ihop till bröllopet tids nog och att vi VILL ha en fantastisk dag men att lägga flera hundra tusen på ett bröllop känns ju sådär. En del kostnader tenderar ju att bara skena iväg.

    Vad kan man spara in på? Och var bör man absolut inte snåla? Ni som gift er, vad är ni nöjda att ni la pengar på och vad kändes i efterhand onödigt?

  • Svar på tråden Vad kan man spara in på? Och vad ska man satsa på?
  • Äldre 6 Aug 19:42
    #5

    Bra tips och reflektioner, tack! Och intressant artikel, den slår fast det jag själv tänker: jag kan snåla lite på det mesta utom fotograf och ringar. Har en förlovningsring nu som jag så att säga "nöjde mig med" och har den ju på mig jämt förstås, men jag hade gärna haft en finare. Så den skall bytas ut till bröllopet... Skrattande

  • Äldre 6 Aug 23:52
    #17

    Tack för alla era reflektioner och listor! Det uppskattas! Glad

  • Äldre 7 Aug 00:07
    #19

    Att en brudbukett är dyrare än en vanlig visste jag, och det beror väl också på att brudbuketten ägnas mer tid, man kanske får konsultation, den görs mer hållbar och det beställs kanske speciella blommor. Här KAN det ju vara värt att betala "bröllopstillägget" om det faktiskt blir bättre... Även om det kanske inte är det viktigaste på hela bröllopet... Flört

    Men blir även hotell dyrare om man nämner att det är bröllop? Ligger inte skillnaden i om man bokar svit eller vanligt rum? Jag tror att vi ska boka upp fler rum på hotellet för långväga gäster som själva vill boka... är det inte vanligt att man då får ge gästerna en rabattkod från hotellet?

  • Äldre 7 Aug 22:33
    #40
    Kotthare skrev 2012-08-07 16:44:01 följande:
    Jag förstår inte varför ni satsar på fotograf? Det kommer ju fotas hur mycket som helst under bröllopet ändå, och ni kan ju be gästerna skicka bilder. Det finns säkert något som ser bra ut! :) 

    Dessutom sitter man väl inte jätteofta och tittar på sitt student-foto till exempel...

    Jag tycker att alla bilder (eller nåja, många) som läggs ut här som tagits av dyr fotograf ofta bara ser regisserade och fixade ut, när man svingar sig runt en stolpe, sitter i ett träd eller tittar ut mot havet...  
    Jag tror inte att det blir så bra bilder om man bara räknar med att gästerna ska fota utan att någon fått uppdraget. Ni kommer att titta åt olika håll på bilderna, ingen kommer att se till att ljuset i ansiktet faller på rätt sätt osv osv. Visst kan det bli bra bilder om man har en duktig amatörfotograf i bekantskapskretsen som man specifikt ber att fotografera under bröllopet men att chansa att gästerna bara sådär ska ta fina bilder känns lite riskabelt.

    För mig känns foton jätteviktigt! Jag älskar att titta i gamla fotoalbum och önskar att jag hade finare foton från min student till exempel. Jag skulle absolut kunna gifta mig i en superenkel klänning bara vi hade en bra fotograf som kan föreviga vår dag. Fotona är ju det som kommer finnas kvar när vi är gamla och trötta. Hahah! Men vi prioriterar alla olika.Glad
  • Äldre 8 Aug 11:54
    #43
    niriel skrev 2012-08-08 11:29:55 följande:
    Vi lade ganska mycket pengar på att ha ett band som spelade hela kvällen, det kändes väldigt viktigt för oss som är musikintresserade. Hår, smink och fotograf hade vi tur som hade i bekantskapskretsen, såhär i efterhand är det inget av det som jag hade velat vara utan. Sedan hade vi fest på ett hotell (herregud, jag hör hur jag låter, det låter som om det var värsta snordyra bröllopet, det var det inte!!) som tog hand om all dukning och matlagning så att vi slapp bekymra oss. Kuvertkostnaden för att ha festen på ett hotell för samtliga gäster (vi var 47 med oss inräknat) hamnade ändå under många andras som hyrde lokal och ordnade catering och liknande, så jag utgår från att vi hade tur. Dock hade vi inga små gåvor till gästerna, vi hade ingen speciell dekoration på borden förutom "vanlig" dukning, inga lakan över stolarna, inget "pynt" egentligen mer än traditionell dukning med vita dukar och ljusstakar. Så på det här "fluffet" runtomkring sparade vi in rätt mycket!

    Stort lycka till, jag vet inte om mitt inlägg hjälpte något alls men jag hoppas att det gjorde något! :)
    Jo, allas inlägg är så till hjälp och så intressanta att läsa! Jag måste hålla med dig, det här med diverse dekorationer, fluff, gåvor till gästerna, toalettkorg etc. känns som att det kan dra iväg rejält och jag tror inte att det är det som avgör om det blir en lyckad fest eller inte... Så här nöjer vi nog oss också med det som festlokalen erbjuder (antar att duk, porslin och kanske ljusstakar är standard), och kanske lite enstaka blommor i enkla vaser. Den lokal vi tänkt oss har redan fina stolar etc så det behövs inte göras så mycket.

    Favours till gästerna - nä vi bjuder ju på middag! Likaså morgongåva till brud/brudgum, jag behöver inte få något av min man, jag får ju honom! Sen planerar vi att ha fest och vigsel på samma ställe, alternativt med gångavstånd emellan (har inte bestämt oss för kyrklig eller borgerlig vigsel) så där slipper vi betala något för gästernas transport.

    Jag kommer nog inte att någon superdyr klänning och kommer att fråga mina föräldrar och kanske syskon om de vill spela på vigseln och festen (skulle vara fint med brudvals på fiol), och den mer discobetonde musiken får Spotify Premium stå för! Givetvis med en i förväg genomtänkt spellista. Likaså tror jag att vi kommer dra ner lite på alkohol eftersom ingen av oss dricker särskilt mycket alkohol eller trivs när andra blir för fulla - det vill säga vi bjuder på fördrink + vin (eller annan dryck) till maten, men skippar starksprit/avec/whiskey etc. Tror att en bra lösning blir att efter middagen bjuda på t.ex. mineralvatten (så att ingen gäst behöver gå törstig) men ordna en betalbar för starkare drycker. Det känns som att det lätt kan bli för mycket drickande om man bjuder på ALLT. Det sista man vill är ju att det ska kännas snålt.

    Danskurs känns lite overkill, däremot är det ju klokt att öva till den valda brudvalslåten i förväg... Vals är ju inte direkt en avancerad dans som kräver koreografi. Och brudbuketten behöver inte vara superavancerad och ett helt brudfölje med tillhörande klädsel, nä det behöver man inte känner jag just nu iaf.

    Däremot tänker vi inte kompromissa med ringar, fotograf eller mat. Ringar och fotograf för att det är det som kommer att finnas kvar, och maten för att det kommer avgöra rätt mycket hur festen blir tror jag och så för att vi inte vill hålla på och laga mat eller diska dagarna kring bröllopet... Sen behöver maten inte vara superlyxig, bara den är god och vackert upplagd och vi slipper laga den själva. Glad
Svar på tråden Vad kan man spara in på? Och vad ska man satsa på?