Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    BT-Veteraner

    daniiel: Jamen dåså då har du redan en kant Glad
    Jag brukar smöra kanten och sätta en remsa smörpapper runt hela ändå (när jag bakar sockerkakor och sånt också) för då har man lite "spill-rum" om man säger så. Och så blir formen lättare att diska också eftersom inget kan brännas fast när man bakar i den om den är täckt med smörpapper (och man slipper brödsmulorna på sockerkakan också *tips* ).
    Så det kanske vore en bra idé för dig också för moussen. Att alltså få en lite högre kant, eftersom många av dom där springformarna är så låga. Då kan du bygga kakan högre än formen om du behöver, beroende på hur mycket mousse det blev.

    Bra fråga om det där med mousserna.
    Tror det beror på om det är syrliga eller söta ingredienser eftersom att vissa saker inte reagerar så bra ihop.
    Min vita chokladmousse har inga äggulor i sig. Jag värmer 4 dl grädde och har i 200 g vit choklad av bra kvalité och låter chokladen smälta (om grädden är het nog så kan man dra kastrullen av plattan och låta chokladen smälta av gräddens värme). Sen får det stå över natten i kylen och sen vispar jag bara upp det dagen efter med en elvisp tills det blivit mousse-konsistens av det. Lite gelatin kan behövas, men det brukar bli samma konsistens som vispad grädde ändå, så det behövs inte så mycket gelatin ett blad eller två räcker och det har man ju i när man värmer grädden i så fall.
    Om det behövs gelatin eller inte brukar bero på kvalitén på chokladen. Jag har följt exakt samma recept med exakt samma mängd gelatin och fått både gummiaktig mousse och jättefin fluffig men fast mousse. Och enda skillnaden var märket på chokladen. Tyvärr skriver man ju inte ner vilket märke man använde de gånger det har hänt Flört 

    TheD Låter bra att du har kommit igång i alla fall Flört 
  • Chicita

    Ja mousse är svår att få bra i konsistensen. 
    Därför använder jag alltid sån där köp-mousse som är till för tårtor när jag ska göra viktiga tårtor, för dom blir alltid bra konsistensmässigt även om vissa säger att det smakar köp-mousse.
    Nåväl, jag har hört många som säger tvärtom. Att det är jättegod fyllning och att dom inte kan göra lika god själva. så.... Då får väl finsmakarna göra som dom vill då Flört 
    Det viktigaste för mig är att tårtan inte brakar ihop. Speciellt om det inte är jag som ska ha den Tungan ute 

  • Chicita

    Laddar för en 6-dagars arbetsvecka.
    Skulle egentligen bara varit 5 dagar, men en av jobbarkompisarnas son fyller 1 år på onsdag så hon ville gärna fira honom då och det kan man väl förstå Glad 

  • Chicita

    Tja om jag vill få vara ledig någon gång när jag behöver så måste jag ju också ställa upp när andra vill vara det Glad
    När vi är så få som jobbar (en heltid - butikschefen) två halvtid (jag och tjejen som ska ha barnkalas) och en extra vid behov) så gäller det ju verkligen att kunna ställa upp på  varandra annars blir det snabbt väldigt dålig stämning...

    Då håller vi tummarna att du får hem den sen Glad 

  • Chicita

    Suck.. Min vanliga klantighet slår till igen.

    Sitter här och funderar över varför det gör ont i vänster tumme. Men jag har slagit bort det en bra stund. Det kändes inte som om det var värt besväret att kolla upp typ.
    Men sen var det dags att byta om eftersom jag ska iväg och ta blodprover så det blev liksom automatiskt att jag kollade på fingret när jag började ta fram klocka och ringar osv.

    Och det är ett cm-långt skärsår Förvånad 
    Hur kom det dit? Ja vet inte att jag har hanterat något jag kunde skära mig på... Inte undra på att det gör ont, svider och stramar då...
    Jaja  

  • Chicita

    Häromdagen skulle vi börja julskylta i butiken och chefen och andra kollegan hade börjat slå in lite paket. (vi är ju två som jobbar 50% + chefen som jobbar heltid, sen någon extraanställd. Men nu när jag pratar om kollegan menar jag den andra på 50%) 
    Det visade sig att kollegan tydligen inte var så duktig på det där, så jag och chefen har fortsatt... Och när man börjar så är det svårt att sluta.
    Vi har gjort massor med paket av tomma kartonger (för skyltning) men även paket med inslagna kläder - lite sådär "köp din färdiga julklapp". Och eftersom vi inte har fått kartonger för presentkorten så har jag suttit och vikt en sorts "kuvert" i form av en vit skjorta med röd sidenslips (om ni har sett såna där "20:- skjortor" så förstår ni ungefär hur jag har gjort).

    Kollegan ska jobba på lördag igen, och jag och chefen skämtade om att vi kanske skulle ha slagit in tangentbordet och skärmen så hon fick öppna paket det första hon gjorde när hon kom tillbaka. Bara sådär "eftersom allt annat är inslaget"... Men så kom vi på att det inte är hon som öppnar på lördag så då var det ingen idé Tungan ute 

  • Chicita

    Ja det är jättekul med paket Glad
    Det bästa med dom där skjortorna är ju att dom går fort och inte tar någon stor plats när dom är klara.
    Perfekt att göra om det är lugnt på jobbet någon dag Glad 

  • Chicita

    Trist... Ni får krya på er Glad

    Ja dom där google translate trådarna ja. Som översatts till fel språk till och med Tungan ute
    Hemskt drygt. Man borde kunna anmäla personen som spammar och inte bara inläggen

Svar på tråden BT-Veteraner