• Äldre 15 Jul 20:13
    42897 visningar
    151 svar
    151
    42897

    Tar ni lån för att gifta er?

    Inget lån här. Vi sparade ihop till det mesta. Ett arv gjorde att vi kunde lyxa till det lite mer än vi tänkt från början. 
    Eller egentligen är arv fel att säga.
    Mammas lägenhet skulle säljas och jag och brorsan skulle fått dela på pengarna ändå, även om mamma inte hunnit avlida innan bröllopet. Mamma önskade att vi skulle hinna få pengarna medan hon levde. Tyvärr orkade hon inte hålla sig kvar så länge att hon han uppleva det... Så därför kunde vi använda pengar som vi sparat för annat - till bröllopet då vi visste att pengar skulle komma in igen.
    Så vi "lånade av oss själva" kan man väl säga.

    Men vi spenderade inte mer än vi kunde tänka oss att avvara. Och då lägenheten blev såld för nästan dubbelt så mycket som jag hade trott så var det inte heller några problem att betala tillbaka pengarna till oss, samt åka på en extra bröllopsresa Glad 

  • Äldre 18 Jul 23:28
    #28
    nica83a skrev 2012-07-18 21:40:40 följande:
    Suck.. folket på BT alltså. Tycker det är lite smått löjligt att alla är så nöjda över att inte ha lånat. Det går absoluut inte att låna till ett bröllop men det är heelt ok att i princip tvinga nära o kära ställa upp med diverse för att få det att funka. Har själv lagt undan pengar och inte behövt låna men skulle aldrig döma de som gjort det
    Och det här är inte fördömande? 
  • Äldre 22 Jul 12:49
    #41
    Anonym (Nål i ögat) skrev 2012-07-22 08:53:01 följande:
    Jag gissar ( utan att veta) att Nica83a tänker på alla de med kuvertbröllop eller de som ber om ekonomiskt bidrag till resa som present. Tar man ett ansvarsfullt lån ( vilket det går att göra) kan jagväl någonstans känna att det blir lite det samma som att inte bjuda på bröllop utan mer ordna en fest och de som kommer bidrar med en del av notan, olika sätt att ta ansvar för att: Det här vill vi göra ( gifta oss)men vi har inte ekonomin.
    Men det är ändå fördömmande att anta att alla andra dömer de som vill ta lån, bara för att man inte gjort det själv.
    Man kan faktiskt svara "nej jag skulle absolut inte ta lån för ett bröllop" utan att se ner på de som gör det eller att vara självgod.

    Eller måste man skriva "men det är helt ok om man väljer att göra det" varje gång man svarar på en sån fråga?

    Och det är inte heller likhetstecken mellan inte ta lån och att ha kuvertbröllop, alternativt tvinga gästerna att hjälpa till praktiskt eller ekonomiskt.
    Att säga att "vi önskar oss bidrag till resan" betyder inte att man finansierar resan enbart med pengar från gästerna heller. Utan det är oftast pga att man helt enkelt inte behöver mer saker.
    I det moderna samhället så går man ju sällan från att bo hemma - till att sätta bo när man gifter sig. Så de flesta har mer än 1 sak av allt och fullt i skåpen. 
    Det är stor skillnad på att önska och att kräva 
  • Äldre 11 Sep 22:01
    Anonym (spara) skrev 2012-09-11 17:49:19 följande:
    Det är en prioriteringsfråga. Ni KAN nog också spara 6000 sek/månad men då får ni välja bort något annat. 

    Ni som har hus och inte lyckas spara några tusenlappar i månaden - vad gör ni när räntan går upp? Vad gör ni om det blir en iskall vinter igen och elpriset går upp? 
    Nu har vi redan gift oss utan lån, men däremot tack vare ett arv så vi kunde "låna av oss själva" tills arvet utföll.
    Själv skulle jag inte ta ett lån för att gifta mig, men det betyder inte att jag tycker att det är helt vansinnigt att tänka i dom banorna.

    Och några 6000:- i månaden kan vi inte spara, det kunde vi inte ens när jag jobbade heltid (jobbar numer halvtid) och trots att maken har ett välbetalt jobb.
    Nu har vi avbetalningar på huset i och för sig. Om vi inte hade det så skulle vi kunnat spara mer.
    Men vi lägger undan mellan 1500:- och 2500:- i månaden för oväntade utgifter.
    Om vi levde snålare än vi gör så kanske vi hade kunnat spara 3000:- i månaden men dom där 6000:- du pratar om finns inte på kartan, och dom fanns inte där för ett par år sedan då vi båda jobbade heltid heller. 
    Och att försaka alla nöjen eller all "lyx"  (såsom något enstaka restaurangbesök eller ute-lunch) känns inte heller bra. Man vill ju faktiskt ha ett liv också, inte bara spara och gneta och leva på nudlar...

    Så att säga att alla kan göra det är rätt förmätet.
    När jag hade som sämst ställt, innan jag träffade maken, så var jag glad om jag hade 500:- kvar efter att räkningarna var betalda och då var den enda lyx jag unnade mig att kanske få lite kött till nudlarna ibland.
    Visst, jag skulle inte ens drömma om att ta ett lån när jag var i den situationen heller.

    Men jag förstår dom som kanske hellre betalar 1500:- i månaden på ett lån som dom får betala på i många år, när dom inte kan spara några fantasisummor varje månad för att få ihop till sitt drömbröllop inom överskådlig tid.
    Sen får väl alla tycka att det är korkat, onödigt eller vad dom nu tycker.

    Men om man tycker att det är korkat så gör man det ju inte själv, så enkelt är det väl?
    Att någon annan tar lån är ju ändå upp till den personen. Vuxna människor får ta ansvar för sina egna handlingar, oavsett vad andra tycker om det. 
  • Äldre 12 Sep 09:38
    Marjasinus skrev 2012-09-11 23:16:08 följande:
    Absolut, fast det skadar inte att belysa riskerna eftersom det är väldigt negligerat...
    Hur vet du det?
    Hur vet du att personerna som tar lån för att gifta sig inte har övervägt riskerna noga?
    Att anta att de som tar lån inte förstår vad dom ger sig in på är ju att dumförklara dom.

    Du har belyst problemet. Och så länge det inte rör dina pengar så kanske det räcker så? Glad 
  • Äldre 12 Sep 10:33
    Anonym (spara) skrev 2012-09-12 09:33:56 följande:
    Alla kan inte spara 6000 sek i månaden, det har jag aldrig påstått  - men de allra flesta skulle kunna göra det om de ville! Sen är 6000 SEK ett helt påhittat belopp. Jag skulle gärna titta på någon annans kalkyl. De allra flesta har heltidsjobb, det kan vi inte glömma. Och snittlönen i Sverige ligger betydligt högre än de 10 000 som jag använde i mitt första exempel. 

    Sen är ju detta ett forum där man får "tycka" precis som man vill och jag tror att det är syftet också. Annars kan man väl stänga ner 80 % av trådarna här med resonemanget att "alla gör som de själva vill - så enkelt är det". 
    Poängen var mer att din kalkyl är en fantasikalkyl.
    Bland annat bostadspriserna ser inte ut så för många.
    Även här där jag bor (liten stad) så kan en genomsnittslägenhet kosta 8-9000:- i månaden.  
    Kalkylen för transport är också låg 1000:- för kollektivtrafik, för två personer. 
    Det skulle jag klara mig på en månad. Ett månadskort för mig kostar 895:- Maken måste åka bil till jobbet för annars funkar det inte med hans tider. Och där går ca 1500:- i månaden i bara bensin, sen måste bilen servas. Det ska besiktas, nya däck ibland osv.

    Man behöver ju mer än mat, man behöver hygienprodukter mm. Och dom kostar också

    Telefon och bredband för oss ligger på ca 2500:- i månaden och då ringer vi vädigt lite, men vi får betala mycket för den fasta telefonen som vi måste ha för att kunna ha internet hemma. Och även det abbonemanget kostar mer då vårt område ligger lite avigt till och det inte finns några bra ledningar eller fiber hit.

    I ditt första exempel (som jag svarade på) så hade du glömt både kläder, bil och barngrejor.

    Och om man (som i ditt andra exempel) har hus, så behöver man spara till oförutsedda händelser för det också. Man kan inte lägga allt på bröllopskontot.

    Sen behöver man budgetera för semester. Även om man kanske sparar den där utlandsresan man normalt sett tar tills efter bröllopet så behöver man oftast komma iväg på lite semester. Och att snylta på släktingar funkar ju inte för alla.

    Visst får du tycka, jag har inte sagt att du inte får tycka och att du inte får diskutera.
    Men att komma med fantasisiffror som inte har någon kontakt med verkligheten hjälper knappast någon.

    Verkligheten ser snarare ut mer som så här:
    (Familj med 1 barn i dagisåldern men som slutat med blöjor)

    Hyra: 8500:-
    Telefon/ internet: 1500:- 
    El ca 500:- i månaden 
    Kollektivtrafik: ca 1000:- per person 
    Alternativt ca 3000:- för bil (då är det inkalkylerat kostnad för besiktning, service mm men utslaget månadsvis och då har jag räknat lågt. Man kanske måste ha två bilar till och med...)
    Mat för 2 vuxna + 1 barn i dagisåldern ca 5-6000:-
    Hygienprodukter ca 1500-2000:- 
    Dagisavgift 500-1100:-  Lite beroende på vart man bor och inkomst
    Nöjen ca 1000-1500:- 
    Kläder ca 1000 -1500:- (oftast prioriteras barnet där så när föräldrarna väl behöver kläder så kan det bli betydligt mer)
    Klippning mm 1000 - 1500:- 

    Om man då räknar ihop alla dom billigaste alternativen så landar man på 22500:-
    Om man räknar dyraste alternativen så blir kostnaden 27100:-

    Och då har jag ändå inte fått med alla småutgifter som man kanske inte tänker på och jag har inte räknat med att vissa har kostnader för dubbelt boende då dom måste arbeta på annan ort eller att man kan ha andra utgifter som inte hör till "normen".
    Dina siffror är tagna helt ur det blå och det var poängen...
    ...Att det är en fantasi. Det ser inte ut så för de allra flesta. Om man kan spara 500 - 1000:- i månaden så många glada.

    Det betyder däremot inte att jag tycker att man ska ta lån - om man inte har råd att spara mer än den månatliga kostnaden för återbetalningen av lånet.
    För om man inte har pengarna att avvara för sparande så har man dom inte för att betala tillbaka ett lån heller.
  • Äldre 12 Sep 11:12
    Marjasinus skrev 2012-09-12 11:01:11 följande:
    Jag tycker att det blir väldigt tråkigt om den här tråden utvecklas till nån slags smutskastning av folk som inte anser sig ha råd att spara stora summor pengar till ett bröllop.

    Jag tycker det är bättre om man håller sig till frågor som: Tar ni lån eller inte, hur gör ni för att undvika att låna, vad finns det för risker med att låna e t c

    Jag står för att jag tycker att det är dåraktigt att låna till konsumtion rent generellt, men det gör inte nödvändigtvis de människor som gör det till dårar. Genomtänkta och vuxna människor kan säkert lösa det på ett bra sätt, jag har bara sett lite för många fall av obetänksamhet i min närhet att jag tycker det är på sin plats att understryka baksidan av myntet.
    Bra talat Glad
  • Äldre 12 Sep 11:24
    Marjasinus skrev 2012-09-12 11:13:27 följande:
    Återigen, om man inte fick tycka till om saker som egentligen inte man har något med att göra blir detta forumet väldigt tyst.

    Antalet personer som hamnar hos kronofogden har tredubblats de senaste 10 åren så det talar lite sitt eget språk. Jag tycker också att det finns exempel i tråden på ganska tveksamma resonemang. Jag menar inte att dumförklara någon men jag tror t ex att man i bröllopsplaneringen inte gärna vill tänka på vad som händer om man senare skiljer sig.

    Men det verkar vara en väldigt öm tå det här... 
    NÄR och VAR har jag sagt att man inte får diskutera?

    Det var din generalisering om att folk negligerar problemen som jag ifrågasatte.
    Jag anser inte att alla sätter på sig skygglappar, vilket det inlägg som jag ifrågasatte såg ut att påstå.

    Att du vill öka medvetenheten för problemet är bra. Men alla har inte samma förutsättningar och det var det jag hängde upp mig på i ditt påstående. Och jag tyckte att det kunde stanna där.
    Alltså vid att du vill belysa problemet. - Inte till att börja generalisera och säga att dom som tar lån (underförstått ALLA) negligerar problemen  
  • Äldre 14 Sep 10:31
    Anonym (spara) skrev 2012-09-13 17:30:19 följande:
    Här är våran budget (jag och min man, inga barn);

    Hyra 3500 (en två i en medelstor ort)
    El 300 (jag ÄLSKAR att laga mat så ungen/spisen är på nästan för jämnan...)
    Telefon/Internet 300 (vi pratar inte heller så mkt i telefon men vi har ett bra avtal...)
    Kollektivtrafik 300 (inga månadskort, vi går eller cyklar oftast dit vi ska)
    Bil 2000 (inkl bensin och försäkring. Bilen köptes för 10 000 sek kontant, dvs. inga lån)
    Hygien 300 (toapapper, smink, tjejsaker, shampo och sådant)
    Nöjen 5000 (typ en hotellnatt i månaden, något biobesök, middag utedå och då)
    Kläder 500 (ett plagg var i månaden ungefär. Vi handlar mest på rea)
    Klippning 300 (han klipper sej varje månad, jag var tredje. Frisören tar 250 sek)

    12500 SEK totalt. Varav 5000 är nöjen och i spartider kan man ju minska ner på det rejält. Det GÅR att spara om man VILL! Det handlar om prioriteringar och kreativitet. Jag bestämmer sällan vad jag ska laga för mat i förväg - jag köper det som råkar vara billigt och gör ngt med det. Jag köper kläder på rea (nyligen blev det en klänning för en 100-lapp!) och jag klipper mej inte hos den trendigaste frisören i stan. Jag köper inte onödiga prylar och jag försöker att ta hand om de prylar jag faktiskt äger.

    Visst - nu har ju inte vi barn men jag är väldigt övertygad om att vi hade kunnat klara oss på under 15000 med barn också. 
    Men alla kan inte leva som ni gör och verkligheten ser inte ut så för de allra flesta.
    3500:- i månaden för en tvåa är en drömsumma för många.
    Jag betalade 2800:- för en etta med kokvrå här i lilla Borlänge och det är ca 20 år sen nu, jag kan inte tänka mig att den kostar mindre i dagsläget.
    Alla kan inte gå eller cykla till jobbet.

    Min svägerska klipper mig (gratis) och de enda produkter jag använder för håret är schampoo och balsam. Men om inte mitt hår ska se ut som svinto så kan jag inte köpa "konsums eget märke" eller liknande.
    Så även om jag inte köper dom allra dyraste produkterna så kostar bara schampoo och balsam ca 200:- i månaden för mig eftersom det går åt såpass mycket till mitt långa hår.
    Och jag vill ju inte klippa mig kort bara för att spara någon hundring i månaden liksom.

    Jag baserade mina siffror i den "allmänna" budgeten på socialnormen och på den reella bostadsmarknaden.
    Och vi är överens om att alla bör kunna spara något.
    Det är summan som du fått fram som jag anser är på tok för hög.

    Men nu kommer vi nog inte längre i den här diskussionen, så jag avslutar detta nu. 
Svar på tråden Tar ni lån för att gifta er?