• yavanna81

    Äktenskapsförord

    fannyohenrik skrev 2012-07-06 02:04:38 följande:
    Måste man ha äktenskapsförord? jag och min blivande är rörande överens om vad som är mitt och vad som är hans. som lägenheten bilarna är hans och hunden och vissa möbler är mitt.

    Jag skulle aldrig vilja ha det som är hans och han skulle aldrig vilja ha mitt om det skulle gå dåligt.

    räcker det inte med att bara säga till varandra att det här är mitt och det där är ditt??

    Nä, man måste inte ha äktenskapsförord. Men det är faktiskt väldigt vanligt at man inte är så rörande överrens längre i en situation där äktenskapsförordet behövs. Har man någerlunda lika ekonomier är det en grej, men om den ena har egendom eller pengar och den andra inte har det så är det smart. Jag tror det är sällan man tar upp möbler och sånt i äktenskapsförord om de inte är extra värdefulla.


     


    Jag undrar också om det är nån som kan reda ut begreppen när det gäller äktenskapsförord? Hur fungerar det med pengar som görs till enskild egendom? Knyts de till något konto eller är det en summa? Vad händer om man tex köper ett hus för dem? Kan man reglera pengar man tjänar under äktenskapet, eller måste man skriva ett nytt äktenskapsförord då?


     


    Bruden85: Man kan skriva den själv eller tillsammans med en advokat, det finns också mallar man kan köpa på nätet för några hundralappar (har inte firmanamn just nu, men googla). Det kostar 275 kr att registrera det hos skatteverket, vilket man måste för att de ska vara giltliga.


     


     

  • yavanna81

    Nu har jag googlat på det här ämnet. Det verkar finnas tre huvudspår i äktenskapsförord 1) allt man äger nu och som man förvärvar i framtiden är enskild egendom 2) allt man äger vi äktenskapets ingång är enskild egendom 3) specifika saker avtals som enskild egendom (tex en sommarstuga)

    En grej jag också insåg är att även pensionsförsäkringar ingår i giftorätten. Jag jobbar i Danmark där man inte får en mycket låg folkpension och istället privata pensionsförsäkringar betalt av min arbetsgivare. Så vi ska definitivt ha ett äktenskapsförord, annars blir jag av med halva min pension vid en skillsmäsa.

Svar på tråden Äktenskapsförord