• JesFre

    Roliga traditioner.

    På min mammas sida finns traditionen att brudgummen får tån på sina strumpor avklipta på bröllopsfesten  för att han inte ska kunna rymma.
    Nu undrar jag om det finns några andra roliga traditioner ni har i era familjer. Vore kul att läsa Glad 

  • Svar på tråden Roliga traditioner.
  • JesFre
    SofiaK skrev 2012-06-26 14:57:03 följande:

    Ha ha... kul med strumpan. ;)


    Min släkt är delvis tysk och dem har som tradition att när man kommit ut från kyrkan ska man såga isär en stock på mitten som man och hustru. Ska sybolisera att man ska hjälpas åt i ett äktenskap.


    VIlket härlig tradition Glad Finnt med symboliken 
  • JesFre
    caruba skrev 2012-06-26 17:16:44 följande:
    Det är också en dansk tradition, det sker precis efter bröllopsvalsen. Dvs att alla står runt omkring paret medan de dansar var de klappar och långsamt går närmare och närmare brudparet var de till sist fångar in brudgummen och klipper av strumporna.

    Där är det både att det slut att gå på friarfötter men vad jag har förstått så är det en för att svärmor nästa morgon ska kontrollera om strumporna är ordenligt ihoppsydda igen av bruden. Dvs att man är en ordentlig husfru.

    I Danmark så rev man isönder slöjan också, minns det ifrån när jag var barn, (på 80-talet). Men det verkar som att det är en utdöende tradition. (kanske lika bra) Det gör att bruden inte längre skulle vara jungfru efter natten och för att ge lycka..

    Och visst är det tradition att när bruden är ute på tex toaletten så ska alla kvinnor pussa brudgummen och mottsatta. Sista chansen..

    Annars är det kliange i glaset var på brudparet ska under bordet och pussas och trampande i golvet var de ska upp på stolarna och pussas.
    Att det är en dansktradition viste jag då mors sida är från Dannmark.  Vet faktsikt inte om mamma sydde ihop min styvfars strumpor, jag var 8 och tyckte mest det var en väldigt rolig sak att se mina morbröder lyfta upp min styvrfar och klippa hans strumpor.  DrömmerSkrattande
Svar på tråden Roliga traditioner.