• Aniara4

    Jag skulle vilja veta vilken sorts bilder du/ni gillar?

    Alltså, det är ju mer komplicerat än så... Jag gillar bilder med hög kvalitet, estetisk komposition, bra ljussättning, lagom kontraster, bra skärpa precis där den ska vara osv.

    När det gällde bröllopsfoton var det viktigaste för mig fina porträttfoton, som vi tog utomhus före vigseln. Sen passade det bra att fotografen var med även under vigseln, och det var ju inte fel. Något som blev en miss i kommunikationen var att jag gärna hade haft bilder på gästerna, inte minst före vigseln när de samlades vid kyrkan och vi gömde oss i ett rum. Sen tog vi gruppbilder både med de närmaste och med alla gästerna.

    Att ha fotograf med under festen hade varit kul, men det var ingenting vi prioriterade budgetmässigt. Såna avvägningar kommer ju också in, man väljer ju bort en del saker som hade varit kul för att de inte är tillräckligt viktiga för att man ska lägga mycket pengar på det.

    Förberedelserna kände vi inget större behov av att dokumentera.

    Sen tillkommer ju personliga preferenser för hur bilderna ska vara, jag själv är t.ex. en sucker för korta skärpedjup i synnerhet när det gäller porträtt. Fast har man en fin bakgrund kan det ju vara roligt att ha med den på några bilder också. Jag gillar när det är lite "artsy fartsy" och grafiskt snyggt, färgkontraster, vinklar och mönster som ger häftiga effekter och som jag tycker är skillnaden mellan en professionell fotograf och vem som helst som håller upp en kamera och trycker av. Ett starkt bildseende,helt enkelt. Jag tycker också om när det finns ett samspel mellan personerna på bilden och de inte bara har ställt upp sig rakt upp och ner och försökt klämma fram ett stelt leende.

    I verkligheten vet jag inte om alla mina önskemål uppfylldes i våra bröllopsfoton direkt. Man gör ju som sagt också ekonomiska avvägningar, och de allra mest konstnärliga fotograferna brukar ju ta betalt därefter (och en del tar saftigt betalt utan att vara så fantastiska också), så vi valde en duktig fotograf som tog bra bilder, och rymdes i vår budget.

    Studiobilder är inget jag skulle ha valt som förstahandsalternativ, men hade det spöregnat och vi inte hade kommit på några utomhusmiljöer som funkade så...

  • Aniara4
    aviman skrev 2012-06-14 13:51:13 följande:
    Jag gillar mest "reportage"stilen, alltså inte alls uppställda bilder överhuvudtaget. Utan bilder där fotografen fångar naturliga ögonblick mellan brudparet och/eller gästerna.
    Då spelar det heller ingen roll om bilderna är inne, ute eller på vigselplatsen.
    Generellt sett gillar jag också såna bilder mest, och jag smyger själv gärna på folk med kameran när de är upptagna med annat, men just vid tillfällen som bröllop tycker jag det finns en poäng med att också ha uppställda och arrangerade porträtt att sätta på tackkort och förstoringar. Och inte minst att passa på att ställa upp familjen och kanske släkten tillsammans på en och samma bild, när man ändå har alla samlade. Den typen av bilder uppstår sällan spontant!
Svar på tråden Jag skulle vilja veta vilken sorts bilder du/ni gillar?