• Äldre 7 Jun 17:14
    17421 visningar
    23 svar
    23
    17421

    Plocka egna liljekonvaljer att ha som brudbukett?

    Här håller liljekonvaljerna precis på att slå ut. Så om du har otur så är dom överblommade (om säsongen började tidigt det året) eller har inte slagit ut än (om säsongen börjar sent).
    Det är alltid svårt med vildväxande blommor eftersom du inte kan styra tillgången. Så du tar ju en risk...

    Jag har inte haft liljekonvaljer på vårat bröllop.
    Men jag gjorde iordning en häst, vagn och två kuskar (tjejer) som skulle skjutsa ett brudpar för några år sedan.
    Och när det gäller att dekorera med liljekonvaljer så går det åt mycket mer än vad man tror. Och dom är lite värmekänsliga.
    Det tar också väldigt lång tid att plocka om du ska ha mer än till bara själva buketten.

    Tänk på att liljekonvaljer luktar väldigt starkt också, så att många doftallergiker kan inte vara i samma rum som dom. 

  • Äldre 8 Jun 10:41
    #9
    1700tal skrev 2012-06-08 10:07:35 följande:

    Nu gifter du dig ju idag så lite sent påtänkt kanske, men tänkte även nämna att de är väldigt giftiga. Ifall man är känslig för hantering av giftig växtsaft osv...


    Åh.. jag antod att hon gifte sig nästa år eftersom hon frågade om det var rätt tid... Annars borde hon väl kunnat kolla hur liljekonvaljerna såg ut just nu och själv bedöma det tänkte jag...
    Dessutom är 8/6 en lördag nästa år, så det bidrog också till mitt antagande.

    Att dom är giftiga är bra att veta så dom inte hamnar på någon mat exempelvis...
    Men jag tänker mer på den starka doften som kan göra att doftallergikerna inte kan stanna kvar i lokalen eventuellt... 
  • Äldre 8 Jun 16:36
    #12

    Jag bor i Dalarna och här har dom börjat blomma precis nu, men det är mer knoppar än blommor
    Lite svårt att se på bilden kanske, men så här såg det ut på vår övervuxna (läckande och oanvända) jordkällare i går.
    När dom blommar för fullt så är det helt vitt uppepå, men just nu är det nästan bara blad



     
  • Äldre 9 Jun 10:24
    #15
    1700tal skrev 2012-06-09 09:23:09 följande:

    Haha, ja det hade du ju rätt i! Nästa år var det ju!


     


    Ja, doften är väldigt stark och det bör man tänka på för gästernas skull. Men jag ville ändå nämna hanteringen, om man är känslig som jag tex är. Pluggar/jobbar ju med trädgård och vid hantering av giftiga växter får jag flammiga utslag på armarna, kan va lite besvärligt. Men det är ju bara att testa innan.


    Ja det är en bra input. Man ska nog vara försiktig med båda sakerna så att inte gästerna flyr pga att dom inte kan vara i lokalen och TS får utslag eller någon blir sjuk om det har hamnat växtsaft på maten eller tallrikar/glas/bestick
    1700tal skrev 2012-06-09 09:24:12 följande:
    Och vilken fin bild med konvaljerna på jordkällaren!!
    Tack, ja den är rätt fin där den står även om vi inte kan använda den som den är pga fukt och sprickor i väggarna. Få se om vi byter ut hela eller om vi dränerar om. Eller helt enkelt låter den vara och bara har den som en dekoration i trädgården.
    Hur som helst så tänkte jag försöka "hyvla av" hela jordkakan med liljekonvaljerna om vi gör något åt den så att dom inte försvinner Glad 
  • Äldre 11 Jun 14:28
    #18
    passionsblomman skrev 2012-06-11 14:19:13 följande:
    Sedan vill jag inflika att jag tycker att man rent allmänt kan ha lite måttfull inställning till sitt eget plockande vad gäller vilda blommor. Tycker jag själv alltså. Jag ser ofta hur just konvaljer plockas i helt sanslöst stora buketter där man knappt tagit ett enda blad, men verkligen hundratals med stjälkar i en bukett man knappt kan hålla om. Likadant ser jag med gullvivor i området jag bor. Jag tycker det är gamigt och ett sätt att förhålla sig till det vackraste vi har som om "bara jag får det jag kan roffa åt mig så skitsamma hur det ser ut sen"  (observera att jag inte anklagar TS för att resonera så)
    Det skriver jag under på. För tre år sen (när vi precis byggt huset) och vi bara flyttat in lite så där halvt om halvt så tittade jag ut genom matsalsfönstret en dag och såg en vuxen och ett barn som kröp runt på vår jordkällare och plockade blommor.
    Jag öppnade altandörren och bara ställde mig och kollade på dom. När dom tittade upp så frågade jag om dom hade tappat något i vår trädgård. Och fick svaret Oj jaha, jag trodde inte att det gjorde något om vi plockade lite blommor här hon (barnet) ville så gärna göra det och vi brukar plocka liljekonvaljer här.

    Jag kunde inte hålla mig så jag svarade: Vi hade ju tänkt plocka våra konvaljer som växer på vår jordkällare själv då förståss.
    Och får svar: Jaha så vi får inte pocka blommor här? Borde inte allemansrätten gälla?

    Allemansrätt i vår trädgård??? Då kände jag för att skrika åt dom att ta sig ur vår trädgård så fort benen bar dom eller så skulle jag bussa hunden på dom, men bet mig i tungan och sa det lite snällare "ja ni har ju vackra rosor i er trädgård, så jag kanske kommer och plockar lite såna nån dag då"... Då lommade dom iväg
  • Äldre 11 Jun 15:05
    #21
    passionsblomman skrev 2012-06-11 14:50:43 följande:
    Missförstå mig rätt-få människor har nog plockat fler buketter än jag genom åren, så visst tycker jag man ska känna sig fri att plocka. Men med lite ödmjukhet och vördnad för skatterna naturen bjuder.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Plocka egna liljekonvaljer att ha som brudbukett?