• Vi vill till Vietnam! Tips?

  Lör 19 maj 2012 14:39 Läst 7316 gånger Totalt 11 svar
  Charli­e13
  Visa endast
  Lör 19 maj 2012 14:39

  Vi är nästan helt säkra på att vi ska åka till Vietnam på bröllopsresa! Vi gifter oss nu i juli men ska åka först i mars/april 2013!

  Någon som har varit där och kan ge tips på vad vi borde se? Vad gjorde ni? Tips på hotell, stränder, marknader osv?

  Hade ni med er Dong eller Dollar?

  Vi vet i alla fall att vi vill till Saigon (Ho chi Minh) och gå en guidad tur i de där tunnlarna! Men sen vet vi inte riktigt vad vi vill göra, shopping och sightseeing ett tag och sen gärna sol och bad ett tag! Vi har tänkt att vara borta i 2 veckor! :)

 • Lör 19 maj 2012 16:15 #1

  Spännande bröllopsresa!

  Vart ni ska åka beror helt på vad ni har för intressen och vill få ut av resan, Vietnam är stort och har mycket att erbjuda. Eftersom ni ska vara iväg i två veckor och vill till Saigon skulle jag rekommendera att hålla sig i de södra delarna av landet. Man vill ju inte spendera halva tiden på resande fot. Skulle ni få för er att åka norrut är dock Halong Bay otroligt vackert, det finns också möjligheter att vandra bland risfälten och bo hos byborna i Sapa-dalen.

  Tar man sig in från kusten i centrala Vietnam kan man komma till Dalat, som kallas "Vietnams Venedig". Det är väldigt romantiskt på våren med de blommande körsbärsträden och vinodlingarna med utsikt över bergen. Finns också vattenfall att bada i i närheten. Det är kallare där än vid kusten och söderut så packa en varm tröja för vårkvällarna om ni åker hit!

  Bestämmer ni er däremot för att hålla er i de sydligare delarna av landet och undvika onödig transporttid finns det fina stränder på Phu Quoc. Ön ligger vid sydvästkusten, har egen flygplats och har blivit mer populär bland turister som tröttnat på Thailand de senaste åren, tack vare sina långa vita sandstränder och bungalows med utsikt över havet. Det är ganska lugnt där, väldigt romantiskt om man vill helst vill njuta av varandra och havet. Skulle ni vara mer äventyrliga av er är fiskestaden Mui Ne att rekommendera. Den består egentligen bara av en två mil lång strand med hotell och är känd för kite-surfing (vindsurfning med en slags fallskärm) och röda sanddynor.

  Jag skulle rekommendera att hålla sig borta från städer som Nha Trang vid en romantisk resa. Det finns fina stränder men är fullt av festande turister. Var försiktiga med att boka guidade turer också. Vi tyckte att det kändes bättre att resa runt på egen hand eftersom man annars ofta blev runtvallad som får (vi hade en väldigt spännande guide på resan i Halong Bay som reagerade genom att skrika "This is time for sleep, you sleep now, swim later!" om och om igen när alla på båten frågade om vi kunde bada en stund på eftermiddagen). De flesta hotell hjälper till med biljettbokning och tips när man vill resa vidare.

  Lycka till!

 • Lör 19 maj 2012 20:17 #2

  Var i Vietnam över jul 2010. 4 nätter i Saigon och resten av resan på ön phu Quoc. Jag kan verkligen rekomendera den resan som bröllopsresa! Äventyr och shopping får man i Saigon på Phu Quoc får man lugn och ro, långa ödsliga stränder utan turister och strandförsäljare. Supergod mat! Vi var 8 i mitt sällskap som reste och ingen blev dålig i magen. Riktigt billigt, en kväll i Saigon åt vi middag med öl för 80 kr för alla 8 personer! Shoppingen är också super billig. Vi fick tips om ett shopping center som heter Saigon square, när vi var där såg vi inte en enda turist, och inget prutande, allt var redan sjukt billigt! Ta en taxi dit när ni är i Saigon. Alla är väldigt dåliga på engelska. Tom. dom som jobbar på hotellen, tog ett tag att förstå deras nasala engelska. Det gick inte att växla till Dong i Sverige när vi åkte, så vi tog med oss lite dollar, resten tog vi ut i bankomater när vi var där. Fanns flera bankomater på Phu Quoc också. Vi bodde på Thien hai son när vi var på Phu Quoc, fina bungalows alldeles vid stranden. Kanonbra mat på hotellet och på de små restaurangerna ute på gatan. Hyrde moppar och åkte runt en dag, var till ett vattenfall och badade, på snorkelutflykt och såg bläckfisk, sjöhästar mm. Har ingenting negativt att säga om Vietnam, det bästa resa jag varit på! Lycka till!

 • Charli­e13
  Visa endast
  Lör 19 maj 2012 22:45 #3

  Åh vad bra tips ni har! 

  Vi hade faktiskt tittat på Nha Trang, men då ska vi nog hålla oss bort därifrån! Och vi kommer nog hålla oss där i söder så Phu Quoc låter perfekt! Jag har hört att just tunnlarna är bra att ha guide i, annars struntar vi nog i det!

  Shopping centret ska jag lägga på minnet!! Var det bra väder där i december? Vi överväger nämligen för och nackdelar jul vs påsk!

  Ni har inte tips på hotell och liknande? Behöver man boka i förväg eller kan man kanske boka de första nätterna i förväg och sen leta vidare när man väl är på plats? Vad tror ni?

 • Charli­e13
  Visa endast
  Lör 19 maj 2012 22:50 #4

  Jo, är det svårt att hitta/ta sig fram?

  Taxi, är det dyrt där? :)

 • Lör 19 maj 2012 23:08 #5

  Det är nästan omöjligt att ta sig över gatorna i Saigon. Och vi tyckte att det var jättesvårt att hitta. (Väldigt stor stad.) Vi tog taxi överallt. Taxi kostar ingenting. Ingenting kostar :) på Phu Quoc tog jag en timmes massage varje dag. Kostade kanske 30:- Tror det kan vara bra att boka hotell på Phu Quoc innan om ni vill ha strandnära och fint. I december var det jättefint väder. Regnade ingenting. Temperaturen låg nog på runt 30 grader. Två i vårt sällskap var på en guidad resa till tunnlarna och till krigsmuseet. Man får se väldigt hemska saker, så om man är känslig så kan jag inte rekomendera det. Jag mår dåligt ännu bara när jag tänker på vad dom berättade och hade tagit kort på.

 • Lör 19 maj 2012 23:41 #6

  Tunnlarna är nog bäst att ha guide till, vet knappt om det ger så mycket att ta sig dit utan det. Det kan bara vara bra att veta att nästan alla hotell erbjuder guidade turer till i stort sett allt i närheten, och oftast är det roligare att åka på utflykter i eget arrangemang.

  Det är enkelt att ta sig runt, även om trafiken kan vara rätt så skrämmande iband Flört. Men förbindelserna mellan alla städer är bra och som sagt, de flesta hotell säljer biljetter och hjälper en med bokning när man vill vidare. Åker man buss och bokar genom hotellet kommer bussen oftast förbi och hämtar upp, så man behöver inte oroa sig för att leta efter bussterminaler. Vi var nog ca en månad i Vietnam förra sommaren och hade då inte bokat några hotell eftersom vi anlände från Laos där vi hade begränsad tillgång till internet (vi började resan i Kambodja). Det var inga problem att hitta bra ställen att bo på. Vill man göra resan smidigare och vet vilka datum man tänkt tillbringa på olika orter är det dock nog ingen nackdel att boka boende innan ankomst. De flesta hotell erbjuder gratis hämtning vid flyg- och bussplatser, så det underlättar absolut. Taxi är billigt, så länge man försöker se till att åka med seriösa bolag. Det kan vara en fördel att köpa en updaterad Lonely Planet innan ni åker, de brukar ha bra information om vilka taxibolag som är "säkra" (och mycket annat matnyttigt också för den delen!).

  Har nog tyvärr inga bra tips om boende eftersom vi var ute på äventyr och hellre bodde billigt och charmigt än fint och romantiskt. Men sök på någon av de stora sajterna (typ hotels.com) så hittar ni massor att välja på och bra recensioner att förkovra sig i.

  Nu var vi som sagt där sommartid, men det kan vara bra att känna till att Sydostasien har tre årstider: "kallt" ca november till februari, detta är den tid de flesta brukar vilja resa då det påminner mer om europeisk sommar och ofta är ganska torrt. Den varmaste perioden är mellan april och maj och regnperioden stäcker sig från juni till oktober. Enligt våra guidböcker har den västra delen av landet bäst väder mellan oktober och mars. Fast det var ganska häftigt att vara där under monsunperioden också och vi fick en hel del sol då med.

 • Charli­e13
  Visa endast
  Lör 19 maj 2012 23:46 #7

  Ni är underbara! Vad gjorde man innan BT?! har googlat som en galning, men ni kommer ändå med bättre svar!! Det blir nog att åka över jul/nyår nu när jag läser vad ni skriver!

  Guidade turer etc, helgdagar? Hur fungerar det? Är det några viktiga helgdagar man behöver känna till som infaller i slutet av dec/början av jan?

 • Lör 19 maj 2012 23:54 #8

  Kan tillägga att efter vistelsen i Hanoi tyckte vi att Saigon var superenkelt att ta sig runt i. Vi gick i stort sett överallt och det tog inte särskilt lång tid, fanns dessutom trottoarer att gå på (till skillnad från i Hanoi) så när man väl lärt sig systemet för att ta sig över gatorna funkade det bra. Den biten tog å andra sidan ganska lång tid att vänja sig vid så jag förstår verkligen vad Mariem menar!

  Egentligen handlar det om att det inte finns några trafikljus och ingen bryr sig om vilken sida av vägen de kör på så det kommer vespor och bilar på alla håll omkring en. Tricket är att gå i en lugn takt och hålla riktningen, då anpassar sig trafiken omkring en. Man ska inte göra någonting oväntat som att tvärstanna eller springa, även om det är just det som är impulsen när ett fordon är på väg rakt mot en. Vill man inte ge sig på det är det dock som Mariem säger: taxi är billigt och enkelt att få tag på.

 • Charli­e13
  Visa endast
  Sön 20 maj 2012 00:01 #9

  Nu har jag kollat runt lite till och min nästa stora fråga är: HUR TUSAN TAR VI OSS FRÅN Saigon till Phu quoc?


   


  Vår plan är nämligen att börja med sol och bad i phu quoc och sen shoppa och kolla runt i saigon innan vi åker hem! Tips på hur vi gör?!

 • Sön 20 maj 2012 00:14 #10

  Kul att någon kan ha nytta av ens erfarenheter!Glad

  Din senaste fråga är lite knepigare dock. Vi var riktigt trötta efter flygresan när vi anlände i Kambodja med tidsomställningen och allt så jag hade nog inte velat sätta mig på en buss i flera timmar just då. Det kan därför vara en idé att fundera på att boka en hotellnatt i Saigon första natten och så bege sig till Phu Quoc morgonen därpå. Annars bokar ni bara ett inrikesflyg mellan Saigon och Phu Quoc och byter direkt vid ankomst utan att åka in till staden överhuvudtaget. Vietnam airlines flyger exempelvis den sträckan och det är väldigt billigt jämfört med europeiska flygpriser. Det går att boka biljetterna innan avresa så har ni allt ordnat: www.vietnam-airline.com

  Måste säga att jag blir sugen på att resa tillbaka nu när man minns allt. Det kommer nog att bli en fantastisk bröllopsresa, bra val!

 • Charli­e13
  Visa endast
  Sön 20 maj 2012 00:34 #11

  Tack för alla superbra svar!! Ska ta tag och börja planera/boka direkt efter bröllopet! it's gonna be awesome!!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll