Inlägg från: aniara |Visa alla inlägg
  • aniara

    Vi får inte för prästen....

    Aniara4 skrev 2012-05-19 11:21:33 följande:
    CJIGBG skrev 2012-05-19 07:28:37 följande:
    Precis som du redan fått svar, ja det är prästen som bestämmer detta, precis som han/hon bestämmer vad som är ok under gudstjänsten. Det är lätt att glömma att en vigsel är en gudstjänst som följer vissa regler och rutiner och att prästen är den som är ansvarig för gudstjänsten och inte brudparet.
    Precis. En kyrklig vigsel är en gudstjänst, som prästen ansvarar för. Och vill man inte respektera kyrkans värderingar (inklusive jämställdhet och såna mossiga idéer som att båda i paret ingår äktenskap frivilligt och på samma villkor) och ha en gudstjänst som prästen kan stå för, så går det utmärkt att gifta sig borgerligt.

    Eller som sagt leta runt tills man hittar en präst som är tillräckligt mesig för att ge avkall på sina och kyrkans värderingar, om man tycker att det känns bra.
    Håller med min alltid lika kloka namne till 100 %!
  • aniara
    Lillis82 skrev 2012-05-21 21:25:34 följande:
    Hur många av er som är emot att pappan lämnar över bruden, kommer få en morgongåva?? Ni vet väl om att det är en sorts "betalning" av mannen till frun som tack för hennes oskuld vilket även hänger ihop med själva brudöverlämningen. Tycker det är konstigt att man tycker det är ok med en sida av en tradition men inte den andra..
    Nja. Morgongåvan var en slags försäkring för kvinnan eftersom maken var den som skulle försörja henne, och om han förolyckades skulle hon ha något att leva på. Det är en väldig skillnad i symboliken i det och i brudöverlämning, även om sederna hänger ihop.

    För övrigt skulle jag hemskt gärna vilja höra om någon som är för överlämning men där mamman/en kvinnlig släkting är den som får lämna bort sitt barn. Eller en överlämning där kvinnan står inne i kyrkan och väntar och mannen är den som kommer tillsammans med sin förälder utifrån. Först när det händer anser jag att överlämningen har mist sin gamla betydelse. Jag personligen har aldrig hört om det och jag undrar verkligen varför det inte sker om nu överlämningen inte längre har med de gamla traditionerna att göra. Tar fäder bättre hand om sina döttrar än vad mödrar gör? Knappast!
  • aniara

    Josefin och Annelie - kan ni verkligen inte ta till er att det inte handlar om att bevara gamla traditioner utan om jämställdhet och jämlikhet? Jag tycker det är obehagligt med kvinnor som så aktivt propagerar mot sin egen jämställdhet och myndighet.

  • aniara

    Heja knyttan och alla ni andra tjejer som kämpar FÖR jämlikhet och MOT könsroller!

  • aniara

    Anneli: du tycker inte att det är lite egoistiskt att säga att du inte behöver kämpa för jämställdhet för att du har det bra? Vad sägs om att kämpa för dina barn, dina kommande barnbarn, dina vänner, dina elever? Världen blir så himla tråkig när man bara bryr sig om sig själv. Jag är universitetsutbildad med bra jobb, bra karriärmöjligheter och lön över medel. Jag ser trots det att vi inte lever i ett jämställt samhälle och att vårt samhälle kryllar av osunda könsroller. Som att mannen ska vara stark och beskyddande och kvinnan snygg och inte för burdus. Som att omanlig är ett skällsord liksom våp och kärring. Det finns väldigt mycket jag kan skriva men om du inte vill vara med och kämpa för kvinnors sak utan väljer att köra solo så kan jag inte göra något.

  • aniara
    Anneli256 skrev 2012-05-24 06:28:00 följande:

    Enligt mig så har även alla rätt till sin egen åsikt.. så länge den inte kränker någon annan.. o min åsikt är att om man önskar brudöverlämning..och prästen tycker det är ok.. Så tycker jag att man ska få lov att ha det... och som jag skrev tidigare.. Så har kyrkan också uppenbarligen den åsikten att det är en överenskommelse mellan brudparet och prästen.. eftersom dom inte förbjudit det hela...Eller???


    Jämställdhet uppnås inte genom förbud utan genom attitydsförändringar. Varje präst är en egen individ som har rätt att markera vad hen står för (så länge det inte bryter mot Svenska Kyrkans regler och policies). Det finns inget tvång inom Svenska Kyrkan att präster måste vara feminister/humanister, precis som det inte finns något tvång om det i samhället. Det är inte heller prästens skyldighet att göra hens församling till feminister/humanister. Det är vårt eget förbaskade ansvar att jobba för en bättre värld!
Svar på tråden Vi får inte för prästen....