• Daludd
    Äldre 30 Apr 22:44
    88508 visningar
    15 svar
    15
    88508

    Vegetariskt alternativ att ha till potatisgratäng?

    kallt? varmt?

    Champinjonbiffar ca 18 st (beror på storleken ni gör...):

    en papperspåse champinjoner full,
    två burkar svarta bönor
    1 deciliter röda linser
    1-2 dl riven ost (kan uteslutas)
    grönsaksbuljongtärning
    peppar
    potatismjöl

    Hacka champinjonerna fint/smått och stek dem i lite olja, ordentligt så att de får färg (det tar ett tag, allt vatten åker ur dem först). Tänk på att mängden minskar rätt rejält så var inte rädd för att ha i mycket. Koka en dl röda linser till de är mjuka (ca 10 min? kolla på paketet), häll av ev. vatten om det inte sugs upp av linserna ordentligt. Ha i en grönsaksbuljongtärning och låt den smälta. Ha i bönorna så de blir ljumna/varma och stöt lite med en potatisstötare. Vissa av bönorna blir mosade, andra förblir hela - det är bäst! Blanda med svampen i en stor bunke, salta och peppra och låt svalna en timme. Ha i 2 msk potatismjöl och känn efter på smeten så att den håller ihop. Ha inte i för mkt potatismjöl - det smakar illa, smeten blir fastare när den svalnar. Ha i en dl riven ost eller två, om biffarna inte ska passa veganer. Blanda runt ordentligt och smaka av så att salt och peppar-nivåerna är bra. Forma biffar och stek i en varm panna med lite olja.

    Självklart kan man smaksätta biffarna på olika sätt, t.ex. är timjan mkt gott i!
    Det tar en stund att göra dessa, men det är väldigt billigt, gott och ser dessutom aptitligt ut med sin bruna och mörka färg så passar det bra som köttsubstitut till t.ex. potatisgratäng. (Det är tråkigt som vegetarian att få potatis-baserade biffar till potatis....)

    Jag hittade på dem för några år sedan när jag tröttnade på alla potatisbiffar ;) Dessutom är de rätt bra i proteinvärde!

  • Daludd
    Äldre 30 Apr 22:45
    #3

    glömde säga, du kan steka allt detta och förvara i kyl eller frys (frys med smörpapper mellan lagren i burkarna) och sen är det bara att värma i form eller på stor plåt i ugnen)

Svar på tråden Vegetariskt alternativ att ha till potatisgratäng?