• Äldre 15 jun 17:15
  12081 visningar
  16 svar
  Inlägg från passionsblomman Visa alla inlägg
  16
  12081

  Sensommarblommor?

  Jag tycker det känns som om olika personer undrar lite olika saker, så jag svarar på två saker:

  Vad som finns att hitta utomhus i natur och trädgård en viss tid på året är väldigt svårt att svara på, av flera orsaker

  1) landet är väldigt avlångt och går över flera olika breddgrader. det som nu blommar i skåne och småland har inte kommit än i norra delarna av landet.

  2) olika sorters växter trivs på helt olika jordar. Var man bor och hur växtförhållandena ser ut spelar alltså in även här. På en plats kanske det växer prästkragar och klöver, medan det någon annanstans mest är hundkäx. man får reka där man tänkt plocka.

  3) Vårt växlande klimat gör det hela nästan hopplöst att veta. En varm och torr sommar har det mesta blommat över vid midsommar-och det kan faktiskt vara svårt att hitta så värst mycket i blomväg i naturen då. Ett svalare år ser helt annorlunda ut.

  Summa summarum vad gäller vilda växter, så är mitt råd att om vissa färger är viktiga, inte förlita er helt på naturen, utan beställa lite buntar av en florist. Blommor med ängskänsla finns att få tag i och det kan vara skönt att ha en bas att bygga utifrån. Om ni ska plocka själva för kostnadens skull, så använd er av blad och annat grönt som grund för att slippa leta och jobba ihjäl er. Sist emen inte minst: Plocka allt-i synnerhet det som ska vara till ev brudbukett dagen innan (senast). Dels tar det längre tid än ni tror och dels behöver blommorna dra vatten i ett dygn för att ha god hållbarhet. Rent kallt vatten och helst inga bladdelar i vattnet, så blir det bra.

  Är det istället frågan vad man får tag i i blomsterbutiken i augusti, så är svaret att då börjar höstens växter komma in, men ännu finns sensommaren kvar. Dahlior, astrar, gladiolus, crocosmia, solrosor och andra blommor typiska för säsongen är fina då. Samtidigt finns faktiskt det mesta, som rosor, liljor och annat som är i säsong året runt, utom det som verkligen är typiskt för vinter/vår. Tänk alltså inte ranunkler, tulpaner och andra lökväxter.


  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • Äldre 16 jun 00:05
  #9
  Picnick i det gröna skrev 2012-06-15 20:15:14 följande:
  Supertack för utförligt svar! Vissa saker hade jag tänkt lite på, andra hade jag inte en tanke på. Det med det avlånga landet är ju helt uppenbart, men inte hade den tanken slagit mig direkt Solig

  Superbra tips på den egna buketten, att plocka den dagen innan.. Tänkte inte riktig på det! TACK!!
  Hoppas på många blommor här då, för helst vill jag ha en egen.. annars får jag gå till florist och köpa nåt enkelt :)
  Så lite så!

  Ett tips kan ju vara att snabbt som attan försöka få tag i ett par påsar med luktärtor, som är en lättodlad och tacksam blomma i där du lätt hittar olika lila och vita nyanser. Det är bland det ljuvligaste jag vet att ha luktärtor i brudbinderier. Dessvärre kan man inte köpa dem som snitt så sent på året, men i trädgården blommar de ju då. Jag brukar avråda från att odla själv eftersom det är rätt svårt att få det att blomma i rätt tid, få nog mycket etc, men just luktärtor är lätta och dessutom blommar de vidare så länge man plockar buketter och inte låter dem bilda fröskidor.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • Äldre 16 jun 10:20
  #11
  Milja skrev 2012-06-16 07:21:52 följande:
  Luktärtor låter ju som en superidé! Tack!
  Just ja-det var ju du som efterfrågade just lila!

  Ja, underbara är de-men skynda dig att få tag i och så dem, för det är mer än hög tid. Kolla om du kanske tom kan hitta någon krukka med redan sådda att komplettera de egna fröna med.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • Äldre 30 jun 14:13
  #13

  Kaprifol fungerar alldeles utmärkt i binderi. Glad 
  När det gäller bilder, så lägger jag aldrig ut bukettbilder i forumet, pga de stränga reklamreglerna. Även om jag vare sig är anställd eller arbetar som egen just nu, blir känslan och intrycket lätt att man gör reklam för sina egna intressen genom att visa egna arbeten. Och det är ju hart när omöjligt för er andra att veta vilka bilder som är egna och inte. Så, bilder delar jag inte ut, tyvärr.


  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • Äldre 30 jun 18:03
  #15
  Picnick i det gröna skrev 2012-06-30 17:08:01 följande:
  Ah, nä, jag tänkte mer om någon här på BT hade haft det i sin bukett och ville visa, eller om nån kunde tipsa på nån länk där det fanns etc.
  Har läst tidigare att du Passionsblomman, är florist(väl?), och vet att man då får vara försiktig med bilder osv^^.
  Jag förstår. Fast det är frustrerande ibland, när jag lätt hade kunnat visa, men inte kan/får/vågar. Eftersom just Kaprifol inte är en blomma man  ser i handeln, så är det kanske inte så jättelätt att hitta någon som redan är gift och hänger kvar här och har bilder men har du tur så...
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Sensommarblommor?
Logga in
Bli medlem