• Dejli

    Äktenskapsförord - hur gjorde/gör ni?

    Anneli256 skrev 2012-04-03 15:02:14 följande:

    Eller ja äktenskapsförord vet jag inte riktigt om det kallas snarare testamente kanske i så fall. Men saken är den att både jag och min m2b har barn sedan tidigare. Har inga gemensamma barn och det lär inte bli några heller. Vad vi tänker mest på är kanske inte om vi skulle separera utan i det fall någon av oss skulle gå bort. I det fallet så har barnen arvsrätt. Min m2b har två barn som är under arton vilket mest troligt hade inneburit att deras mamma hade gått in som deras vårdnadshavare för att ta hand om deras rättigheter.


    Vi har för avsikt tex att köpa någon typ av gemensam bostad hus eller lägenhet tex inom snar framtid. Vår önskan är att om någon av oss skulle gå bort.. att barnen oavsett om det gäller mina eller hans så skall deras arvsrätt inte utfalla förrän den dagen vi är borta båda två. Dvs att den efterlevande sitter i orubbat bo.


    Har sett skräckexempel på ovanstående där särkullbarn gått in och plockat massa saker.. tom ett fall där dom tog vigselringen från hustruns finger (deras avlidna mamma) och sålde.. inte som minne..utan för att sälja. Jag vill inte tro detta om varken mina eller min m2bs barn..men det finns aldrig några garantier..o som sagt var dessutom innan dom är arton så är det ju vårdnadshavaren som företräder dom ( om jag förstått det rätt)


    Fast hälften av din mans tillgångar kan han inte testamentera bort, de går till särkullbarnen på en gång (om de inte låter dig behålla för att de är snälla), så den andra kan aldrig kräva att sitta i orubbat bo om inte alla barn är gemensamma. Alltså kan ni inte skriva det i ett testamente mer än som en önskan.

    Om jag var särkullbarn till din man och inte hade några halvsyskon i er familj så har ju jag ingen som helst anledning att behålla kontakten med dig, rent krasst, jag kanske inte ens tycker om dig om man ska vara hård.

    Varför skulle jag då vara schysst och låta dig sitta i kanske 30-40 år på en tillgång (som ett hus t ex) som är delvis min och som kanske tappar i värde under tiden. Jag har ju rätt till 25% av allt som är ert gemensamma om din man (och i exemplet min pappa) äger, dvs hälften av det som är hans, vilket är häflten av det hela.
Svar på tråden Äktenskapsförord - hur gjorde/gör ni?