• 1700tal

    Att smälta guld.. Hjälp mig!

    Vi lämnade oxå in rätt mkt guld och de gjorde klart för oss att man "byter in" guldet, inte gör om exakt samma guld som man lämnar in. Vår guldsmed påpekade också att man inte kan göra om vitt guld till rött och tvärtom (vi lämnade in vitt guld till våra ringar i rött guld) utan det är endast ett inbyte. De ville vara ärliga med hur det gick till eftersom jag berättade att det var 3 generationers guld. Det hade ett sentimentalt värde för oss men det var inte samma guld. Tydligen är det många guldsmeder som påstår att det är samma guld som bara "görs om", men så är oftast inte fallet... Bara så man är medveten om hur det går till... 

  • 1700tal
    Green skrev 2012-03-31 19:41:19 följande:
    Vår guldsmed var också tydlig med den informationen som tur är.
    Det går säkert att få exakt samma guld tillbaka men då blir det ju en helt annan hantering och kostnaden för det vill jag nog inte ens tänka på?!
    Vid de efterfrågningar jag gjorde hos mindre guldsmeder som påstod sig ha möjligheter att bearbeta det faktiska guld man har med sig så började arbetskostnaden på 5000 kr (för en helt vanlig slät guldring utan stenar) och uppåt, vilket låter ganska rimligt ur ett företagsekonomiskt perspektiv. 
Svar på tråden Att smälta guld.. Hjälp mig!