• passionsblomman

    Vilka "regler" gäller för möhippa?

    Om man ska titta på vad en möhippa egentligen är för typ av tillställning, så blir svaret att:

    Du ska talas vid med de vänner du känner till och fråga "vill du vara med och ordna med möhippa för XX?". Eftersom man faktiskt inte kan bli bjuden på en hippas (såvida meninte är bruden då). Det är en fest som vännerna gemensamt ordnar och utifrån vilka man är-och vem bruden är, så ställer man till med en fest för att fira henne.

    Det behöver alls inte ha något som helst att göra med huruvida man själv ärbjuden på bröllopet. Om man inte är det, kanske man ännu hellre vill vara med-för att få anledning att fira av bruden. Det är heller inte självklart att bara för att man är bjuden till bröllopet, vill/kan/borde man gå på hippan.

    Egentligen är det alltså så att "alla som vill" har "rätt" att vara med och ordna möhippa.
    Det är heller inte osannolikt att en brud idag kan få fler än en hippa, då man kan ha väldigt skilda kompiskretsar, utspridda över land och rike.

    Däremot är det ju så att det skett en rätt stor förändring i hur hipporna numera utformas. Det har

    *blivit betydligt mer exklusiva och påkostade arrangemang, som inte längre hålls över en kväll, utan allt oftare sträcker sig öer närmare ett dygn-eller tom hela helger. Ganska ofta är det rejält dyrt att delta i det som ett fåtal av de närmsta vännerna bestämt.

    *Eftersom det ofta blir just dyrt, händer det inte så sällan, att man nästan blir tvingad att anmäla sitt deltagande och ibland tenderar dessa huvudarrangörer att bjuda in så många de kan för att få ner kostnaden /person. Utan att de övriga inbjudna har något att säga till om. Det tror jag är en anledning att man ofta numera bjuder in ala kvinnor man vet om är bjudna till bröllopet.

    *Hippan liknar ofta mer en förfest till själva bröllopet än en avskedsfets från de gamla vännerna. Fördelen med det, är ju att olika personenr som ska på bröllopet har chans att bekanta sig och får gemensamma roliga minnen inför bröllopet, vilket kan leda till en mer uppsluppen bröllopsfest framöver.

    *mödrar har traditionellt sett inte haft något som helst med hippan att göra. Förr var ju bröllopsfesten brudens föräldrars ansvar, så hippan var säkerligen mer av "kompisarnas fest" mindre formell och mer party än själva bröllopsfesten. Och det har inte alls varit så att det varit tärnornas ansvar, utan det var alla vänners gemensamma grej.

    *det har -precis som med allt annat i bröllopsgrejen-gått mer och mer mot att bruden själv är med och petar i hippan, både med uttalade krav på allt möjligt likväl som med bestämda "önskemål" och detaljerade listor på vilka som är välkomna på hennes hippa. En konstig vridning som dels kommer av att hipparrangörerna ofta behöver kontaktuppgifter,alltås frågar bruden, plus faktumet att man numera bestämmer allt själv och vill ha detalkoll på det mesta.

    Kvarstår gör ju faktumet att "man gör som man vill"

    men allmänt är det mitt råd, att fundera noga över vem bruden är som person och ordna med en festlig kväll/dag utifrån det. Passar det bra i hennes värld att få veta i förväg ett datum, så är det ju inget fel med det. Jag skulle slå ett slag för att satsa mer på gemenskap och mindre på tusen aktiviteter som kostar skjortan. Alkohol är väl verkligen inget man måste ha med! Vad man måste, är att fokuera på trevligt och minnesvärt för bruden tycker jag!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Pascha, nej det tycker jag inte att man kan. För då är dtet ingen möhippa i sin egentliga bemärkelse.
    Jag tycker hela vitsen är att det just är vännernas grej, den där enda som inte styrs av bruden. Något som också ska vara frivilligt och en överraskning.

    Jag menar inte att förminska dina känslor och längtan efter just en hippa, för det förstår jag att du tycker vore roligt. Men saken ligger-och ska ligga-hos dina vänner.

    Om du har så splittrad grupp vänner, finns det då ingen möjlighet att du kanske får fler än en  variant av hippa?
    Någon lite närmre vän du kan prata lite med om saken? Typ att du hör många oroa sig att de ska bli utskämda, medan du isåfall oroar dig mer över att det inte ska bli någon hippa alls...

    När det gäller firande i ditt liv för övrigt, kommer du att få gott om chanser att ställa till med fest och slå på stora trumman. Är förresten inte själva bröllopsfesten ett sådant tillfälle? Det är den festen du själv ska fokusera på just i nu tycker jag.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Vilka "regler" gäller för möhippa?