Inlägg från: Mallis12 |Visa alla inlägg
  • Mallis12

    Baka egen bröllopstårta

    Ska nog baka en egen liten tårta till mig och min blivande, men eftersom vi gifter oss på Mallorca (i smyg utan släkt och vänner) så kommer jag baka den så vi kan äta den innan vi ska ta tåget mot flygplatsen, eller kvällen innan :) 

  • Mallis12

    Jag har fixat ihop eget recept, utan glykos. Alla ingredienser finns i vanlig matbutik och den sockerpastan fungerar bra, lite kletig i början så man får knåda in en del florsocker. Fast köpt är såklart lättare att arbeta med fastnar inte lika lätt på bordet.

  • Mallis12
    Detta behöver du
    1msk gelatinpulver
    4msk kallt vatten
    1msk matolja
    1½ dl vit baksirap
    ca 15 dl florsocker

    Gör så här
    Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.
    När gelatinet har löst sig helt i vattnet, lägg i oljan och sirapen.
    Häll upp florsockret i en stor skål och häll i vätskeblandningen.
    Blanda sedan för hand eller med en hushållsmaskin, ej elvisp.
    När blandningen är någorlunda fast och inte alltför kladdig, ta upp och knåda tills den är slät. Tillsätt lite mer florsocker om det behövs men hellre för lite florsocker än för mycket.
    Vira in degen ordentligt i plastfolie, förvara sedan detta mörkt i en lufttät burk och låt degen vila där någon dag innan den ska användas.
    Förvaras i rumstemperatur och håller minst en månad.
  • Mallis12
    Tveket skrev 2012-07-15 21:27:09 följande:
    Det lutar år att jag kommer baka våra bröllopstårtor själv men undrar hur ni gör för att få tårtorna att se lite mer exklusiva ut? De tårtorna jag brukar göra täcker jag alltid med vaniljvisp men det känns så trist. Nåt förslag på hur man får en lite lyxigare känsla på tårtan? Försökte en gång att täcka tårtan med ett marsipantäcke men fick inte till det så snyggt. Marsipanen köpte jag på ica men tyckte väl inte att den smakade jättegott... Gör ni egen marsipan? Vad har ni för dekorationer?
    Något du kan göra att att köpa eller göra sugarpaste/sockerpasta, det är liknande marsipan men mycket vitare i färgen (och mycket sötare i smaken) fast man använder det på samma sätt och är mycket lättare att arbeta med.
    Kavla inte ut för tunnt, då spricker den lätt, spackla tårtan innan med smörkräm (grädde får den att svettas så tar du grädde så får du inte glömma att  pensla på smör på sugarpasten)

    När du lagt på den arbetar du från mitten och ner till kanterna försiktigt. Det är följsamt så är du fördiktig så slipper du veck längst ner.

    Dekorationer kan du göra lätt om du vill ha söta rosor, jag tycker ribbon roses är väldigt fina, och de är lätta att göra!

    ">



    Pastafärger är bäst att använda om du vill färga sockerpastan, den är väldigt dryg men kostar mer än karamellfärg. Du kan använda karamellfärg med men sockerpastan kommer att bli kladdig. 
  • Mallis12

    Det blir väldigt sött, speciellt om man gör egen sugarpaste för den innhåller mest florsocker, receptet skrev jag ut i denna tråd för några timmar sedan :)

    Färdigköpt kostar runt 50kr för 500g som räcker för en tårta på 24cm, blir över för att kunna dekorera med det.
    Man kan smaksätta smörkrämen också!

    http://www.presentodekor.se/webshop?page=shop.browse&category_id=16
    http://www.kakburken.se/index.php?cPath=75_76
    Pastafärger
     
    http://www.kakburken.se/index.php?cPath=82_323
    http://www.presentodekor.se/webshop?page=shop.browse&category_id=17
    Färdig sugarpaste 

  • Mallis12

    Självklart kan du göra tårtorna dagen innan :)
    Ofta när man bakar en tårta så blir det ju över till dagen efter, och då är den ju lika fin och god ;)


Svar på tråden Baka egen bröllopstårta