• AnnaIda

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    SoonToBeBride2013 skrev 2013-02-05 16:24:14 följande:


    Jag kommer att behålla mitt efternamn och han kommer att behålla sitt! :)


    Vi har båda ovanliga och fina efternamn och ingen av oss ville ge upp sitt, så det fick bli så :) När vi får barn i framtiden kommer de därför att få bådas efternamn.


     


    Av egen erfarenhet är det inte roligt med två "efternamn"... men det är såklart olika och detta är min uppfattning av det.


    Jag fick automatiskt min pappas efternamn Nordin när jag föddes (de är inte gifta) men hade under alla år mammas efternamn som "mellannamn" - Silfversten. (mao trodde jag att jag hette Silfversten Nordin i efternamn men använde hellre Silfversten som efternamn om någon frågade - vilket såklart blev helt fel eftersom det var som att säga att jag hette Sophia i efternamn)


    I vuxen ålder ansökte jag om att få mammas namn som mitt riktiga efternamn och pappas tog jag tyvärr bort bara för att jag alltid hatat krånglet med att ha två namn.


    Med andra ord så har jag alltid hetat Nordin men alltid velat heta Silfversten, att ha båda krånglade bara till det för mig under uppväxten eftersom Silfversten faktiskt bara var ett mellannamn precis som Sophia...


    Kanske värt att tänka på inför kommande barn. Att det faktiskt bara blir ett av era namn som kommer vara barnets riktiga efternamn och sedan kan han eller hon såklart ha det andra som mellannamn men att det kanske inte alltid är så "bara". :)

  • AnnaIda
    sommar2014 skrev 2013-03-07 12:33:05 följande:
    Sophia, Helena, Anna etc är INTE mellannamn utan förnamn! Sedan är ett av ens förnamn tilltalsnamn, men övriga förnamn ("andranamn") är också förnamn, ej mellannamn! Ex har kronprinsessan fyra förnamn: Victoria Ingrid Alice Désirée, varav ett är tilltalsnamnet.

    Mellannamn är alltid av "efternamnstyp" (Persson, Wikström, Berg).
    Tack för rättelsen, det stämmer såklart, men nu var det ju faktiskt inte frågan om vad som var förnamn eller ej utan vad som klassas som efternamn och som var kontentan av mitt inlägg till soontobebride2013 :)
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...