Inlägg från: Lyckorus |Visa alla inlägg
  • Lyckorus

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Jaa, det här med efternamn har nog varit vårt största problem med vårt kommande giftemål. Ingen av oss vill ta den andres efternamn, vi har släktforskat lite i hopp om att hitta ett efternamn vi båda gillar. Jag föll för min mormors flicknamn, men sambon tycker inte det är klockrent. Vi har även bakat ihop våra befintliga efternamn och kommit fram till två olika förslag, men inte heller dom föll honom i smaken. Vi har pratat om att vi (eller någon av oss) har båda våra efternamn, men då kan vi inte bestämma oss för vilket som ska vara mellannamn och vilket som ska vara efternamn.

    Vi vill verkligen inte att det ska kännas negativt inför vår bröllopsdag, så vi har beslutat oss för att behålla de efternamn som vi har nuför att släppa diskussionen. Lite trist att det inte kommer synas utåt att vi kommer vara gifta, men vi är ju samtidigt inte mindre gifta och har inte mindre samhörighet för att vi har olika efternamn heller. Lite dumt dock tycker jag det blir om vi får barn någon dag, det kommer ju bli någon av oss som blir "outsider".

    Sen har jag faktiskt tänkt tanken på att ta hans efternamn. Han har ett -sonnamn, inte jag och därför tar det emot. Men samtidigt har han samma efternamn som min mamma hade som ogift, och mina morföräldrar heter så. Därför har tanken slagit mig, liet kul att "återanvända" det efternamnet. Men åter igen, det är på topp 3 bland Sveriges vanligaste efternamn, och mitt förnamn är dessutom bland Sveriges vanligaste flicknamn. :/
    Jag vet att det är jag som måste känna hur jag vill göra, men jag är ändå lite nyfiken på hur ni skulle resonera. Hur skulle ni gjort?

  • Lyckorus

    Mallis12 - Ja, så kan man ju göra, har jag inte tänkt på. Ska fundera vidare på det...

    Jag vet inte vad som hänt, men jag tänker mer och mer på om jag ska byta till min sambos efternamn när vi gifter oss, just för att det även är ett efternamn som ligger i min släkt också. Det som tar emot är just att det är så vanligt efternamn plus att kommentarer som har antytt på förväntningar att JAG ska vara den som byter efternamn har gjort mig vresig och ännu mer motsträvig till att byta, hehe.
    Men jag vet inte, det kanske inte är sån big deal... hmm, svårt!

  • Lyckorus

    Nä nu är det bestämt, vi behåller våra efternamn! Så får vi se om vi känner för att byta vid ett senare tillfälle, för det kan man ju faktiskt göra. Vi behöver mer tid och kanske lättare kan tänka klart i den här frågan när inte alla andra beslut ska tas som tex ringar, gravyr och sånt, hihi. :)
    Det känns som ett bra beslut! Så himla skönt att stryka ett stort streck över det här problemet! :)

Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...