• aurum

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Tycker det är jättesvårt att bestämma den här grejen eftersom han i dagsläget har ett efternamn som är vanligt både här i Sverige och USA o han får inte byta till det han vill för att det redan finns 4 pers i sverige som heter det... Funderar dock på att komma runt det genom att byta i USA först o sedan här, på så sätt får jag ta hans efternamn sen oxå, vilket vore helt underbart.
    Kommer nog få många som tror jag inte heter som jag då gör dock.

    Får vi inte till det kommer han troligtvis ta mitt efternamn. Vi är inte ens 200 som heter som jag gör i efternamn i hela landet, men eftersom det är väldigt svenskklingande känns det konstigt att ha det för oss.

  • aurum

    Enligt reglerna får man inte ta ett namn som redan finns i landet om man inte är familjemedlemmar till den som bär namnet.
    Kanske går att få igenom ändå om man har tur, men som regel så ska det inte gå.
    Det är patent och registreringsverket som styr över det.

  • aurum

    Läste lite snabbt nu, o ja -son eller -dotter efter sina egna föräldrar får man ta oavsett, det är andra namn som är svårare.

  • aurum

    Woho! Jag tror jag precis hittade en paragraf som kan tillåta min m2b att ta sitt önskade efternamn och därmed kan jag få det när vi gifter oss oxå SkrattandeSkål

  • aurum
    Odium skrev 2012-03-21 20:41:49 följande:
    Vad? Jag har precis fått avslag på ett namnförslag på PRV, så jag är lite nyfiken=)

    Angående mitt tidigare inlägg:
    När jag ringde PRV och frågade sa de att jag inte fick ta ett existerande namn om det inte fanns i min familj sedan tidigare.
    Men jag kan ju ha missuppfattat.
    Nja, alltså... som princip har de rätt, men grejen är att det finns en liten paragraf som säger att man får ta "bruksnamn" även om dessa redan finns andra som heter i landet.
    "bruksnamn" är alltså artistnamn eller liknande - något som min m2b kan använda då han släpt 2 skivor och en singel utöver dessa samt har använt det namn han vill ha när han copyrightmärkt en del foton.
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...