Inlägg från: skaraborg2012 |Visa alla inlägg
  • skaraborg2012

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Vi har jättesvårt att bestämma oss för hur vi ska göra.
    Eller, ja, det är väl mer jag. Jag tror inte att han är intresserad av att bli av med sitt så det är upp till mig. Vi har båda ovanliga efternamn, hans är kanske lite lite ovanligare än mitt.

    Jag tror det är dumt rent karriärmässigt för mig att byta efternamn, så jag funderade på att ta hans namn som mellannamn, men det låter bara så fel, det klingar mycket bättre att lägga till hans namn sist. Jättesvårt verkligen!

  • skaraborg2012
    Pagnie skrev 2012-03-06 17:36:32 följande:
    Inte för att döda stämningen här. Men jag har för mig att jag läst att det är stora problem det där med efternamn och mellannamn. Man kan lägga till ett efternamn och får då automatiskt sitt "gamla" namn som mellannamn men att lägga till ett nytt efternamn som mellannamn tror jag är det kluriga. Sen har jag för mig att barnen inte kan få något efternamn som mellannamn alls om man är gift. Alltså om man är ogift när man får barnen kan dom få två efternamn men är man gift kan dom bara få ett. Läst en del om dessa problem i tidningarna sen stod det en artikel om det i någon bröllopstidning runt jul där.
    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/mellannamn.4.76a43be412206334b89800020637.html

    Läs det här så får du korrekta svar och kan ge korrekta råd istället! =)
  • skaraborg2012
    Pagnie skrev 2012-03-06 18:44:04 följande:
    jag sa inget om att det verkligen var så jag sa att jag har för mig. Jag har inte läst på skatteverkets hemsida men däremot har jag läst väldigt mycket om folk som haft detta problemet (har varit väldigt uppmärksammat i tidningen några gånger om du missat det) samt att jag har 2 olika kompisar som haft det problemet. Så jag har som sagt inte sagt att det verkligen är så. Men det är väl bara att testa helt enkelt. som sagt jag känner 2 st som haft just detta problem. Deras första barn fick bådas namn medans det andra barnet inte kunde det eftersom dom hade gift sig.

    Och i vilket fall som helst så står det ju även att om båda behåller sina efternamn så kan EN av dom ha den andres som efternamn vilket gör att dom ändå inte kan göra som planerat då hon skulle ha hans som mellannamn och han skulle ha hennes som mellannamn.
    Nej det såg jag väl att du inte gjorde. Jag har också sett en del om det i tidningar och det finns dessutom tips här på BT om hur man kan gå runt det för att båda ska få den enas efternamn namn som mellannamn t.ex..
    Försökte bara hjälpa till så att alla vet hur det fungerar. Det var verkligen inte meningen att du skulle ta illa upp.
  • skaraborg2012
    livet är bra fint ändå skrev 2012-03-06 19:20:49 följande:
    Automatiskt? Det hoppas jag verkligen inte då jag längtar efter att bli av med mitt! Hade då inte tänkt behålla det som något automatiskt mellannamn.
    Därför jag refererade till skatteverket innan. Byter man efternamn så han man ju givetvis bytt och då finns naturligtvis inte det gamla efternamnet kvar. Men, vill man ha kvar det så kan man välja att ha det som mellannamn. Eller som jag själv nämnde innan, så funderar jag på att ta min sambos efternamn som mellannamn, men att vi båda behåller vara egna efternamn. Det fungerar också bra.
  • skaraborg2012
    sherrydarling skrev 2012-03-31 03:58:00 följande:

    Är det ingen som tänker behålla sitt efternamn och ta blivandes efternamn som mellannamn?


    Ingen av oss vill byta, men kul att det finns en genensam nämnare tänker vi. Det låter bättre med killens efternamn först och mitt sist så det blir jag som får lägga till hans efternamn som mitt mellannamn.


    Till saken hör väl att jag har ett efternamn som folk ofta uttalar och stavar fel, vilket gör att killen inte vill byta.


    Hans å andra sidan är hans på topp 40 vanligaste och mitt är det endast 700 i Sverige som heter, så jag vill inte byta till hans. För er som inte hittat, kolla in www.scb.se/namnsok Mycket kul!


     


    Jag har kollat på statistiska centralbyrån innan, men blev sugen på att kolla igen då hinderprövnings och efternamns papperna ligger bredvid mig, påskrivna och väntar på att postas. Det finns endast 438 personer som har mitt efternamn, ganska ovanligt efternamn tycker jag. Min fästmans efternamn finns dock endast 45 personer som har, alla är släkt så vitt vi vet.

    Men, vi kommer båda att behålla våra efternamn, men jag kommer att lägga till hans som mellannamn.
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...