Memsan skrev 2012-03-01 15:35:25 följande:
Som arbetare i restaurangbranschen och har jobbat under större bufféer. Hon har nog rätt.
Det ska preppas på buffébordet, dukas, fixa vatten + annan dryck till sittningen, läggas upp, ev belysning såsom tända ljus. Det är vad som ska hända innan gästerna kommer.
Under sittningen så ska det konstant hållas under uppsikt, fylla på när det tar slut och saker tar alltid slut samtidigt, då ska man springa in i köket och be någon lägga upp på faten illa kvickt annars så tar det stopp i buffé kön. Plocka undan tomma tallrikar, fylla på med dryck, hjälpa alla dom som vill ha hjälp- då menar jag tex en gäst att spillt rödvin på sig och ber om hjälp med soda, eller peka ut var toaletten är, etc. Påbörja kaffekokning /tekokning så att det är klart.
Efteråt så ska det diskas, preppas med kaffekoppar/te koppar. Sätta fram tårta och allt som hör till och sen plocka av och diska allt.
Det är mer jobb än vad man tror och för 2 personer i servis på 80 pers kan det bli otroligt slitigt och risken för stopp i kön och irriterade gäster ökar.
Det är mer än vad man tror, men vad du kan göra om du är lite ful är att ha minst en erfaren servitris/servitör och några skolungdomar som går 3 året på hotell och restaurang. Skolungdomarna är mycket billigare än den erfarna, men du MÅSTE ha en som har kött på benen och vet vad som gäller och som tar kommando. Kocken och kallskänkan måste ha erfarenhet av bufféer tidigare för smidigast utkörning av maten.
Jag tror just det här är problemet, min bekanta tror som du att vi verkligen ska ha en "fin sittning"... Vilket vi inte ska, vi ska ha en suparfest för våra kompisar typ :) Men eftersom vi inte kommer hinna plocka fram allt själva på dagen så behöver vi hjälp med det. I övrigt behöver vi ingen mer hjälp än just det jag skrev i inlägget. Folk får fylla på från baginboxen själva, rödvinsfläckar får man ta hand om själv osv.
Tack för din input iaf :)