Inlägg från: augustesen |Visa alla inlägg
  • augustesen

    Ni som skapade/ska ta ett nyskapat efternamn...

    Jag och min fästman hittade på en hög efternamn och prioriterade dem efter vad vi gillade mest, sen skickade vi in alternativen till PRV och betalade. Det är fästmannen som kommer byta namn nu och sen tar jag hans namn när vi gifter oss i Augusti. Om båda söker innan/efter måste man betala 1800:-/person så man sparar ju 1800:- på att ena parten byter först. Självklart får du ta din fästmanns namn när ni gift er, man får alltid byta till ens familjs namn.

    - Vi fick svar efter en vecka att anmälan registrerats 11/4.
    - Den 25/4 skickade dom ut om kungörelsen, vår första alternativ blev inte godkänt då det fanns någon stiftelse med delvis samma namn. Vi hade sökt på alla sätt och vis men det hade inte dykt upp någonting med samma namn så vi blev lite överraskade att vi blev nekade första alternativet. Så var säker på att ni kan tänka er att heta alla alternativ ni skickar in.
    - Kungörelsen gick ut 2 maj - 2 juni så förhoppningsvis får vi svar 1-2 veckor efter kungörelsen passerat om dom godkänt vårt nya namn.

    Skälet till bytet struntar dom nog i, vi skrev att fästmannens namn är vanligt och förväxlingsbart med andra.

    När vi fått det godkänt ska vi skicka in hindersprövningen, det är ju det viktigaste när man bytt så att man hinner få svar på den. Men det ska tydligen gå rätt snabbt :)


  • augustesen
    teddy skrev 2012-06-03 21:09:49 följande:
    Augustesen: har ni fått svar om ert namn än? när fixar ni hinderprövning??
    Nej vi har fortfarande inte fått något svar! Borde komma i veckan eftersom kungörelsen har gått ut :p
    Hindersprövningen har vi inte skickat in än, jag vill vänta tills namnet är klart så det inte blir några missförstånd. Men vår präst sa att man kan skicka in på gamla namnet och att det gäller även fast någon bytt namn :)
    yavanna81 skrev 2012-06-04 06:48:52 följande:

    Jag undrar om det inte är ett missförstånd eller äldre regler som säger att det kostar mer att byta namn efter vigseln.


    På blanketten man ska skicka in står det ju "Avgiften är 1800 kr för ensamsökande eller familj med barn under 18 år. Med familj avses makar/registrerade partners" och När flera släktingar eller familjer i släkten gör en gemensam ansökan är kostnaden 3600 kr"


     


    Jag kan inte tolka det på nått annat sätt än att det kostar samma före och efter bröllopet. Efter borde man ha fördelen att båda får rätt till namnet även efter en ev skillsmässa. Men ju tidigare man tar det desto mindre risk att nån annan hinner före.


    Då har dom bytt för så var det inte förut.
  • augustesen

    Kan varna att SCB inte är säkert, många namn som dom sa var lediga fanns det många som hette! Så testa google, eniro, hitta, scb, facebook och alla andra sidor.

    Vårt första alternativ kom aldrig upp någonstans men var upptaget så man kan aldrig vara säker :p


  • augustesen
    Styrka skrev 2012-06-04 21:03:57 följande:
    Näjje, nekade företaget er?! >    *morr*  Fan vad drygt... Vad gör ni nu då? Hittar på ett nytt? Har ni något reservnamn?

    Tack för scb-länken, den kommer användas flitigt!

    Det finns ett möbelföretag som har en soffgrupp som heter samma som det efternamn vi nu lutar åt, tror ni det är skäl nog att bli nekade?
    Hum..ingen aning! Kanske om dom har namnet registrerat? Vet inte om dom gör så..
    teddy skrev 2012-06-04 20:55:53 följande:
    Tack för era svar! Jag börjar bli lite nojig nu hur tusan vi ska göra med namnet alltså...! Men vi har nu ca ett halvår kvar tills vi ska gifta oss o jag känner att vi börjar få bråttom nu om det ka ta så lång tid. O ja, vi skull vilja ha namnet innan...
    Ett halvår är ju lungt, vi skickade ju in med 4 månader kvar. Blir ju säkrare ju mer forskning ni gör innan och att ni skickar in tre alternativ från början. Ni behöver inte ha panik än :)
  • augustesen
    Daludd skrev 2012-06-05 11:01:29 följande:
    Möjligen om det är ett registrerat varumärke, PRV kan ta reda på det åt er, men alltså det är ok att det finns företag som heter det så länge dom tillåter er att heta det också.

    Vi får hitta på något annat. 
    Vårt namn nekades direkt, vi hade ingen chans att kontakta dom som hade namnet för att fråga om vi kunde heta namnet. Dock är vi glada över vårt andra alternativ..som egentligen var vårt första alternativ fram tills dagen vi skickade in papprena :p
Svar på tråden Ni som skapade/ska ta ett nyskapat efternamn...